NOVO LICE NASLOVNICE

Matija Zadravec – Od nogometaša do ultraša

Svima koji se bavimo cestovnim trčanjem, poznato je što znači disciplinirano treniranje, odricanje i trkačka ambicija. Kada se trčanju posvetimo na takav način, rezultati na osobnom nivou nikada ne izostaju, međutim, dobro znamo da je za to potrebno puno strpljenja i vremena.

Matija Zadravec pomalo je atipičan trkač, u kratkom roku (tek godina dana) ostvario je rezultate za koje neki potroše mnogo godina rada. Riječ je o velikom talentu i prepoznatoj ljubavi prema trčanju ultra dionica.  

 

- Marketing -

3sporta: Matija, reci nam nešto o sebi, odakle si, čime se baviš osim trčanjem?

Imam 27 godina, a živim s obitelji u mjestu Kotoriba u Međimurju. Imam godinu dana mlađu sestru Petru. Radim u jednoj tvrtki u Ludbregu i to u četiri smjene tako da mi je gotovo sve, pa i trčanje, podređeno radnom vremenu.

 

3sporta: Kada je počela tvoja strast prema trčanju? Jesi li se bavio kojim sportom prije trčanja? 

Moja vezanost uz sport potječe od malih nogu. U početku sam isprobavao sve moguće sportove ne bi li se na kraju ipak odlučio za nogomet koji sam igrao do 2014. godine. Međutim, nogomet je sport u kojem uspjeh ovisi o mnogo faktora na koje pojedinac često nema utjecaja ili je vrlo mali, dok je kod individualnih sportova vrlo veliki utjecaj na uspjeh samo na tebi.

Koliko treniraš tako i završiš, kakve odluke donosiš sam – njihove posljedice su tvoje.   

Moja strast prema trčanju počela je kada sam odustao od igranja nogometa i trebalo mi je nešto da se ispušem, pa sam tako krenuo s laganim trčkaranjem. Joggirao sam jedan do dva puta tjedno, otprilike po nekih dva do tri kilometra. Kada se u Kotoribi osnovao Trkački Klub želio sam biti i tamo član, s obzirom na to da sam član dosta udruga.

Prošle godine, kada je kod nas počela cross liga Tri mosta, prijatelj me potaknuo na to da se probam natjecati i od tada je počelo malo ozbiljnije.

Jedan od razloga zašto sam se u konačnici odlučio za trčanje ultramaratona je taj što me zanima koliko daleko mogu, a isto tako i jer vjerujem da mogu napredovati.

 

3sporta: Iza tebe su, u tom kratkom trkačkom stažu od godinu dana, već neki ozbiljni rezultati.

Do sada sam istrčao dva maratona, prošlogodišnji jesenski Ljubljanski maraton i maraton u Trevisu ovog proljeća, kada sam ostvario rezultat 2:44:00.

Osobni rekord u polumaratonu mi je 1:17:46 istrčan u Velikoj Gorici ove godine, i to tjedan dana poslije maratona u Trevisu.

Od ultra sam istrčao Ultramaraton Osijek-Apatin 52,3 km, 2015. godine. Taj ultramaraton sam išao trčati samo da probam kako je to pretrčati više od 42 km. Pobijedio sam vremenom 3:38:52 i tu se dogodila prekretnica u meni i velika želja za ultrama.

Najdraža istrčana utrka mi je Supermaraton Zagreb-Čazma zato što mi je ovo bila i najduža istrčana utrka. Završio sam je plasmanom na 3. mjestu ukupnog poretka i kao prvoplasiranih Hrvat vremenom 4:15:39.  

Foto: Rasim Aći Junuzović

 

3sporta: Surađuješ s Robertom Radojkovićem, poznatim i vrlo uspješnim ultrašem. Kako je došlo do vaše suradnje? 

Da, surađujem s Robertom. Do suradnje je došlo tako što sam se počeo intenzivno interesirati za ultra distance, pa sam se krenuo raspitivati i došao do Robertovog kontakta. Nedugo nakon toga smo krenuli s pripremama za Čazmu.

Foto: Slavko Sopina

 

3sporta: Dakle, jasno je da, iako si počeo s cestovnim trčanjem kao potpuni novak, potkovan sportom iz ranijeg života, relativno si brzo počeo s ozbiljnim, zahtjevnim i napornim treniranjem.

Da. Trenutno treniram 6 dana u tjednu. Radim različite vrste treninga, uglavnom od 10 do 60 kilometara. Tjedno istrčim oko 120-140 km, te vozim bicikl oko 6 sati.

 

3sporta: Spomenuo si da do sada nisi nikada uzimao gelove ni slične pripravke prilikom trčanja. Odakle ti energija za višesatne distance? 

Za sada ne koristim nikakve gelove, jednostavno jer mi ništa ne treba. Odakle energija, e to ne znam, al’ jednostavno ide. 🙂

 

3sporta: Kakve planove imaš za budućnost? Razmišljaš li o ultra distancama ili pak o bržim maratonskim utrkama? 

Sljedeća utrka na kojoj ću sudjelovati je Wings for Life World Run u Zadru, no najveći značaj dajem planu da ove godine istrčim utrku od 100 km, s obzirom na to da me svakom završenom utrkom vuče želja da probam još više. Sve ostalo ćemo vidjeti kako će biti, bitno je samo da nema ozljeda. Trenutno razmišljam isključivo o ultra distancama, na što sam se i fokusirao od ove godine, a maratonske utrke mi mogu odlično poslužiti kao dobar trening.

 

Razgovarala/foto: Ana Pavčec – Kregar/3sporta

Što misliš o temi?