NEKO MI JE UKRAO BICIKLO...

Masovni maratoni u Amsterdamu i Torontu

Osim u Zagrebu na nasipu i u Poljani Biškupečkoj kraj Varaždina, ovu nedjelju, 16. listopada 2011. trčalo se još u nekim metropolama kao što su Toronto, Amsterdam, Istanbul, Peking…

Nama najbliži Amsterdam nam je najzanimljiviji. Osim što nam nam je najbliži, (malo bliži od Istanbula) održane su 4 utrke – maraton, polumaraton, utrka na 8 km i na 1 km – maraton je završilo 9.630, polumaraton 11.374 trkača, a utrku od 8 km još 3 535 ljudi. Najbrži muškarac na maratonu bio je Wilson Chebet iz Kenije (2:05:50), drugi Laban Korir (2:06:03), a treći  Eric Ndiema (2:06:06). Najbrža žena je bila Etiopljanka Tiki Gelena (2:22:07), druga Eyerusalem Kuma (2:24:53), a treća poznata Kenijka s nizozemskom putovnicom, Lornah Kiplagat (2:25:51)

Start i cilj ove trke smješten je na olimpijskom stadionu. Trči se kroz grad pokraj svjetski poznatog  Rijksmuseuma, kroz najveći Amsterdamski park Vondelpark  kojeg za sunčanih dana posjećuju tisuće ljudi – od ljubitelja sporta do muzičara. Jedan dio maratona također prolazi kroz Olimpijsku rutu pokraj rijeke Amstel kraj koje se pruža pogled na grad pa čak i na Arenu, stadion koji je baza nogometne momčadi Ajax (da uklopimo malo i nogomet u priču, jelte :).

Natjecateljima je zanimljivo to što se na stazi nalaze digitalni satovi koji prikazuju vrijeme trajanja trke (prvih 5  kilometara svaki kilometar pa nakon toga svaki peti kilometar ). I sve to za startninu od 55 eura za maraton i 22 eura za polumaraton.

 

U isto vrijeme (ako se ne uzme u obzir vremenska razlika) trčao se Toronto Waterfront maraton – malo skuplji maraton za nas, jer je na drugom kontinentu, iako sama startnina nije “strašna” (maraton 80-90$ i polumaraton 50-75$).

Pobjedu je odnio Kenneth  Mungara s vremenom 2:09:48, drugi Shami Abdulahi Dawit (2:09:50), a treći je bio Reid Coolsaft (2:10:54). Slično vrijeme kao pobjednica u Amsterdamu imala je prva žena u Torontu, Koren Yal koja je pobijedila s vremenom 2:22:40. Iza nje u cilj su ušle Mare Dibaba (2:23:23) kao druga i treća Silvia Skvortsova (2:27:50)

Ova trka za grad Toronto nije samo nedjeljna utrka kroz grad, Toronto cijeli vikend ima prilagođen maratonu pa prva trka počinje u subotu ujutro pod nazivom “utrka prijateljstva”. Također, organizirani su tzv. pasta partyi u subotu prije utrke i u nedjelju nakon utrke. Limit za maraton je 6 sati i organizatori pozivaju i spore trkače i  brze hodače (oni ih nazivaju power walkers) da su dobrodošli na ovu trku. Svaka 2.5 km je okrepna stanica, a na 16.5 kilometru i na 27 kilometru dostupni su energetski gelovi.

Najveća zanimljivost Toronto maratona ove godine je stogodišnji Britanac Fauja Singh (porijeklom iz Indije) koji je završivši ovaj maraton postao najstariji maratonac na svijetu. Završio je utrku za 8 sati 25 minuta. Počeo je trčati s 89 godina, nakon što je njegova žena umrla. Nakon što je završio trku, rekao je da se osjeća kao da se opet oženio.

U cilju su ga dočekali brojni navijači i rodbina.

Svaka čast!

Autor: 3 sporta

Nema postova za prikaz