GROZNICA SLJEMENSKOG KRUGA

Održan 14. GARMIN Sljemenski maraton

Vrhom Sljemena u nedjelju su kružile horde trkača već svima dobro poznatim sljemenskim krugom. Vruć dan i jedan od malobrojnih hrvatskih maratona privukli su tristotinjak trkača iz svih krajeva Hrvatske, ali i šire na zagrebačku goru. Bilo je tu rekorda, utrkivanja, navijanja, ali prije svega dobre zabave koje na Sljemenu i sa AK Sljemenom kao organizatorom nikad ne nedostaje.

Uz glavnu maratonsku utrku koja se sastoji od tri sljemenska kruga, na Sljemenu su se trčali jedan krug od 14 kilometara, štafete (3 x 14 km), te utrka građana na 4 kilometra. Podsjećamo da je riječ o brdskoj utrci, gdje toliko spominjani sljemenski krug ima duljinu od 14 kilometara unutar kojih se savlada 766 m visinske razlike.

Na maraton se odvažilo 79 hrabrih trkača od čega 7 dama. Sljemenaši su zaposjeli postolje na domaćem terenu: Veronika Jurišić stigla je u cilj nakon 3 sata 27 minuta i 58 sekundi, samo 5 minuta nakon prvog muškarca, Renata Pomahača (3:22:48) također iz AK Sljeme. Nakon Veronike u cilj su dolazile Bojana Bjeljac (4:04:46) iz Slobode Novi Grad (BiH) i Jasna Kombol – Bas (4:52:49). Na muško postolje su uz Renata stali Domagoj Marušić (AK Sljeme) s vremenom 3:25:26, te Antić Saša iz AK Metalac Valjevo, Srbija (3:25:33).

Štafetno natjecanje ove godine je uzelo maha: prijavljene su čak 32 štafete u 4 starosne kategorije (ukupni zbroj godina natjecatelja pojedine štafete). Pobjedničke štafete su naravno, najmlađe (do 99 godina). Tako su na prvom mjestu opet slavili Sljemenaši: Nikola Špoljar (koji je ujedno oborio rekord sljemenskog kruga istrčavši  ga za 53 minute i 49 sekundi), Paula Vrdoljak i Dragan Sobota. Tri kruga istrčali su za 3 sata 11 minuta i 7 sekundi (11 minuta prije prvog maratonca). Drugo mjesto pripalo je štafeti iz Marathona 95: Valentina Belović, Tihomir Cenko i Marcel Labaš (3:16:42). Na treće mjesto ponovo su stali Sljemenaši: Ivan Murat, Ana Gudalović i Šime Sušić, u vremenu  3:18:28. Zanimljivo je da kod štafetnog natjecanja postoji neizvjesnost do samog kraja, ali i međusobno bodrenje ekipa pri preuzimanju štafete. Zato nikud bez timskog rada.

Utrku na 14 kilometara startalo je 89 trkačica i trkača. Već smo spomenuli da je rekord na ovoj stazi oborio natjecatelj u štafeti, no prebacujemo se na ekipu sa zadatkom jednog sljemenskog kruga. Prvo mjesto kod žena slavila je Marta Peharda iz AK Sljeme (dokle ovako, Sljemenaši? :D) s vremenom 1:19:55. Za njom je u cilj stigla Kristina Kljajić iz Brooks Running Teama (1:25:13) i Gordana Maksimović iz Slobode Novi Grad (1:27:43). Od muškaraca koji su trčali 14 kilometara, prvi je u cilj stigao Danilo Magdić iz Slovenije (58:21), a za njim Darko Rogina (1:02:54) i Goran Varat (1:06:52).

Ne manje važna je i utrka građana koja je mnogima uvod u svijet utrka i brdskog trčanja, a popularna je među mlađim generacijama. Ove godine se na 4 kilometarsku utrku odvažilo 24 natjecatelja, a prvo troje u ženskoj i muškoj konkurenciji su Josipa Livaković (19:43), Marinela Kovačić (21:13), Barbara Maračić (21:55); te Silvio Grđan (17:33), Ante Rajkovača (18:58), Luka Livaković (20:49).

Sponzor je ove godine bio Garmin, po čemu sam maraton i nosi ime. Ekipa iz AK Sljeme još jednom je pokazala svoje organizacijske sposobnosti, a ni zabave nije nedostajalo. Uz sve to našli su se na gotovo svim postoljima.

Bravo za Sljemenaše i sve natjecatelje, a nakon što prostudirate rezultate na stranici AK Sljemena (http://www.aksljeme.com/2013/07/15/sljemenski-rezultati/) iduće godine i vi dođite provjeriti kuda to idu divlje svinje! Smile

Fotografije s utrke pronađite na Facebook stranici AK Sljeme

 

Autor: 3 sporta (mh) / foto: AK Sljeme

Nema postova za prikaz