FAŠNIK JE OZNAČIO KRAJ

Ni povrede, ni gripa nisu spriječile uporne trkače da ruše rekorde i osvajaju postolja na Samoborskoj zimskoj trail ligi

Samoborska zimska trail liga ispraćena je u velikom stilu, pod maskama. Na starim iskušanim trail stazama te istim startom i ciljem u lovačkoj kleti na Poljanicama, istrčano je 13. fašničko kolo i proglašeni su pobjednici u svim mogućim kategorijama. Ovaj put proglašene su i najbolje maske.

 

Kaubojka, Bičura, Avatari, ronioci, Flash Gordon, Alisa i zec u jednom, Supergirl, Batman, Transformer, svima vrlo dobro poznata i draga Fani i još mnogo drugih čudnih spodoba. Svi su oni startali 23. veljače na znak Srake, na posljednjem kolu šeste, kako sami za sebe kažu, daleko najteže i najljepše trail lige.

 

Među 414 trkača i trkačica, najmlađem nije ni šest godina

Počevši s 24. studenim, ukupno je po kolima zbrojeno 1505 sudionika, od čega je ponaosob 414 trkača i trkačica. Srušena su tri rekorda staza, kratke u obje konkurencije i ženska na rekreativnoj na posljednjem kolu. Organizator je podijelio još nekoliko zanimljivih informacija o ukupnom broju kilometara i usponu. Sudionici su sve zajedno istrčali 16.086 kilometara – kao do grada Zhoukou u istočnoj provinciji Henan u Kini (broji nekih 9.000.000 stanovnika) i natrag. Također, uspeli su se 1311 puta na najvišu zgradu na svijetu, na popularni toranj Burj Khalifa u Dubaiju.

Prvo troje u ukupnom plasmanu nagrađeni su medaljama i sponzorskim nagradama – u dugoj, kratkoj i rekreativnoj kategoriji te u muškoj i ženskoj kategoriji, dok su pobjednici u brojnim starosnim kategorijama dobili medalje oko vrata.

Na rekreativnoj stazi, gotovo pet kilometara duljine, među ukupnim pobjednicama poredale su se Željka Pavlić, Rina Prišlin i Sanja Mutak. Od muškaraca prvi je bio Matko Jurčić s 10 pobjeda iz 10 nastupa. Na drugo mjesto zasjeo je Tomislav Hanžek, a na treće Ivan Mihel.

Plasman je ostvario i nagrađen je i najmlađi sudionik lige, srčani Matija Mutak, koji s nepunih šest godina pokazuje kako se trči sa srcem.

                                                                        

U kratkom trailu pobjednici su biciklisti, orijentacisti i triatlonci

Nakon tromjesečne borbe, ukupnu pobjedu na brzoj kratkoj stazi od devet kilometara i 560 metara uspona, odnijela je biciklistica BBK-a Krpelj Valerija Bellini. Ondje se očekuje da će zasigurno voditi još mnoge borbe po samoborskim bregima s Nolom Jandrečić. Ona se izborila za drugu poziciji, a da nije bilo povrede koljena, tko zna što bi tek po pitanju poretka bilo. Jer, nakon što je rana zarasla, nizala je pobjedu za pobjedom i konstantno rušila osobni rekord debelo ispod sata. Treće mjesto samo za nekoliko sekundi odnosno desetinki boda uzela je Brižit Jagarinec, ispred Irene Zrinščak i samo par bodova ispred Mirele Resanović. Sve za dlaku i neizvjesno do posljednjeg kola.

 

Pobjednici muške kratke staze, sva su trojica vrhunski sportaši daleko van samoborskih trail staza. Pobjednik Nikica Smolić, nekoć vrhunski biciklist, trčao je svih 13 kola, a na zadnjem je spustio osobni rekord ispod 45 minuta, pridruživši se preostalima dvojici, koji su to isto činili ove sezone, neki i dva puta. Matija Razum, inače proglašen najboljim sportašem Samobora za 2018. za iznimne rezultate u orjentacijskom trčanju, došao je do drugog mjesta na ligi. To je uspio s dvije pobjede te je rušio rekord staze, a koji im je svoj trojici oteo Nikola Špoljar u 11. kolu. Dejan Patrčević treći je sa četiri pobjede, a dva je puta je pomicao osobni rekord. Njegov je, pak, primarni sport triatlon te na prestižnoj utrci Ironman slovi kao najbrži Hrvat.

 

Pobjednica duge staze istrčala sva kola, među muškima gripa pomrsila račune

Duga staza iznosila je 15,75 kilometara i gotovo 1000 metara uspona. Nakon pobjeda u osam kola od svih 13 nastupa, ukupnom pobjednicom proglašena je Sandra Juhaz. Kako ju još zovu Baba ili, pak, Bičura skupila je maksimalan broj mogućih bodova – 730! Druga je bila odlična debitantica na trail stazama Iva Venne koja se ustrajno borila kroz 11 kola. Treće mjesto zauzela je članica iz susjedne Slovenije Simona Levičar, a odakle je došlo preko 15 posto natjecatelja. Nije naodmet za naglasiti da je u tri kola pobjede odnijela Jelena Brezak, a u dva rekorderka staze Antonija Orlić.

Između prve dvojice vodila se epska borba, dok se nije ispriječila opaka gripa s posljedičnim komplikacijama. Stoga je Alen Štefanić bio spriječen dva kola uopće ustati iz kreveta, a kamo li boriti se s odlično spremnim slovenskim Ironmanom Ambrožom Rožmanom. Tako ovaj član kluba postaje ukupnim pobjednikom, s istrčanih svih 13 kola, gotovo maksimalnim brojem mogućih bodova i pobjedom u pet kola. Alen je, također, odnio pet pobjeda, ali na kraju završava na drugoj poziciji. Na treće mjesto zasjeo je Ambrožov zemljak, Peter Pavlovič.

 

Nagrade su se dijelile i ekipno, ali i za lojalnost

Što se ekipnog poretka tiče, kroz 13 dugih subota svaka je ekipa nastojala osigurati reprezentativnost s prisustvom barem dvije žene i dva muška predstavnika, čiji bodovi su se zbrajali, bez obzira na individualni plasman. Ekipa 100 % Traila rasturila je ostale i zbog upornosti, i zbog reprezentativnosti i zbog odlične pojedinačne kvalitete. Drugi su bili Risnjak Groupies, dok su treće mjesto ekipno u finišu osvojili Bregančani iz ekipe Cener432.

Svih 13 kola šeste sezone lige istrčali su: Diana Sabljić, Sandra Juhaz, Nikola Nikica Smolić, Ivan Pongrac i Ambrož Rožman. Njihovu lojalnost i vjernost organizator je odlučio nagraditi neplaćanjem startnine u sljedećoj sezoni.

 

Piše: Martina Maloča

- Marketing -

Nema postova za prikaz