NAPETO

Najuzbudljiviji trail vikend u godini: tri utrke koje ćemo pratiti

Planine su postale vrlo popularna pozornica za trčanje, a ultra trailovi su sve zanimljiviji za pratiti – neki su ultraši postali prave zvijezde sa svojim fanovima i uzbudljivo je pratiti njihove utrke, kao i nastupe nekih novih talenata koji se nadaju da će zasjeniti stare. Baš ovaj vikend na rasporedu su tri velike svjetske trail utrke pa će zaljubljenici u trail biti prilijepljeni za live-rezultate, a mi vam donosimo kratke preglede.

 

Western States Endurance Run

Najstarija svjetska trail stomajlerica održava se u planinama Sierra Nevade. Ima 5500 metara uspona i 7000 metara silaska, a u sto milja trkači prelaze snježne planinske prolaze, rijeku i vruće doline. Na ovogodišnjem izdanju nastupaju mnogi dobri trkači i trkačice, čak 8 od prošlogodišnjih top 10 muškaraca i isto tako kod žena.

Kod muških se izdvaja prošlogodišnji pobjednik i vlasnik rekorda staze Jim Walmsley, koji je ranije ove godine postavio svjetski rekord na 50 km na cesti. Walmsley kaže da ove godine neće nužno napadati rekord kao prijašnjih godina, ali da je na dobar dan sve moguće, pa tako i vrijeme ispod 14 sati (trenutni je rekord 14:30). Također ‘objektivno’ tvrdi da mu je glavni konkurent njegov timski kolega, mladi Jared Hazen. Pobjednik iz 2017. Ryan Sandes prošlu je godinu izbivao s većih utrka jer ga je iscrpilo postavljanje FKT-a na Himalaji, no ove se godine vraća svjež. Tu su još Litvanac Gediminias Grinius, čest trkač u top 5 na velikim utrkama; debitant na 100 milja Matt Daniels koji ima PB na polumaratonu 1:03 i mnoga druga dobra imena.

Kod žena će naslov braniti Courtney Dauwalter koja je prošle godine ostvarila drugo najbolje vrijeme te staze (najbolje vrijeme je 16:47), a dobar će nastup sigurno imati i Francesca Canepa, rekorderka naše Istre i pobjednica prošlogodišnjeg UTMB-a. Nastupit će i Kaci Lickteig, pobjednica iz 2016; mlada Australka Lucy Bartholomew; poznata ultrašica na svim terenima, Camille Herron te još puno dobrih trkačica.

Utrka se može pratiti ovdje (IRunFar coverage) i ovdje (live rezultati).

 

Lavaredo Ultra Trail 

U susjednoj nam Italiji ovaj vikend Dolomite okupiraju trkači. Pet tisuća trkača iz 65 zemalja nastupa na četiri utrke ovoga eventa, od kojih je najdulja 120 km s 5800 metara uspona. Svake godine na Lavaredu nastupaju neki od najboljih trail trkača svijeta, a ove godine su to Tim Freriks, Tim Tollefson i još mnogi, s tim da domaćini Talijani imaju vrlo jake predstavnike. I naši sunarodnjaci trče Lavaredo Ultra Trail: Vladimir Gruborović, Mario Jelić, Tomislav Kapetanović, Zoran Kurdija, Igor Rudan, Goran Sagi, Nikola Šoić i Stjepan Tomislav Švaljek.

Ženska će trka biti napeta – nastupaju mnoge vrhunske trkačice. Jedna od njih je Ajda Radinja, Slovenka koja vrlo često pobjeđuje na hrvatskim trail utrkama; tu je, zatim, Caroline Chaverot koja već ima pobjedu na ovoj stazi, kao i na UTMB-u te na svjetskom prvenstvu u trailu; Mimmi Kotka; Magdalena Boulet… Jedina hrvatska predstavnica je Monica Ujević.

Još deset Hrvata nastupa na utrci od 83 km, 88 na utrci od 43 km te troje na Skyrace utrci.

Live praćenje utrke: lavaredo.livetrail.net.

 

Marathon du Mont Blanc

Najpoznatije europske planine – Alpe – dva mjeseca prije UTMB-a ugošćuju trkače na još jednoj poznatoj utrci: Marathon du Mont Blanc. Više od dvije tisuće trkača po 41. put sudjelovat će na vjerojatno jednom od najtežih maratona na svijetu. Osim 42 km, održavaju se još utrke na 90 km, 23 km, 10 km, Vertical utrka te dječje utrke, a cijeli event broji više od deset tisuća trkača.

Inače je često glavna utrka ona najdulja, no to ovdje nije slučaj – glavni je maraton, kako i samo ime cijelog eventa kaže. Tako elitni trkači pohode baš maraton – inače svake godine maraton trči i najpoznatiji trail trkač Kilian Jornet, no ove ga godine nema jer je odlučio trčati manje utrka, a pozornost mu okupira i nešto novo – u travnju je dobio bebu. Ali zato ima drugih dobrih trkača i trkačica: Remi Bonnet, Sage Canaday, Stian Angermund i ostali kod muškaraca te Megan Kimmel, Ida Nilsson, prošlogodišnja pobjednica Ruth Croft i mnoge druge brze žene. Hrvatska ima samo jednu predstavnicu i to na utrci od 23 km – Martinu Borovac Pecarević.

Praćenje utrke omogućeno je na mbm.livetrail.net.

Martina Đođo / 3sporta.com

- Marketing -

Nema postova za prikaz