FESTIVAL SVJETLA

Najavljena noćna utrka Pulska Xica u sklopu tri dana Visualia Festivala u Puli

Jučer je u Zagrebu prestavljene manifestacije Visualia Festival i ulična utrka Xica. Visualia je prvi i najveći festival svjetla u Hrvatskoj. Sadržaj festivalskog programa prezentira se kroz: 2D & 3D video mapping, svjetlosne i interaktivne instalacije, svjetlosne predstave & performanse, svjetlosne i interaktivne izložbe te edukativne radionice VisuaLab.

 

Posebnost ovogodišnjeg izdanja Visualia Festivala je održavanje svjetlosne noćne utrke Xice koja će 23. rujna premijerno zatvoriti trodnevno festivalsko događanje.

Utrka kroz grad svjetla uključuje staze duge pet i deset kilometara, čime organizatori žele potaknuti uključivanje što većeg broja rekreativaca. Svim sudionicima Xica će pružiti jedinstven doživljaj trčanja kroz Pulu, upotpunjen noćnim vizurama grada i festivalskim identitetom. Start i cilj trke je u Areni, a obje rute prolaze uz najatraktivnije svjetlosne instalacije.

„Xica se podiže na još atraktivniju razinu jer će Pula biti doslovno čarobna, osvijetljena brojnim svjetlosnim instalacijama, a novost je i obilazak osvijetljenog rotora u Šijani“, kaže direktorica Turističke zajednice grada Pule Sanja Cinkopan Korotaj. Među brojnim partnerima podršku manifestaciji tradicionalno pruža i Grad Pula jer pulska Xica i Visualia Festival pridonose pomicanju granica, spajajući naizgled nespojivo – sport i umjetnost, otvarajući tako nove prostore za naše mlade kreativce čime se obogaćuje i turistička ponuda grada te privlače gosti i nakon špice turističke sezone.

Ispred Arene prvo će startati sudionici utrke na pet kilometara, potom oni koji izaberu dvostruko dužu, 10-kilometarsku stazu kroz grad. Potonji idu do svjetlosne instalacije na velikom rotoru na Šijani, nazad preko Rive, uz Aci marinu i ulaz u brodogradilište Uljanik gdje su dizalice – Svjetleći divovi u prvom planu, pa preko Foruma do Pošte i INK-a, skreću na Giardine te se preko podzemnih tunela ispod Kaštela – Zerostrasse vraćaju nazad u Arenu gdje se oko 22 sata planira podjela nagrada najbolje plasiranim trkačima.

????????????????????????????????????
Medalja utrke za svakog natjecatelja

Utrkom će se zaokružiti cijeli grad, a mjesta ima za tisuću, možda i više sudionika, dvostruko više nego lani. Lukšić je odaslao poruku za sve ljubitelje trčanja: „Neka se nitko ne naljuti među organizatorima utrka, ali ova će biti najspektakularnija trka ikada istrčana na hrvatskim prostorima. Nadam se da će brojni trkači i rekreativci odlučiti taj dan biti u Puli i trčati pulsku Xicu.“

Partnerima iz prijašnjih godina – Run Croatiji i Arenaturistu, sada se pridružio i Grawe Hrvatska s inicijativom PoKRENI u sklopu koje su pozvani svi trkači da prihvate izazov i dobrom voljom, pozitivnom energijom i motivacijskim pristupom pokrenu oko sebe što više ljudi kako bi što prije stigli do cilja, a cilj je 100 tisuća pretrčanih kilometara koji se pretvaraju u donaciju od 50 tisuća kuna za udrugu „Veliko srce malom srcu“ koja okuplja liječnike, zdravstveno osoblje i roditelje djece sa srčanim oboljenjima.

„Izazov je postavljen, ovogodišnji cilj bio je dostići 100.000 pretrčanih kilometara, a već smo dostigli 187.500 kilometara, što je daleko nadmašilo naša očekivanja. Prošle godine cilj nam je bio dvostruko manji, 50.000 kilometara“, kaže Sanja Gržetić, voditeljica Odjela za korporativne komunikacije i marketing u Grawe Hrvatska. Dakle, donacija od 50.000 kuna udruzi „Veliko srce malom srcu“ već je osigurana i bit će im uručena na Grawe Noćnom maratonu koji se održava 23. kolovoza. Bez obzira na to, oni i dalje pozivaju ljude da se uključe i daruju svoje prijeđene kilometre za djecu iz Udruge, dajući im tako podršku ali i šireći svijest o potrebi odgovarajuće skrbi za djecu rođenu sa srčanim manama.

????????????????????????????????????

 

Grawe već treću godinu za redom svojom inicijativom PoKRENI nastoji promovirati i širiti zdrave životne navike, u ovom slučaju fizičku aktivnost kroz trčanja za koje ne treba ni članarina, ni dvorana, ni ikakva posebna oprema (osim kvalitetnih tenisica) jer trčati se može bilo kad i bilo gdje, a ima višestruke pozitivne učinke na zdravlje. „Mi kao osiguravajuće društvo, osim što vodimo računa o vrijednostima naših osiguranika, želimo biti pokretač pozitivnih promjena u zajednici. Zato je i nastala inicijativa PoKRENI. A dobrotvorna nota kroz donacije udrugama koje brinu o potrebama djece doprinos je zajednici u kojoj postojimo i poslujemo. Više od 10 posto naših zaposlenika uključilo se u internu akciju, prikupljamo 25.000 kilometara i kada to dostignemo, osigurat ćemo dodatnih 50.000 kuna za udrugu ‘Veliko srce malom srcu’“, dodaje Gržetić.

Organizatori pozivaju sve zainteresirane da se prijave u što većem broju i dožive pravi spektakl u gradu svjetla. Prijave su otvorene na stotinka.hr s redovnom kotizacijom od 80 kuna do 1. kolovoza i kasnom kotizacijom od 90 kuna do 1. rujna ove godine.

 

Organizatori pulske Xice: Udruga Sonitus, Turistička zajednica grada Pule, Udruga kineziologa grada Pule i Arheološki muzej Istre

https://www.facebook.com/VisualiaFestival/

http://www.pulainfo.hr/hr/

Što misliš o temi?