ČAZMA S NOVIM KRALJEM

Od Kaptola do Kaptola – 44. izdanje najstarije hrvatske cestovne ultre

U nedjelju je održan 44. supermaraton Od Kaptola do Kaptola, poznatiji kao – jednostavno – Čazma. Ova utrka spaja dva Kaptola, onaj Zagrebači i onaj Čazmanski, startnina se ne plaća, a trči se 61.3 km starom cestom, kroz mjestašca panonske nizine i završava na velikoj fešti u Čazmi.

 

Nedjelja je započela s jednim satom sna manje, no zato je start utrke bio ugodno sunčan i taman prohladan. Startalo je nešto više od 100 trkača (iz Hrvatske, BiH, Slovenije i Austrije), a završilo ih je 97.

Kako je dan odmicao, temperatura je rasla, pa je u drugom dijelu utrke bilo oko 25 stupnjeva, što nije nimalo olakšalo ionako naporan pothvat. Već nekoliko godina čazmanske supermaratonce sunce dosljedno prži.

 

Marija Vrajić slavila po osmi put

Utrku je završilo svega 12 žena. Ovim putem čestitamo svim trkačicama na tom podvigu! Prva je u cilj stigla Marija Vrajić, kojoj je to osma pobjeda u 14 nastupa, što je čini definitivnom vladaricom ove utrke. Njeno je vrijeme bilo 5:23. Do 30-og kilometra Mariju je u stopu pratila triatlonka Maja Urban, no onda su uvjeti počeli pakostiti.

Drugo mjesto kod žena osvojila je Slovenka Alma Rihtaršič, kojoj je trebalo 5 sati i 38 minuta. Treća je stigla Tanja Šarić, 11 minuta nakon Alme.

 

U muškoj utrci napeto pred kraj

Dečke je prema Čazmi poveo poznati trkač i najbrži Hrvat ove staze, Robert Radojković. Dobar dio trke peglao je zavidni tempo od 3:45/km i bio debelo u vodstvu. Iza njega su skupa trčali Danijel Peček i Renato Sertić, držeći se negdje oko 4:00/km. No i dečke su sustigli sunce, dužina trke i sve što s time ide – grčevi, dehidracija i umor. Tako je Radojković počeo padati u tempu negdje oko 50-og kilometra, Sertić nešto ranije, a Peček je trčao sve ovo izdržao i na 57. km prešao u vodstvo.

Ciljem je prvi prošao 27-godišnji Danijel Peček, kojemu je ovo šesta godina zaredom da trči Čazmu. Od 2014. do 2019. spustio je svoj rezultat sa 6:36 na 4:06.

– Prvi put sam istrčao ovu utrku apsolutno nespreman, bez ikakvog pojma o trčanju. Ove godine spremao sam se ciljano baš za ovo, nekoliko mjeseci, i sretan sam što sam uspio ostvariti svoj cilj. Bilo je teško pred kraj i ulazak u cilj nije bio nimalo spektakularan – ušetao sam, uhvatili su me grčevi, ali zadovoljan sam. I čestitam svim drugim trkačima! – rekao nam je Danijel.

Danijel Peček i Marija Vrajić

Robert Radojković stigao je kao drugi s vremenom 4:12. Treće mjesto osvojio je Goran Marković s 4:44.

Ukupno je završilo 85 muškaraca, a nekima je – unatoč svemu – ostalo snage za foto finiše, pa smo bili svjedoci zabavnom prestizanju i sprintanju pred samom ciljnom linijom.

 

Malo povijesti

Čazma se održava od 1976. – nije se održala samo jednom, tijekom Domovinskog rata, radi izravne opasnosti. Te prve godine nastupila su samo tri trkača, a pobijedio je Josip Kožar za 6:35. Tada je trka startala od stadiona Maksimir, a danas starta s Trga bana Jelačića.

Rekord staze u muškoj konkurenciji drži Denis Zhalybin iz Rusije – 3:34:24, a u ženskoj konkurenciji njegova sunarodnjakinja Marina Bychkova – 4:13:19. Oboje su rekorde postavili 2004. godine.

REZULTATI

Martina Đođo / 3sporta.com

- Marketing -

Nema postova za prikaz