OBJE BOLJE OD MUŠKARACA

Marija Vrajić Trošić iz Stockholma s novim rekordom na 100 km!

U subotu je u Stockholmu održan Ultra marathon, utrka na 100 km na kojoj su nastupile naše ultrašice, Marija Vrajić Trošić i Nikolina Šustić. I ne samo da su nastupile, već su obje prošle ciljem kao prva i druga u ukupnom poretku, pobijedivši i sve muškarce!

Marija Vrajić Trošić je osim toga popravila svoj hrvatski rekord na 100 km, koji je sada 7:37:09 h. Nikolini Šustić do najboljeg osobnog rezultata na 100 km nedostajalo je 4 sekunde, utrku je završila na drugom mjestu s vremenom 7:41:42.

– Jako sam sretna što sam istrčala svoj novi PB. No, mislim da mogu još i bolje. :). Većinu utrke otrčala sam sa svojom konkurenticom Nikolinom Šustić, što je svakako pridonijelo mojem rezultatu. Prvih 15-ak kilometara sam se osjećala prilično loše, kao i zadnjih petnaestak. Sva sreća da su na tim posljednjim kilometrima na okrepnim stanicama bile energetske tabletice (glukoza) jer mi je na 85. kilometru postalo jako loše. Trčalo se 4 km + 12 krugova po 8 km, a osim stotke bile su još i utrke na 50 km i 75 km tako da sam dosta ljudi prelazila i tek na kraju shvatila da smo ja i Nikolina apsolutno prva i druga. Glavni cilj za budućnost mi je poboljšanje rezultata na 100 km, nastup na Svjetskom prvenstvu na 100 km i postizanje olimpijske norme u maratonu koja je 2:42:00 h, oko tri minute brže od mog trenutno najboljeg rezultata. – izjavila je za 3sporta nova-stara hrvatska rekorderka na 100 km Marija Vrajić Trošić.

– Ovim rezultatima su naše cure trenutno treća i četvrta na svjetskoj rang-listi za 2015.g. s tim da je Veronika Jurišić sedma (7:53:04), što znači da imamo izuzetno jaki tim za predstojeće svjetsko prvenstvo u toj disciplini, koje će se održati 12. 9. u nizozemskom Winschontenu. Naša ženska reprezentacija je jedna od pet favorita za osvajanje timske medalje, mada i pojedinačna nije daleko. Osim nas tu je iznimno jak Japan, s tri cure ispod 7:45, zatim Rusija i Velika Britanija, koje ove godine nemaju neke posebne rezultate, ali će sigurno na prvenstvo doći u jakom sastavu, zatim standardno jake Amerikanke, koje će ove godine predvoditi trenutno prva cura sa svjetske rang-liste Camille Herron, koja je u svom debiju otrčala najbolji rezultat u zadnjih par godina u svijetu – 7:26! Za pobjedu u ženskoj ekipnoj konkurenciji treba imati rezultat bolji od 23 sata (prosjek po 7:40 po svakoj od tri najbolje trkačice u timu), ali se već s 24 sata može uzeti medalja (prosjek od 8:00), tim više što je ove godine svjetsko prvenstvo ujedno i europsko, što znači da za tu konkurenciju otpadaju dvije jake reprezentacije, Japan i USA. Marija i Nikolina su očito u odličnoj formi, do prvenstva je malo vremena da bi ispale iz nje, dok je ostatak reprezentacije (Veronika, Ingrid, Antonija) na visinskim pripremama na Durmitoru, koje teku isto tako odlično, cure drmaju rekordne kilometraže, bolje da ih ne spominjem. Uglavnom, neko ulazi u formu kroz trke, neko kroz treninge, i svaki pristup je dobar ako da dobre rezultate. Hrvatska trenutno ima neponovljivu generaciju fantastičnih ultrašica i zaista je nevjerojatno da će jedna mala zemlja biti ravnopravan konkurent takvim velesilama kao što su Amerika, Rusija, Japan i Britanija! – na svoj je Facebook profilu napisao izbornik naše ultraške reprezentacije Dragan Janković.

Trenutna svjetska rang-lista u ženskoj konkurenciji:
1 – Camille Herron, USA – 7:26:24
2 – Mochizuki Chiyuki, JAP – 7:36:39
3 – Marija Vrajić, HR – 7:37:09
4 – Nikolina Šustić, HR – 7:41:42
5 – Matsumoto Kyuushou, JAP – 7:43:16
6 – Katayama Shiho, JAP – 7:44:31
7 – Veronika Jurišić, HR – 7:53:04
8 – Fuyisawa Mai, JAP – 7:53:56
9 – Ota Mikiko, JAP – 7:57:51
10 – Dubois Caroline, FRA – 7:58:22
11 – Klein Laurence, FRA – 7:59:51

 

Stockholm Ultra 2015 from Micke sjöblom on Vimeo.

Autor: 3sporta

Nema postova za prikaz