NEŠTO CESTE, NEŠTO TREKANJA

Na Istratreku najbrži i najsnalažljiviji Slovenci, na Holjevki pobjednik odlučen unutar nekoliko sekundi

Foto: Dejan Hren

Protekli vikend označile su dvije utrke sasvim različitog tipa, u različitim dijelovima Hrvatske. U prijestolnici se “peglalo“ deset kilometara asfalta i zaustavljao promet, dok se u Istri sjeklo gdje god se sjeći moglo – selima, livadama, kroz šumarke i šipražje, vrtačama i svime što bi se trekingašima našlo na putu.

 

Holjevka je utrka Zagrebačkog atletskog saveza organizirana u suradnji s policijskim institucijama i humanitarnom zakladom, a u nedjelju se trčala od Mosta slobode, Avenijom Većeslava Holjevca do Bundeka. Osim dosadašnjih deset kilometara, uvedena je i kraća, petkilometarska dionica.

Dan ranije na IstraTreku, konkretno u Žminju, moglo se birati između nekih 12-ak kilometara, oko 25 i oko 42. Natjecatelji su dobili kartu u ruke i trebali pronaći kontrolne točke, osim kondicije, koristeći i svoju sposobnost snalaženja u prostoru. Na kraju, 237 sudionika trebalo je pronaći i sam cilj, ponovno u Žminju, a vrijeme provedeno na stazi i koliko će njihova kilometraža biti bliska predviđenoj, ovisilo je o gore navedenim čimbenicima.

 

Holjevka dobila i rutu od pet kilometara

Zagrebačke prometnice zakrčilo je 550 natjecatelja i natjecateljica, a mi izdvajamo najbolje na obje dužine. U ženskoj konkurenciji na pet kilometara pobjedu je odnijela Ingrid Nikolesić u vremenu od 18:02 minuta. Zanimljivo je da Ingrid zauzima i treću poziciju sveukupno. Druga među ženama bila je Jelena Surjan nakon 21:40 minute na ruti, a treća Klaudia Dešić završava utrku za 22:01 minute. Prvi među muškima bio je Antun Rajnović u vremenu 17:04 minuta, a za 13 sekundi slijedi ga Alen Čretni. Marjan Tomić dolazi kao treći nakon 19:20 minuta.

Ukupnu kilometražu Holjevke, prva žena Anda Tomaš završila je nakon 38:45 minuta, a u stopu ju slijedi Maja Bonačić sa zaostatkom od 11 sekundi. Trećoj Mariji Kosi za deset su kilometara trebale 43:27 minute. Prva tri muškarca borila su se za poziciju unutar 33 minute utrke, te prevlast preuzima Silvije Tomac, dok ga Tomislav Novosel slijedi s tek nekoliko sekundi razmaka, pa Ivan Maletić još mrvicu poslije toga.

 

REZULTATI HOLJEVKE

 

Na 42 kilometra najbrže se orijentirao Slovenac Zmrzlikar za tri i pol sata

Na light stazi IstraTreka koja, nadamo se, nije iznosila više od 15 kilometara, najbolje među ženama snašla se Mani Plastić. Njoj je kombinacija brzine i orijentacije donijela gotovo dva sata na stazi, a nepunu minutu više drugu poziciju osvaja Aleksandra Udovičić. Trećoj Ani Tomazin, ipak je, da se snađe trebalo šest minuta više. U muškoj konkurenciji, najboljim se pokazao Damir Čulig kroz 1:50 sat u utrci, dok gotovo minutu kasnije zajedno dolaze Toni Medančić i Marino Roce te zauzimaju drugu i treću poziciju.

Foto: Dejan Hren

Challenger je trebao iznositi 25 kilometara, a najbliže tome bila je Talijanka Chiara Magni koja je na stazi provela 3:26 sata. Četiri minute kasnije u cilj dolazi Slovenka Jasmina Udovič i zauzima drugo mjesto, a na treće dolazi Ana Sarčević u vremenu od 3:46 sata. Najbržem muškarcu, Josipu Pavlinu trebala su 2:55 sata da savlada istarsku rutu, dok drugi i treći Vanja Vukičević i Igor Fabris ciljnu liniju prelaze zajedno deset minuta kasnije.

Ultru je među sedam  žena rasturila Slovenka Barbara Jolič, te joj je za pronaći sve kontrolne točke unutar 42 kilometra trebalo 4:35 sata. Tako, drugu ženu, Doroteu Kutlešu iza sebe ostavlja čak više od pol sata, a Tamari Ravnak iz Slovenije trebalo je još gotovo toliko, pa je ona ciljnu liniju ugledala nakon 5:32 sati na stazi. Od muškaraca, pobjedu je uvjerljivo odnio Slovenac Jure Zmrzlikar za nevjerojatnih 3:36 sata. Drugom, Matevžu Slapničaru, trebala su 4:14 sata, a trećem Jakovu Šuranu 4:26 sata da završi ovu pustolovnu utrku.

REZULTATI ISTRATREKA

 

Foto: Dejan Hren
Foto: Dejan Hren
Foto: Dejan Hren
Foto: Dejan Hren

Piše: Martina Maloča

- Marketing -

Nema postova za prikaz