KRV SPAŠAVA ŽIVOT

Mogu li trkači darivati krv i kako to utječe na njih

Doniranje krvi jedna je od najplemenitijih stvari koje čovjek može napraviti za drugu osobu. Općeniti preduvjet da bi netko bio darivatelj krvi je dobro zdravlje te osobe, kako bi i darivatelj i primatelj donirane krvi bili maksimalno zaštićeni.

 

Trkači su, kao populacija, većinom zdravi ljudi u dobroj kondiciji te stoga, idealni donori krvi. Međutim, nekoliko je razloga zašto smo se odlučili napisati nešto o ovoj temi – od nedoumica kako će darivanje krvi utjecati na naš organizam, do pitanja kada se vratiti treningu i kako se najbolje oporaviti nakon doniranja.

 

Postupak darivanja krvi

Krv može donirati svaki čovjek dobrog zdravstvenog stanja, između 18 i 65 godina, težine iznad 55 kilograma, urednog krvnog tlaka i srčanog pulsa te dobre krvne slike (hemoglobin za muškarce iznad 135 g/L, za žene 125 g/L). Prije samog darivanja potencijalni donor mora odgovoriti na nekoliko pitanja vezanih uz dosadašnje bolesti te proći liječnički pregled (mjerenje tlaka i hemoglobina).

Tek tada, ako je sve u redu, može se početi s uzimanjem krvi preko vene na ruci, a uzima se doza od 450 mL pune krvi. Osim pune krvi (plazma i krvne stanice), mogu se donirati i samo trombociti (krvne pločice) ili plazma (tekući dio krvi bez krvnih stanica). Osim toga, uzimaju se i dodatne dvije epruvete krvi, jedna za određivanje krvne grupe, a druga za testiranja na bolesti koje se mogu prenijeti putem krvi (hepatitis B i C, HIV, sifilis).

Sam postupak uzimanja krvi traje desetak minuta. Zdrav pojedinac može darovati krv 4 puta godišnje (žene 3 puta), a ako se doniraju samo trombociti ili plazma, taj broj je do 12 puta za trombocite i 25 za plazmu.

 

Zašto trkači/ice moraju biti oprezni prilikom davanja krvi?

Iako je 450 mL krvi manje od 10 % ukupnog volumena krvi u organizmu, za aktivnog sportaša ta količina može dovesti do osjetne razlike u izvedbi, posebno kada se radi o aerobnim sportovima poput trčanja, biciklizma, plivanja itd. Neposredno nakon doniranja krvi, naše tijelo mora nadoknaditi izgubljeni volumen krvi kako bi održao dobar tlak i opskrba tkiva kisikom. Način na koji to postiže je zadržavanjem vode unutar krvnih žila, što znači da se krv razrijedi, a vrijednost hemoglobina padne.

Krvnim stanicama, a posebno onim crvenim, eritrocitima, potrebno je i do 60 dana da se u potpunosti nadoknade. Eritrociti i hemoglobin koji se nalazi unutar njih zaslužni su za prijenos kisika do naših mišića, a njihov manjak razlog je što se nakon darivanja krvi može javiti umor na treningu i, općenito, pad u formi.

Iz navedenih razloga, preporuča se na sam dan doniranja odmoriti od treninga i dobro se hidrirati, kako bi tijelo nadoknadilo izgubljeni volumen, a iduća dva – tri tjedna smanjiti intenzitet treninga i izbjegavati ozbiljne utrke barem mjesec dana. U ovom periodu najvažnije je voditi se vlastitim osjećajem, radije nego štopericom. Laganiji trening nije zabranjen, ali svako dodatno iscrpljivanje, u smislu utrka, dionica i jako dugih treninga, samo će produljiti vrijeme oporavka.

Također, valja obratiti dodatnu pozornost na prehranu kako bi se unijelo dovoljno željeza jer je ono neophodno za stvaranje novih krvnih stanica. Najbolji izvor je crveno meso, ali i zeleno povrće, cikla, mahunarke itd. Multivitamini s dodatnim željezom mogu se dodati uravnoteženoj prehrani. Trkači, a posebno trkačice, koji su inače skloni razvoju anemije trebali bi razmisliti o doniranju plazme ili trombocita, pri čemu se ne gube eritrociti.

 

Kada je najbolje vrijeme za doniranje krvi?

Općenito, svako vrijeme je pravo vrijeme za doniranje krvi jer su nestašice česte, a zalihe vlastite krvne grupe u banci krvi možete pratiti na stranicama Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu. Ipak, gledajući iz perspektive aktivnih trkača/ica, najbolje je darovati krv izvan sezone utrka, tj. u periodu smanjenog intenziteta treninga. U tom periodu godine organizam će se najbolje oporaviti, a gubitak krvi neće se odraziti na rezultate na utrkama. Za žene još jedna preporuka – bolje je donirati krv prije ili nakon menstruacije, kako ne bi gubile dodatne količine krvi.

Autor: Anda Tomaš / 3sporta.com

Nema postova za prikaz