TRKAČI VOLE PLITVICE

Na Plitvičkim jezerima more trkača

U subotu je na jednom od najljepših mjesta na našoj planeti održan 26. Plitvički maraton. Utrka je to duge tradicije koja privlači velik broj natjecatelja iz Hrvatske, ali i inozemstva.

Što se tiče okoliša u kojem se trči teško da u Europi ima atraktivnijih utrka. Već prema predprijavama bilo je jasno da će Plitvički maraton ove godine biti u znaku rekorda. Više od 2.100 prijavljenih za neku od tri utrke obećavalo je pravi trkački štimung. Organizator je prema običaju pripremio tri distance – 5 km za rekreativce, 16 km, skraćeni polumaraton i elitnu disciplinu maraton 42.195 m.

Teško je dočarati sav onaj “šušur” koji vlada prije utrke, ozarena lica rekreativaca i poneko ozbiljno i zamišljeno kod maratonaca koji su se došli stvarno utrkivati. Zagrijavanje, istezanje, rituali za sreću, netko gleda u nebo radi pogađanja prognoze, a netko radi zazivanja pomoći… Vrijeme je bilo naklonjeno trkačima, uglavnom oblačno, tek ponekad s malo sunca, više prema kraju utrke. Za trčanje je bilo vruće, ali to je u skladu s kasnim proljećem kada se utrka održava. Nekad je ova utrka bila oko 1. listopada, uglavnom s ugodnijim vremenom za trčanje.

Prvo su startali maratonci i trkači na 16 km. Tek koju minutu poslije predviđenih 9:30 rijeka se slila niz cestu. Favoriti su krenuli snažno od prvog metra što se kasnije pokazalo presudnim za ukupnu pobjedu. A iza njih trkači koji su došli istrčati maraton ili 16 km, puno njih po prvi put. Šarenilo dresova, šarenilo tenisica, trkači i trkačice svih dobi i vrlo raznolike tjelesne konstitucije.

Profil staze već je godinama poznat kao jedan od najzahtjevnijih. Dugi spustovi i dugi usponi glavna su karakteristika ovog zahtjevnog maratona. Može se reći da ovaj maraton treba istrčati i doći do cilja – ovo nije utrka za postizanje osobnih rekorda.

Petnaest minuta nakon maratonaca na red je došla i najmnogoljudnija utrka dana, ona na 5 km. Ako je na maratonskoj utrci bilo šareno, onda je ova utrka bila prešarena. Oko 1.300 natjecatelja stalo je na start i čekalo znak. Naprijed, naravno mladost, oni najnabrijaniji spremni za jurnjavu, a na začelju mame, tata i bake s djecom u dječjim kolicima, od kojih su neka tih 5 km ugodno provela – spavajući! Bilo je tu i kasnih startova onih koji su zakasnili, neki čak po 15-tak minuta, ali nema veze, ovo je rekreativna utrka i (skoro) sve je dozvoljeno.

Mladići i djevojke koji su se odlučili za jurnjavu vrlo su brzo počeli stizati na cilj. Već nakon 17:32 minuta u ciljem je prvi protrčao Borut Zupet, slovenski natjecatelj iz TK “INLES RIKO RIBNICA”. Nakon njega, u razmaku od samo nekoliko sekundi stigli su Milan Eror, AK “VITAL” Karlovac i Josip Dragun AK “MARTIN DUGO SELO”.

Kod žena pobjedu je odnijela Slovakinja Petra Fašungova, a iza nje naše natjecateljice iz AK Marsonija Paula Konopka i Hilda Heller.

Nakon malo više od sat vremena do cilja su počeli dolaziti i natjecatelji na 16 km. Najbrži na ovom skraćenom polumaratonu bili su dva Mađara, Tamas Nagy i Kiss David, a kao treći ciljem je prošao Matija Grabrovečki iz AK “RUDOLF PEREŠIN”. Najbrže žene na 16 km bile su strankinje, Kácser Zita iz Mađarske, Austrijanka Natalia Steiger i treća ponovno Mađarka Kácser Krisztina.

Nakon završetka utrke najbržih na 16 km u cilju su se već miješali natjecatelji na 16 i sporiji na 5 km pa je bilo zgodno gledati gotovo zajedničke ulaske u cilj ozbiljnih atletičara i djece od 6-7 godina.

Ono što je prava posebnost ovog izdanja Plitvičkog maratona su rekordi. Za prvi se pobrinuo pobjednik maratona, tamnoputi Etiopljanin Ashenafi Erkolo koji nastupa za Benedek-Team. Završio je maraton u vremenu 2:25:53 h što je za 2 i pol minute brže od dosadašnjeg rekorda koji je stajao od 2002., a držao ga je Talijan Emanuele Zenuchi. Koliko je ovaj novi rekord jak rezultat naviše potvrđuje razlika koju je Erkolo napravio pred svojim protivnicima. Gledatelji u cilju dobro su se načekali da nakon Erkola dođe drugoplasirani Mađar Gergely Rezessy koji je ciljem prošao s čak 18 minuta zaostatka. Treći je također Mađar Ferenc Biri s vremenom 2:44:45 h.

Za drugi rekord u maratonu pobrinula se Simona Staicu, Mađarka iz kluba MISI SC MISKOLC koja je dosadašnji rekord popravila za tridesetak sekundi istrčavši maraton za 2:52:31 h. Osobito veseli činjenica da su iza nje naše trkačice – kao druga stigla je Marija Vrajić koja trči za AK Veteran Zagreb s 3:02:08 h i treća Ingrid Nikolesić AK Sljeme s vremenom 3:17:12 h.

Što reći na kraju kao zaključak? Još jedno solidno izdanje Plitvičkog maratona, veliki broj natjecatelja i rekreativaca i pravi praznik trčanja.

Vidimo se i dogodine na Plitivicama!

 


Veliku foto galeriju s maratona od 1.200 fotografija pogledajte na 3sporta.com, ili na facebook.com/3sporta gdje možete označiti sebe i svoje prijatelje.

Hvala svima na “poziranju”, željeli smo fotografirati svakog natjecatelja bez obzira na postignut rezultat (no nekoliko ih ipak nismo uspjeli).

Na ovakvoj utrci svi su pobjednici, zaslužuju da ih se tako i tretira!

Facebook galerije na facebook.com/3sporta

Rezultati

Autor: Zvonimir Mikašek

Nema postova za prikaz