TRČANJE I ZABAVA NA SVJETSKOM NIVOU

Najbolji Zagrebački maraton do sad – Nikolina Šustić najbrža Hrvatica, srušen rekord polumaratonske staze

Na dan Zagrebačkog maratona izmjenjuju se kišni, prohladni uvjeti s lijepim vremenom. Ove je godina na red došao jedan (pre)topao, sunčan jesenski dan. Gotovo četiri tisuće natjecatelja jučer je oko svojeg vrata objesilo dokaz da su bili sudionici i finišeri događaja za koji “trkački“ Zagreb diše cijelu godinu – Zagrebački maraton.

 

Osim uobičajena 42 kilometra te polumaratonskih 21, ove se godine nije trčala takozvana utrka građana, nego Garmin 10 km – utrka u dužini 10 kilometara. Uz to, prvi put je održana i maratonska štafeta koju su trčala po četiri člana po rasporedu 7 – 14 – 7 – 14 kilometara.

 

Nikolina druga žena na 42, Kenijac postiže rekord na 21 km

Među pobjednicima maratona i polumaratona nije bilo mnogo iznenađenja jer, od 633 finišera na 42 kilometra, kao i među 2143 finišera polumaratona, kao i obično u cilj među prvima ulaze Kenijci i Kenijke. Iako, tu se potkrao i Jedan Ruanđanin, ali i jedna Hrvatica.

Naime, u ženskoj konkurenciji maratona na drugu se poziciju, svojim vremenom od 2:42:39 sata, nametnula domaća Nikolina Šustić Stanković, čime postaje i najbrža Hrvatica na utrci.

Najbrži maratonac bio je Wycliffe Kipkorir Biwot sa 2:19:48, a u ženskoj konkurenciji to je bila Kenijka Rebecca Korir s 2:35:51. Biwota slijede njegovi zemljaci Nelson Kipkogi Cherutich (2:23:46) te treći Isaac Kimutai Ngeno (2:24:36). Drugo mjesto postolja od Nikoline, za svega 19 sekundi gubi Kenijka Hellen Jepkosgei Kimutai (2:42:58) i staje na treću stepenicu postolja.

U polumaratonu postignut je novi rekord staze, u muškoj konkurenciji, a postavlja ga Kenijac Paul Tiongik s vremenom 1:01:46 sat. Međutim, Ruanđanin Joel Maina Mwangi slijedi ga u stopu i ciljnu liniju pretrčava samo sa sekundom zaostatka. Treći muškarac još je jedan Kenijac Mathew Kosgei (1:08:06). U cilj sveukupno četvrta ulazi Kenijka Ruth Nundu Mbatha (1:11:50) te, jasno, pobjeđuje u ženskoj konkurenciji. Druga i treća njene su sunarodnjakinje Vivian Kemboi (1:13:29) i Nelly Jepchumba (1:13:52).

 

Prvi Garmin 10 km i prva štafeta

Na prvoj Garmin 10-ki među 1095 finišera, pobjedu odnose domaći trkači i trkačice – Dino Bošnjak u muškoj (30:56 minuta) i Bojana Bjeljac (34:15) u ženskoj konkurenciji. Dorian Miškulin (32:25) zauzima drugu, a Tomislav Novosel (32:36) treću poziciju među muškarcima. Druga žena bila je Simona Jambrošić (39:22), a treća Slovenka Breda Škedelj (39:49).

U prvoj maratonskoj štafeti na ovom događaju sudjelovalo je 11 četveročlanih ekipa. Ekipe su bile muške, miješane i jedna ženska, a njihovi članovi naizmjence su trčali dva puta po sedam te 14 kilometara, kako bi ukupni zbroj iznosio maraton.

REZULTATI ŠTAFETE

 

Održano i državno prvenstvo

U sklopu 28. Zagrebačkog maratona održano je i pojedinačno i ekipno Prvenstvo Hrvatske. U muškoj seniorskoj konkurenciji, naslov prvaka Hrvatske osvojio je Goran Grdenić s novim osobnim rekordom 2:24:38 sata. Drugi je bio Robert Radojković (2:38:52), a treći Ivan Bulić (2:39:48). Naslov prvakinje Hrvatske za seniorke, kao što smo već istaknuli, osvojila je reprezentativka u maratonu Nikolina Šustić Stanković, dok ju s gotovo šest minuta zaostatka slijedi Ana Štefulj (2:48:17) zauzevši tako drugu poziciju, a Veronika Jurišić (2:57:33) treću.

U konkurenciji za ekipno PH kod seniora, naslov ekipnog prvaka osvaja AK Kvarner u ukupnom vremenu 8:00:08 sati. Drugo mjesto pripalo je AK-u Sljeme (8:24:08), dok je treće mjesto pripalo AK-u Dubrovnik (8:28:40). Kod seniorki najbolje su bile maratonke AK Sljemena s ukupnim vremenom 8:48:30, druge su bile maratonke AK-a Dubrovnik (9:39:55), a treće MK-a Festina Lente (10:18:42).

REZULTATI PH-a

 

Luda atmosfera i dobra glazba dužinom staze

Na Zagrebačkom maratonu koji je ove nedjelje, 13. listopada održan 28. put, vidio se značajan napredak u organizaciji, što će zasigurno dovesti još više trkača idućih godina. Zagrebački atletski savez kao organizator, podignuo je letvicu i uspio ostvariti da zagrebački maraton bude više od sporta.

Uz visoko kvalitetan sportski događaj, ostvarena je dobra atmosfera za trkače i sugrađane tijekom cijelog vikenda i cijelom stazom. Bogat glazbeni program i popratni sadržaji – koncert Meštrović & Expresto  i Štrukla party koji su prethodili utrkama večer ranije, te glazbeni punktovi s raznim izvođačima dužinom staze; organizacijski su Zagrebački maraton smjestili bok uz bok drugim maratonima svjetskoga glasa.

Također, ovogodišnje utrke imale su i humanitarni karakter pod nazivom “Pusti baterije, napuni pluća”. Udruga INSPIRO za vrijeme vikenda provodila je brojne radionice i kvizove za djecu i odrasle, a akcija je rezultirala uspjehom te je 1152-oje trkača velikog srca sudjelovalo u donacijama.

REZULTATI

Piše: Martina Maloča
Foto: 3sporta

- Marketing -

Nema postova za prikaz