NIKO KAO NIKOLINA

NIKOLINA ŠUSTIĆ SVJETSKA PRVAKINJA U SVOJOJ DOMOVINI!

Nevjerojatan dan u Svetom Martinu na Muri, gdje je održano 30. Svjetsko prvenstvo u trčanju na 100 km, ponajviše je obilježila naša svemirska Nikolina Šustić koja je s novim hrvatskim rekordom (7:20:34 h) postala SVJETSKA PRVAKINJA na najdužoj službenoj atletskoj disciplini!

 

 

Sve je počelo još jučer, kada je održano otvaranje prvenstva, a izbor mjesta održavanja pokazao se kao pun pogodak. Natjecateljima je na raspolaganju bila kompletna infrastruktura LifeClass Termi Sveti Martin. Njihov agilni direktor Branimir Blajić, i sam zaljubljenik u sport, jedan je od ključnih ljudi za ostvarenje ovog projekta. Osim njega, valja istaknuti direktora utrke Pavla Vlaheka, na kojem je ležala većina tereta tehničke organizacije. Uz podršku članova AK Sljeme i ultraškog gurua Dragana Jankovića, jasno je bilo da će sve proći u najboljem redu.

Naša očekivanja za ovo prvenstvo bila su otprilike ovakva: ili ćemo osvojiti dvije medalje, ili nećemo osvojiti niti jednu. U ovoj se kalkulaciji prije svega misli na trenutnu formu i raspoloženje Nikoline Šustić, ali naravno i ostalih članica naše reprezentacije.

Srećom po nas, ostvario se optimistični dio prognoze – Hrvatska ženska reprezentacija osvojila je dvije medalje! Uz Nikolinu koja je otrčala fantastičnu, zrelu utrku, žensku reprezentaciju “popunile” su Veronika Jurišić (8:05:57 h) i Antonija Orlić (8:47:26 h). Zajedno su s vremenom 24:13:57 osvojile odlično treće mjesto i brončanu medalju. Veronika se u pojedinačnoj konkurenciji plasirala na 18, a Antonija na 46 mjesto. Puno se očekivalo i od Marije Vrajić, ali ona je zbog ozljede morala odustati prije polovice utrke.

Netko bi mogao pomisliti da utrka koja traje više od sedam sati ne može biti zanimljiva. No, ženska je utrka bila iznimno zanimljiva, osobito u svojem završetku. Nakon nekoliko krugova “opipavanja” snaga, Nikolina je vrlo brzo prešla u vodstvo. Vodila je utrku nekoliko minuta ispred Njemice Nele Alder-Baerens, za koju se unaprijed znalo da je velika favoritkinja za pobjedu. Kako je utrka tekla, tako je Njemica smanjivala prednost. Izgledala je svježe, hladno, odlučno, a Nikolina je počela padati i na prvi pogled je izgledala slabije od nje. Prednost se topila, i tri kruga prije kraja, na oko 88 km, Njemica je došla na stotinjak metara od Nikoline. Kometari u ciljnom prostoru, kroz koji su trčale svaki krug, davali su više prednosti Alder-Baerens nego Nikolini. No, očito je pred kraj proradio dalmatinski dišpet i Nikolina je smogla snage, zadržala tempo i došla do pobjede dvije minute prije Alder-Baerens. Njemici, kako je ranije rekla, ne odgovara valovita staza kakva je bila u Svetom Martinu, a ni vrućina koja je počela poslije podneva nije joj išla na ruku.

Pojedinačni poredak kod žena: 1. Nikolina Šustić 7:20:34 h, 1. Nele Alder-Baerens (GER) 7:22:41 h, 3. Mai  Fujisawa (JPN) 7:39:07 h.

 

 

>>> Intervju s Nikolinom Šustić

 

Ekipni poredak kod žena: Japan, Južnoafrička Republika, Hrvatska.

Muška utrka je bila jednako zanimljiva, ali bez ovog “patriotskog” naboja. Nakon nekoliko krugova u velikoj grupi, na vodeću se poziciju probio Južnoafrikanac Bongmusa Mthembu. On je poznato ime ultramaratonske scene, između ostalog pobjednik Comrades Marathona 2014. godine. Vodio je tako utrku do predzadnjeg kruga, kada ga je sustigao Hideaki Yamauchi, svjetski prvak na 100 km iz 2016. Južnoafrikanac je očito pao u tempu kada ga je i na drugom mjestu prestigao Japanac, Takehiko Gyoba. Bongmusa Mthembu morao se na kraju zadovoljiti brončanom medaljom.

Za one koji misle: “ah, 100 km, to se trči sporo, to može svatko!” – pobjednik je trčao ispod 4 min/km, točnije 3:53 min/km, odnosno maraton za 2:43, pa tako skoro dva i pol puta.

Pojedinačni poredak kod muškaraca: 1. Hideaki Yamauchi (JPN) 6:28:05 h, 2. Takehiko Gyoba (JPN) 6:32:51 h, 3. Bongmusa Mthembu (RSA) 6:33:47 h.

Naša je reprezentacija nastupila i u muškoj konkurenciji, kako je izjavio Dragan Janković, vrijeme da ovu predivnu priču koju ostvaruju žene, nastave i muškarci. Na kraju su završili na odličnom 12. mjestu, a tri najbolja koji su čini reprezentaciju bili su Dejan Radanac, Goran Selanec i Zdravko Jadrijev.

Ekipni poredak kod muškaraca: Japan, Južnoafrička Republika, Njemačka.

Ovakve utrke nema bez nesebičnog rada brojnih volontera, svaka im čast za današnji trud! I što reći za kraj – bila je ovo jedna predivna predstava Hrvatske gostoljubivosti, kvalitetne organizacije i odličnog sportskog natjecanja koje će zasigurno pamtiti svaki od 350 trkača i trkačica iz 41 zemlje svijeta.

 

REZULTATI

Pobjednik muške utrke Hideaki Yamauchi

 

 

Nema postova za prikaz