TREKKING UZ VJETAR

MAYDAY TREKK PIROVAC – Treking utrka između jezera, mora i brda

Pirovac je nekad bilo malo selo, a danas turističko mjestašce na Jadranskoj obali, najsjevernije mjesto Šibensko-Kninske Županije. U zaledju mjesta nalazi se Pirovačko polje i Park prirode Vransko jezero, a s morske strane Pirovac okružuje Tišnjansko polje, otok Murter i u daljini se prostiru Kornati.

Svoj naziv Pirovac je dobio tek početkom 20.-tog stoljeća po stalnom pirkanju vjetra. U subotu, 30. 4. 2016. godine, dan prije Praznika rada (1. svibnja) održati će se prva trekking utrka u Pirovačkom kraju pod nazivom MayDay Trekk Pirovac.

Utrku organizira Društvo sportske rekreacije Fortuna iz Pirovca uz podršku Turističke Zajednice i Općine Pirovac. Utrka je namijenjena svim trkačima i šetačima, avanturistima i ljubiteljima prirode.

Start i cilj utrke će biti u centru Pirovca, a staza vodi uz morsku obalu, kroz Pirovačko polje i Park prirode Vransko jezero.

Kako bi sudionici uspješno završili utrku potrebno je pronaći 10-tak kontrolnih točaka koje će biti označene na karti utrke, a do kojih vode već uređene široke staze Parka prirode Vransko Jezero i Pirovačke okolice.

Natjecatelji mogu sudjelovati u jednoj od 4 različite kategorije utrke:

1. Kategorija BURA

– duljina staza kroz sve kontrolne točke iznosi oko 45 – 48 km
– staza kategorije Bura je najsurovija, s najviše uspona i najljepšim vidicima koji se šire preko Vranskog jezera i prema predivnim Kornatskim otocima

Bura je hladan i snažan vjetar koji se okomito obrušava sa planinskih vrhova prema moru.

2. Kategorija LEVANAT

– srednja kategorija utrke čija duljina staze kroz sve kontrolne točke iznosi oko 25 km
– staza kategorije Levanat također obiluje usponima, predivnim slikama i mirisima prirode oko Vranskog jezera i uz obalu mora.

Levanat je umjeren, ponekad jak vjetar s istoka koji obično puše uz oblačno, vlažno i kišovito vrijeme. Kada dostiže znatnu jakost, dobiva ime levantara
3. Kategorija MAESTRAL

– najblaža kategorija utrke
– duljina staze koja prolazi prekrasnom prirodom Vranskog parka i uz samu morsku obalu neće prelaziti 15-tak km.

Maestral je dobar jadranski vjetar, koji u ljetna popodneva razblažuje vrućine i pomaže jedriličare.

4. Za najmlađe Mayday Trekk trkače organizirati ćemo do 2 km dugu utrku centrom Pirovca gdje će mali trkači morati pronaći nekoliko maštovitih kontrolnih točki.

Svim natjecateljima utrke organizator je uz pomoć Pirovačkog lovačkog društva osigurao ručak u lokalnom restoranu, okrepu duž staze, majice i medalje za sve natjecatelje, te dobru zabavu uz koncert u večernjim satima.

Prijave na utrku je moguće izvršiti putem stranice https://www.stotinka.hr/eng/event/150, a cijena kotizacije iznosi od 80 – 120 kn, ovisno u kojem vremenu se prijavljujete.

Dana 1. 5. 2016.godine kroz Park Prirode Vransko jezero prolazi i tradicionalni biciklistički maraton “Vransko jezero 2016” u organizaciji Turističke zajednice Pakoštane i Parka prirode Vransko Jezero o kojem će uskoro biti više informacija.
Dođite i zabavite se!!
Pratite nas na Facebooku
Uz kilometarski pozdrav!
DSR Fortuna

www.dsr-fortuna.hr

 

 

- Marketing -

Nema postova za prikaz