SVAKA IMA SVOJ FAKTOR

Na što paziti prilikom kupnje tenisica za trčanje?

Ne postoji \”tenisica za trčanje\” (nije li ovo oksimoron? 🙂 koja će zadovoljiti sve kriterije dobre tenisice. Sve kompanije koje ih proizvode imaju tenisice u nižem i višem cjenovnom razredu. Vrlo često biva da je viša cijena pretežno rezultat marketinških aktivnosti vezanih uz neki model.

Donosimo “check listu” deset najvažnijih pravila kojih bi se trebali držati svaki put kad kupujete tenisice.

1. Veličina tenisica varira od proizvođača do proizvođača. Nemojte birati prema veličini koja je deklarirana, već prema tome kako pristaje vašem stopalu.

2. Odaberite tenisicu čiji oblik što više odgovara obliku vašeg stopala.

3. Mjerite veličinu stopala često. Veličina stopala raste starenjem.

4. Mjerite oba stopala. Većina ljudi imaju jedno stopalo veće od drugog. Podesite kupnju prema većem stopalu.

5. Isprobavajte tenisice pri kraju dana kada su stopala najveća

6. Prilikom isprobavanja tenisica budite u stojećem stavu i provjerite imate li dovoljno prostora između najdužeg prsta vašeg stopala i ruba tenisice (oko 1 cm).

7. Prednji, širi dio stopala mora udobno sjesti u tenisicu , bez osjećaja zategnutosti.

8. Ne kupujte tenisice u kojima se osjećate pretijesno, očekujući da će se rastegnuti upotrebom.

9. Peta treba udobno stajati u stražnjem dijelu tenisice s minimalnim osjećajem klizanja.

10. Hodajte, a onda i potrčite u tenisicama da se uvjerite da vam pristaju.

Cijene tenisica u Hrvatskoj variraju u velikom rasponu i od mjesta gdje se kupuje. Tako u outlet centrima neki model tenisica može biti jeftiniji i za 50% u odnosu na taj isti model u specijaliziranom dućanu. S druga strane, jeftiniji i manje razvikani modeli određenih proizvođača često se prodaju po znatno višim cijenama u nespecijaliziranim sportskim dućanima (samo zbog “branda”).

Kao zaključak trebalo bi reći da bez obzira na sve uvjete, cijena nikad nije vodilja u odabiru tenisica koje vam odgovaraju. To potvrđuje i studija, provedena u Runner’s worldu – tražilo se od proizvođača da navedu tip trkača kojemu odgovaraju pojedini modeli. Od 171  modela, uključujući trkačke tenisice za stazu kao i rekreacijsku sportsku obuću, 26% ih je bilo namijenjeno i pronatorima i supinatorima, 36% ih je bilo namijenjeno trkačima s visokim lukovima stopala i onima s platfusom, a 2 modela su odgovarala trkaču s bilo kojim tipom stopala, načinom dočekivanja na petu ili prste i trčanju bilo kojoj podlozi – a to naravno ne može odgovarati istini.

(Heil B:Running shoe design and selection related to lower limb biomechanics, Physiotherapy 78.406-412,1992.)

Autor: 3 sporta

- Marketing -

Nema postova za prikaz