VELIKAN SVOJEG VREMENA

[LEGENDE TRČANJA] Roger Bannister, prvi trkač koji je istrčao milju ispod četiri minute

6. svibnja 1954. u Oxfordu održana je utrka koja je probila mističnu barijeru u svijetu trčanja: Roger Bannister istrčao je milju ispod četiri minute. U našem metričkom sistemu to znači 1.6 kilometara na tempu 2:29 min/km! 3. ožujka 2018., također u Oxfordu, nekoliko dana prije 89. rođendana preminuo je Sir Roger Bannister.

 

 

„Utrke sam uvijek završavao potpuno iscrpljen, ali sam odbijao ikome dopustiti da me pobijedi“ – bila je misao kojom se vodio na utrkama tijekom svoje relativno kratke trkačke karijere. Kao dječak je najviše volio duge vožnje biciklom, no već s 12 godina otkrio je svoj talent za trčanje pobjeđujući na svim školskim kros utrkama.

Ozbiljnu reputaciju počeo je graditi tijekom studiranja. Uz studij medicine na Oxfordu trenirao je za međunarodna natjecanja. Bio je visok i imao je dug korak, a najviše je pažnje posvećivao jakom finiširanju na utrkama. 1950. osvojio je broncu na svjetskom prvenstvu na 800 metara, a dvije godine kasnije bio je četvrti na utrci od 1.500 metara na Olimpijskim igrama. To je jedina utrka na kojoj je podbacio (ako se to može uopće tako nazvati).

U narednoj je godini spustio svoju najbržu milju na 4:02.0, pa se svjetski rekord od 4:01.4 činio sve bližim. Bannister se pripremao bez puno pompe, zamolio prijatelje da mu budu pejseri i na toj povijesnoj utrci učinio ono što se tada smatralo čudom – trčao milju ispod četiri minute. Njegovo je ime bilo na naslovnicama novina diljem svijeta, a on je samo sedam mjeseci kasnije objavio nešto neočekivano – da prestaje profesionalno trčati.

 

Potpuno se posvetio svom liječničkom pozivu i karijeri neurologa. Bio je upravitelj bolnice za neurološke bolesti u Londonu i dviju organizacija za istraživanje sporta i rekreacije. Skromno je prihvaćao titulu trkačke legende i često naglašavao da njegovo najveće postignuće nije u trčanju već u liječenju i u obitelji. Šaljivo je govorio da je njegova žena Moyra jedno vrijeme bila uvjerena da je on trčao četiri milje u jednoj minuti, umjesto jedne milje u četiri minute – toliko nije bila zainteresirana za trčanje.

Godine 2011. dijagnosticirana mu je Parkinsonova bolest. 2012. je na otvorenju Olimpijskih Igara nosio olimpijsku baklju na atletskoj stazi u Oxfordu. Danas ta staza nosi njegovo ime.

 

Tijekom života napisao je knjigu The Four Minute Mile, i istaknuo da bi volio biti zapamćen po napornom radu i dobroti. Ipak, trkački će ga svijet najprije pamtiti po – pretpostavljate – prvoj milji ispod četiri minute.

 

Autor: Martina Đođo / 3sporta.com

- Marketing -

Nema postova za prikaz