BRAVO DJEVOJKE!

Napeto u Londonu: o poretku u ženskom maratonu odlučivale stotinke!

Danas su na Svjetskom prvenstvu u atletici koje se održava u Londonu održane muška i ženska maratonska utrka – pobjedu u muškoj odnio je Geoffrey Kipkorir Kirui iz Kenije, dok je u ženskoj slavila Rose Chelimo, Kenijka s bahreinskim državljanstvom. Nastupile su i naše tri maratonke, Bojana Bjeljac, Matea Matošević i Nikolina Stepan.

 

Hrvatsku su na utrci predstavljale tri trkačice, a najbrža je bila Bojana Bjeljac, istrčavši trku za 2:46:46, što joj je donijelo 57. mjesto. Matea Matošević je zauzela 69. poziciju s vremenom 2:55:06, a  Nikolina Stepan 76. s vremenom 2:59:43.

Čestitamo djevojkama na uspjehu – trčati maraton na Svjetskom prvenstvu nije mala stvar!

 

O pobjednicima

Novi svjetski prvak Kirui trčao je odlično – napravio je negativni split od čak dvije minute. Prvi je polumaraton vodeća grupa prošla za 1:05, a oko 35. se kilometra Kirui odvojio i pobijedio prošavši ciljem za 2:08:27. Drugo je mjesto osvojio Etiopljanin Tamirat Tola, trkač koji je na utrku došao kao prvi favorit i koji je vodio većinu utrke. Njegovo je vrijeme 2:09:49, a samo dvije sekunde iza njega utrčao je trećeplasirani Alphonce Felix Simbu iz Tanzanije. I domaćini imaju dobar razlog za slavlje – Britanac Callum Hawkins osvojio je četvrto mjesto, iznenadivši i sebe i sve druge.

GeoffreyK

 

Na ženskoj trci bilo je jako uzbudljivo nakon 30. kilometra do kad se trčala taktička utrka u grupi od 15 trkačica. Tek su se u zadnjih pet kilometara odvojile četiri trkačice i snažno krenule loviti medalju – Kenijke Edna Kiplagat i Flomena Daniel, Amerikanka Amy Cragg i Bahreinka kenijskog podrijetla Rose Chelimo. Vodstvo je preuzela dvostruka svjetska prvakinja Kiplagat, no nešto manje od dva kilometra pred kraj prestigla ju je Chelimo i prva utrčala u cilj za 2:27:11. Kiplagat je zadržala drugo mjesto, i to jako usko – Cragg je u zadnjem kilometru osigurala treću poziciju, a ugrozila je drugoplasiranu u samom finišu utrke – među njima dvjema bilo je svega nekoliko stotinki razlike. Objema je službeno vrijeme 2:27:18. Bez medalje je ostala Flomena Daniel, koja je za trećom zaostala tri sekunde – koliko je napeta utrka bila govori činjenica da su prve četiri trkačice utrčale u cilj u rasponu od deset sekundi!

roseC

 

REZULTATI MUŠKARCI

REZULTATI ŽENE

 

Autor: Martina Đođo / 3sporta.com
Foto: IAAF World Championship Facebook, arhiva 3sporta.com

- Marketing -

Nema postova za prikaz