FESTIVAL TRČANJA U RIJECI

Održan 19. Homo si teć!

U nedjelju 19.travnja održano je deventaesto izdanje najmasovnije ulične utrke građana u Hrvatskoj „Homo si teć“. Predivno vrijeme na riječko je Korzo namamilo oko 14000 sudionika koji su nastupali na pet utrka.

Najzanimljivija od svih bila je utrka 14. Riječkog polumaratona. U obje kategorije (M/Ž) svoje su titule najboljih potvrdili prošlogodišnji pobjednici iz Kenije, kod muškaraca Joel Maina Mwangi, a kod žena Gladys Jepkurui Biwott.

Ove godine možemo itekako biti zadovoljni – 640 polumaratonaca, 8000 sudionika na utrci građana „Homo si teć“, 4700 sudionika na utrci dm Babybonus cup te 370 osoba s invaliditetom brojke su koje opravdavaju status Festivala sporta i rekreacije kao jednog od najvećih sportskih festivala u Hrvatskoj. Predivan proljetni dan ‘namamio’ je na Korzo brojne Riječane i Riječanke, ali i mnoge inozemne goste koji su sudjelovali na 14. Riječkom polumaratonu. Gosti redom iz Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Mađarske, Njemačke, Kenije, Maroka, pa čak i iz dalekih nam Sjedinjenih Američkih Država testirali su svoje trkačke sposobnosti na najbržem hrvatskom polumaratonu čija je trasa ove godine bila malo izmjenjena.

Iako nije srušio rekord staze kojeg je sam postavio, Kenijac Joel Maina Mwangi ponovno je prvi utrčao u cilj s rezultatom 1:02:59. Drugoplasirani je bio njegov sunarodnjak Hillary Kiptum Maiyo Kimaiyc s vremenom 1:03:09, a trećeplasirani Moses Masai Komon (1:03:44), također iz Kenije. Kod žena je najbolja bila Gladys Jepkurui Biwott s vremenom 1:17:02, , drugoplasirana je bila Zita Kacser (1:18:46), a trećeplasirana Tünde Szabo (1:19:50), obje iz susjedne nam Mađarske.

Najbolju štafetu istrčao je talijanski trio Solone/Fantasia/Moratti s vremenom 1:16:43, dok druga i treća štafeta pripadaju našim snagama – drugoplasirana je bila štafeta AK Liburnije u postavi Diklić/Ivaničić/Gregorić s vremenom od 1:19:19, a trećeplasirana štafeta Veslačkog kluba Jadran u postavi Paris/Kovač/Plišić s vremenom 1:22:03.

Osim sportskog dijela programa, nakon utrka na Gatu Karoline Riječke održan je glazbeni program za sve sudionike, a za najmlađe je bio postavljen Edukativni prometni poligon na kojem su mogli testirati svoje znanje u prometu.

Rijeka je još jednom pokazala kako se živi sport. 14000 sudionika brojka je s kojom se malo koji grad u Hrvatskoj može pohvaliti, ali i potvrda činjenice da je ovaj festival tradicija grada. Jubilarno dvadeseto izdanje „Homo si teć“ iduće godine zasigurno će privući još više zaljubljenih u trčanje, sport i rekreaciju svih generacija – od onih najmlađih pa do onih najstarijih generacija.

REZULTATI

 

 

Autor: PR

Nema postova za prikaz