SUPER JE BITI SUPERMARATONAC

Održan 41. Supermaraton Zagreb – Čazma

Jučer je po vjetrovitom i izrazito toplom vremenu za ovo doba godine, održana naša najduža cestovna utrka – Supermaraton od Zagrebačkog do Čazmanskog Kaptola u dužini od 61 km i 350 m.

Bilo je ovo 41. izdanje kultne ultramaratonske utrke koja je svoj početak imala davne 1976. godine. Na inicijativu Varaždinca Borisa Kožara održano je tada prvo izdanje ove utrke koja se trčala od stadiona NK Dinama do Čazme, u dužini od 58. Na tom prvom izdanju, startala su trojica, a svi su sretno stigli do Čazme – pobijedio je Boris Kožar (6:35:02), drugi je bio Slovenac Miran Šlajmer (7:17:20), a treći još jedan Varaždinac, Petar Jelenečki. Puno je automobila prošlo cestom od Zagreba do Čazme od tada, a utrka je rasla i uvećavala svoj kultni status. Pretrčati “Čazmu” je svakako domet vrijedan divljenja.

Na jučerašnjoj utrci nastupilo je devedesetak trkačica i trkača, a njih 89 je po neugodnom, vrućem vremenu prošlo ciljem u Čazmi. Najbrži su bili Mađari – prvi je bio Peter Steib (TFSE-A-Tomsport) koji je 61.350 m pretrčao za 3:55:55 h odnosno u prosječnom tempu od 3:51 min/km. Drugi je bio njegov sunarodnjak Rudolf Tamas (Kanizsai Futoklub) s vremenom 4:12:51 h. Na izvrsno treće mjesto plasirao se najbolji hrvatski natjecatelj, Matija Zadravec (TK Kotoripski Begači) koji je za drugoplasiranim Tamasom zaostao manje od 3 minute. Njegovo vrijeme je bilo 4:15:39 h. Matiji je tek 27 godina i sa sigurnošću možemo reći da njegovo vrijeme tek dolazi i da ćemo još puno puta pročitati ime ovog mladića iz Kotoribe na listama najboljih.

Foto: Super radio
Foto: Super radio

U ženskoj konkurenciji utrku je završilo 13 trkačica. Na pobjedničko postolje u Čazmi popele su se Szilvia Lubics iz mađarskog Kanizsai Futoklub koja je utrku završila za 4:43:28 h (4:37 min/km) na najviše postolje, drugoplasirana je bila i najbrža hrvatska predstavnica na utrci Ingrid Nikolesić (AK Sljeme) s vremenom 5:05:23 h, a treća je bila Slovenka Alma Rihtaršič, DMP Celje, s vremenom 5:43:04 h.

Čestitke svima koji su završili utrku, svi ste pobjednici!

Rezultati ukupno

Rezultati po kategorijama

Rezultati po spolu

Foto: Safet Čučuk
Foto: Safet Čučuk
Foto: Safet Čučuk

Autor: 3sporta // foto: Super radio, Safet Čučuk

Nema postova za prikaz