VELEBIT SA SVIM SVOJIM ČARIMA I HIROVIMA

Odazovi se vilinskom zovu utrke Absolute Paklenica, vertikalnom usponu na Sveto Brdo

Pogled na jug koji puca na cijelu hrvatsku obalu i otoke, a lijepim danom i na talijansku obalu; na Zrmanju i Tulove grede istočno, na Liku na sjeveru te pogled na vršnu zonu sa zapadne strane – dovoljan su razlog za prijavu na utrku Absolute Paklenica, gdje ćeš na ciljnoj točki, na Svetom Brdu biti nagrađen upravo ovom panoramom.

 

Sveto Brdo (1753 mnv) od svih je vrhova na Velebitu, vjerojatno najpoželjnije među planinarima i posjetiteljima zbog pozicije koja osigurava pogled od 360 stupnjeva. Iako, samo četiri metra niže od najvišeg vrha Velebita Vaganskog vrha (1757 mnv), Sveto Brdo i dalje ostaje najmarkantnija točka te najpoželjnija osvajanja.

Vertikalom kroz sva godišnja doba

Staza duljine 12.7 kilometara nekome se možda neće činiti posebnim izazovom. Međutim, kad se u računicu ubaci činjenica da se radi o vertikalnom usponu od razine mora na gotovo najviši vrh Velebita, koji uključuje 1810 metara uspona te unutar toga promjenu svih godišnjih doba, vrijedi dvaput razmisliti hoćemo li i dalje podcjenjivati tih 12 kilometara.

 

START UTRKE: 31. 8. 2019. U 9 SATI

 

Posebnost ove vertikalne utrke start je na samoj obali uz more, u mjestu Modrič, a sa završetkom na legendarnom Svetom Brdu. Kako je vršna zona Velebita zapravo granica između mediteranske i kontinentalne klime, planina putem osigurava popriličan broj iznenađenja u obliku nepredvidivog vremena, a time i temperatura.

Utrka Absolute Paklenica kao sedmo kolo Coastal & Mountain Trails Lige, održava se u subotu, posljednjeg dana kolovoza sa startom u devet sati, na području NP Paklenica. Cijela je staza označena te ima okrijepne stanice, a zahtjevna kombinacija krškog terena i, primjerice, do vrha čak dvostrukog pada temperature s 30 stupnjeva na početnoj točki, čini ovu utrku pravim testom za fizičku pripremljenost natjecatelja.

Od prvog izdanja utrke, samo je jedne godine bilo lijepo vrijeme od početka do kraja. Ostala izdanja popraćena su svim vremenskim uvjetima, od sunca, vjetra i oblaka do kiše, grmljavine i tuče, što trkači smatraju dodatnim izazovom.

– Sveto Brdo ima neku posebnu energiju koja se teško može riječima opisati. Put do vrha je naporan i mnogi ga iz tog razloga zovu čistilištem, no nagrada je nezaboravna. Srećom, nema nikakve ceste koja bi vas mogla dovesti na vrh. Dakle, da bi se stalo na njega i uživalo u spektakularnim pogledima, treba se malo i potruditi – kaže nam Danijela Bucić, organizatorica utrke.

Upućuje nas kako je staza cijelim putem izložena, bilo da se radi o lijepom ili ružnom vremenu. To znači da nema šume, pa se za ovu vrstu natjecanja treba pripremiti na sve moguće vremenske uvjete.

– U suradnji s lokalnim prognostičarem, pratimo situaciju s vremenom kako bismo što lakše organizirali utrku, no ono što možemo reći sigurno je da nam Velebit svaki put pripremi iznenađenje – poručuje organizatorica.

 

Dušice i vilinsko kolo

Još jedan razlog zašto želiš biti dobro pripremljen za ovu utrku jest taj, što se možda ne želiš pridružiti dušama koje još nisu našle svoje mjesto na drugom svijetu pa na pašnjaku podno Svetog Brda čekaju čas kada će se vinuti u visinu. Naime, radi se o Dušicama na kojima “žive“ dušice dičice na putu u nebeski raj, a koje u obliku sitnih vatrica izbijaju iz vrtača.

Također, postoji mogućnost da na svojem putu do Svetog Brda doživiš djelovanje velebitskih vila, a ako su halucinacije dovoljno snažne, možda pokoju i ugledaš. Ako budeš te sreće da grmi i sijevaju munje, vile će se sastajati na planinskim vrhovima – proći će kroz Vilinska vrata na putu na zborovanje, na Dušicama se sastaju, a na Vilenskom kuku plešu. Ovisno o tome kako ćeš se ponijeti prema njima, i one će biti dobre ili zle.

Međutim, ako te baš zadesi vremenska nepogoda, pomoći će ti Crna kraljica, vila dobročiniteljica u nevolji. Njeni su vilenski dvori u vrletnom Velebitu te je, prema legendi, dolazila u plodonosne ravnice Ličkog polja i Gacke Doline, gdje je svojom dobrotom usrećivala narod i pomagala mu u nevolji.

Organizator utrke je Mountain Traveller Croatia, a podržavaju ju TZ Starigrad-Paklenica, Općina Starigrad, NP Paklenica, PP Velebit te partneri i sponzori.

Više o utrci pročitaj na SLUŽBENOJ STRANICI

PRIJAVE

 

PROMO tekst

- Marketing -

Nema postova za prikaz