KRALJ DUGIH DISCIPLINA

[LEGENDE TRČANJA] Haile Gebrselassie – čovjek s 27 svjetskih rekorda

Haile Gebrselassie jedan je od najboljih trkača u povijesti – ako ne i najbolji. S dvije zlatne olimpijske medalje, sedam naslova svjetskog prvaka i 27 svjetskih rekorda ovaj je Etiopljanin napravio ogroman utjecaj na svijet trčanja.

 

Uz sve to, mnogi sunarodnjaci žele od njega još nešto – da bude predsjednik države!

 

Malo tijelo, veliki talent

 

Haile Gebrselassie visok je samo 167 centimetara, no to malo tijelo čuva nevjerojatan talent. S obitelji je živio u kolibi u malom etiopskom selu i kao dječak je svaki dan trčao do škole udaljene desetak kilometara i nazad.

S osam je godina prvi put pobijedio na utrci, s petnaest otrčao svoj prvi maraton, s osamnaest ga je zamijetio bivši nizozemski trkač Jos Hermens i postao mu trener, a u svijetu se proslavio s devetnaest, kada je na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Seoulu pobijedio na 5.000 m i 10.000 m te osvojio srebro na Svjetskom prvenstvu u krosu.

 

S 21 godinu do svjetskog rekorda

 

Svoj prvi svjetski rekord postavio je 1994. godine na 5.000 m, a već iduće godine i onaj na 10.000 i to za čak devet sekundi. To je bio početak dominacije – u narednim godinama rušio je rekorde u disciplinama od 2.000 do 10.000 m.

Vjerojatno najbolja godina u njegovoj karijeri je 2000., u kojoj je bio neporažen na svim utrkama od 5.000 m i 10.000, a sve je to okrunio obranom zlatne medalje na 10.000 m na Olimpijskim igrama u Sydneyu. Finiš te trke jedan je od najuzbudljivijih u povijesti atletike – Haile je pobijedio s 27:18, samo nekoliko milisekundi ispred drugoplasiranog Paula Tergata!

 

Više godina i više kilometara

 

Kada je ušao u tridesete, s atletske se staze prebacio na cestu. Na duljim je utrkama bio jednako dobar kao na kratkima – nastupio je na osam polumaratona (najbrže vrijeme 58:55) i na svakom od njih bio na najvišoj stepenici postolja, a maratonska karijera dovela ga je na postere i plakate diljem svijeta.

Uz maratone u Amsterdamu, Fukuoki i Dubaiju, pobijedio je i na četiri uzastopna maratona u Berlinu, gdje je 2008. postavio svjetski rekord s 2:03:59, što je danas osmo najbolje maratonsko vrijeme u povijesti.

Uvijek se doimalo da trči s nevjerojatnom lakoćom – u cilj je utrčavao s osmijehom, kao da se uopće ne trudi. Naravno, to je posljedica mnogih treninga: tjedno je trčao više od 160 kilometara, a puno tih treninga radio je u Etiopiji na planini Entoto, na nadmorskoj visini od 3.000 metara.

 

 

Predmet štovanja

 

Kada je 2012. najavio da će se umiroviti od utrkivanja, cijela je Etiopija plakala. Sunarodnjaci ga ne vide samo kao trkača, već kao najvećeg etiopskog ambasadora u svijetu. A on voli Etiopiju i Etiopljane.

Iako je trčanjem zaradio milijune i time si mogao priuštiti život bilo gdje, on živi u Addis Abebi. Tamo je pokrenuo mnoge poslove, izgradio dvije osnovne škole, zaposlio više od 600 ljudi te neprestano ulaže u razvoj zemlje. Jako se trudi popraviti tamošnje stanje.

Mnogi sunarodnjaci žele da vodi državu. On kaže da, kada bi bio premijer ili predsjednik, prvo bi svu djecu poslao u školu – jer znanje je posebna moć. I dalje trči svaki dan, i to ne malo – 30-ak kilometara prije 7 sati ujutro. Organizator je maratona koji nosi njegovo ime i sponzor i učitelj mnogim mladim sportašima.

„Uspio sam jer sam radio više od svih. Za uspjeh su potrebne tri stvari: disciplina, rad i ono najvažnije, predanost. Sport te nauči da bez toga ne ide. Nisam bio gladan uspjeha, bio sam gladan trčanja. Ne možeš gledati nekoga i misliti da želiš biti kao taj netko – želja treba biti jedinstvena i samo tvoja“ – lekcija je koju daje onima koji žele uspjeti.

Autor: Martina Đođo / 3sporta.com
Foto: bigstockphoto.com

- Marketing -

Nema postova za prikaz