PO KIŠI SE RUŠE REKORDI

[MEGA FOTO GALERIJA] 24. Zagreb maraton – novi rekord staze na kišnoj utrci

Trkačice i trkači 24. izdanja Zagrebačkog maratona su dokazali – i po kiši i neugodnom vjetru može se trčati i rušiti osobne rekorde i rekorde staze.

Tri dana prije utrke, kada već prognoze s popriličnom sigurnošću mogu predvidjeti vrijeme, bilo je jasno – bit će ovo kišna utrka s temperaturom oko 10 stupnjeva Celzija i neugodnim vjetrom. Dobro da se znalo, jer većina je imala priliku pripremiti se adekvatno za ovakvu utrku.

Nedjeljno jutro prije starta obećavalo je manje kiše nego je bilo najavljeno, ali kako se približavalo podne, tako je i kiša bila sve jača, a neugodu je povećavao i na mahove jak vjetar. No sve ovo nije utjecalo na odaziv na maratonsku i polumaratonsku utrku – na maratonu je nastupilo oko 300 trkačica i trkača, a na polumaratonu više od 1.300.

Utrka je po ovim uvjetima organizirana besprijekorno i nije bilo nikakvih problema, a ni organizatorima ni volonterima, baš kao i trkačima, nije bilo lako.

Na utrci je nastupila velika skupina tamnoputih afričkih trkačica i trkača, koji su uobičajeno odnijeli prva mjesta. Tako je u vremenu 2:13:10 h Etiopljanin Gadisa Bihrani Shuime postavio novi rekord zagrebačke staze za više od jedne minute. U ženskoj konkurenciji na maratonu pobijedila je Kenijka Stella Japngetich Barsosio s vremenom 2:38:34 h. Naš najbolje plasirani trkač bio je Zoran Žilić na sedmom mjestu, na osmo se plasirao Milorad Vojvodić, a na deveto Dejan Radanac. Od naših trkačica najbolja je bila Matea Matošević na četvrtom mjestu, peta je bila Marija Vrajić, a šesta Nikolina Šustić.

Rezultati prva/prve tri maraton:
muškarci
1. Gadisa Bihrani Shuime, ETH, 2:13:10
2. Feyera Gemeda Dadi, ETH, 2:14:40
3. Silas Kiprono, KEN, 2.15.56

žene
1. Stella Japngetich Barsosio, KEN, 2:38:34
2. Agnes Chebet, KEN, 2:43:13
3. Gladys Jepkurui Biwott, KEN

Maratonska utrka bila i Ekipno prvenstvo Hrvatske u maratonu. U muškoj konkurenciji najbolji su bili maratonci AK Sljeme Zagreb (Vojvodić, Radanac, Pomahač), drugi trkači AK Forca Zagreb (Murić, Vegše, Sedić), a treći članovi AK Svetice Zagreb (Dujmović, Kalac, Balaško). Kod žena najbolje su bile trkačice AK Maksimir Zagreb (Vrajić, Vešligaj, Urban), druge članice AK Sljeme Zagreb (Šustić, Jurišić, Remine), a treće trkačice varaždinskog TK Marathon 95 (Ilijaš, Pavčec-Kregar, Sakač).

Na polumaratonskoj utrci situacija s pobjednicima slična kao na maratonu, s iznimkom ženske utrke gdje su se na drugo i treće mjesto plasirale trkačice iz Mađarske.

Rezultati prva/prve tri polumaraton
muškarci
1. Hillary Kiptum Maiyo, KEN, 1:04:00
2. Moses Masai Komon, KEN, 1:04:54
3. Temesgen Daba, Ejerssa, ETH, 1:04:58

žene
1. Rebecca Jepchirchir Korir, KEN, 1:13:32
2. Zita Kacser, HUN, 1:16:56
3. Tunde Szabo, HUN, 1:17:30

Kao i svake godine održana je i utrka građana na kojoj je nastupilo nekoliko tisuća rekreativaca, učenika, studenata, ali i neki od naših najboljih trkača na ovoj distanci.

Rezultati prva/prve tri – Utrka građana, 5 km
muškarci
1. Dino Bošnjak, CRO, 0:14:39
2. Laszlo Gregor, HUN, 0:14:47
3. Goran Grdenić, CRO, 0:15:56

žene
1. Matea Parlov, CRO, 0:17:07
2. Elena Pazman, CRO, 0:17:58
3. Katarina Vukanić, CRO, 0:18:58

REZULTATI http://results.depar.hr/index.php?evn=zgm15

 

 

Maraton i polumaraton – album 1


 


 

Maraton i polumaraton – album 2


 


 

Maraton i polumaraton – album 3


 


 

Utrka građana na 5 km


 


Autor: 3sporta / foto (c) 3sporta

Nema postova za prikaz