PRETEŠKA UTRKA

Odličan nastup naših maratonki na Olimpijskim igrama!

21. mjestom Matee Parlov Koštro i 53. mjestom Bojane Bjeljac završena je jučer najduža ženska trkačka disciplina Olimpijskih igara u Japanu.

 

U Japanu je vruće i vlažno, osjetili su to svi sportaši koji su nastupili na igrama ove godine. Tražeći povoljnije vremenske uvjete, organizatori su maratonske utrke premjestili u Sapporo, no vremenske prilike nisu bile znatno bolje od onih u Tokiju. Zbog vrućine, start maratona pomaknut je sa 7:00 na 6:00 po lokalnom vremenu, a šok za organizam bilo je 26 stupnjeva Celzija na startu, koji su se do kraja utrke popeli preko 30. I sve to uz relativnu vlažnost od gotovo 80%. Rijetke su utrke na kojima sve trkačice već na prvoj okrepi posežu za ledom i polijevaju se, samo da bi se malo rashladile.

Prvih nekoliko kilometara grupa je bila poprilično kompaktna, no nakon desetog kilometra sve više djevojaka nije moglo pratiti tempo vodeće skupine. Brzo su počela i odustajanja, na kraju od 88 žena na startu, njih 15 nije završilo utrku.

Nakon 33. kilometra vodeća se skupina značajno prorijedila, a pet kilometara do kraja jasno je bilo da će Kenijke odlučivati o zlatu i srebru. Pobjedu je odnijela Peres Jepchirchir koja je maraton istrčala za 2:27:20. Vrlo “skromno” vrijeme, rekli bismo, no već smo spomenuli uvjete u kakvim je utrka održana. Maratonska svetska rekorderka Brigid Kosgei morala se zadovoljiti srebrom, (2:27:36), a Amerikanka Molly Seidel (2:27:46) vratila je nakon 17 godina SAD na pobjedničko postolje olimpijskog maratona osvojivši broncu.

Od dvije naše predstavnice, bolji rezultat ostvarila je Matea Parlov Koštro, koja je maraton istrčala za 2:33:18, šest minuta iza pobjednice. Stavimo taj rezultat u pravu perspektivu – ovo je najveći uspjeh za Hrvatsku u maratonu na velikim natjecanjima (Svjetska prvenstva i Olimpijske igre), ostvaren u fantastičnoj konkurenciji, na nehumano teškoj utrci, a Matei je ovo tek četvrti maraton u životu! Istrčala je sjajnu taktičku utrku u kojoj je do pred sam kraj iz kilometra u kilometar poboljšavala svoj plasman.

– Jako sam zadovoljna utrkom i samim plasmanom. Od trenutka kad sam u Valenciji ispunila normu za OI, spremala sam se upravo za ovaj dan i mislim da sam svoju zemlju predstavila dostojanstveno. Utrka je bila jako teška zbog visoke temperature i vlage. Koristila sam svaku okrepnu stanicu kako bi se rashladila i maksimalno si pomogla u ovakvim uvjetima. Same OI me nisu pretjerano oduševile zbog restrikcija, tako da sam većinu vremena provela u hotelu. Nadam se da će OI u Parizu biti u pravom olimpijskom duhu – rekla je poslije utrke Matea Parlov Koštro.

Druga naša predstavnica Bojana Bjeljac maraton na OI završila je na 53. mjestu s vremenom 2:39:32.

– Uvjeti na utrci bili su baš onakvi kakvi ne odgovaraju meni i mom tijelu, tako da sam istrčala najbolje što sam mogla, zadnjih 12 km sam se jedva dovukla do cilja jer mi se povraćalo. Sam nastup na Olimpijskim igrama velika je stvar za svakog sportaša, tako da sam sretna i ponosna što sam imala priliku trčati olimpijski maraton. Drago mi je što sam uspjela doći do cilja i završiti utrku – javila je Bojana Bjeljac iz Japana.

 

 

Nema postova za prikaz