ZAGREB TAK IMAM TE RAD

Održana novinska konferencija – još samo deset dana do Zagrebačkog maratona

Ostalo je još deset dana do starta 28. zagrebačkog maratona, koji će se održati 13. 10. 2019. sa startom i ciljem na Trgu bana Josipa Jelačića. Donosimo glavne vijesti organizatora s danas održane press konferencije, na kojoj su govorili Marko Jakopović, predsjednik Zagrebačkog atletskog saveza, Boro Stipić, voditelj Ureda maratona, Gordana Bralić, voditeljica marketinga i odnosa s javnošću Zagreb maratona, Monika Gvardijan, predsjednica Udruge INSPIRO te Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba 

 

Ove godine uvodimo brojne novosti.  Osim polumaratona i maratona, ove godine ulazimo sa svjetskim brandom (Garmin 10 K series) Garmin 10 K utrkom sa startom u 9 sati kao i maratonsku štafetu (4 sudionika), start u 10 sati, skupa s glavnim utrkama.

Prijave smo zatvorili 29. rujna 2019. i to uz rekordan proj prijavljenih trkača, više od 6000 trkača će startati u nedjelju ujutro i preplaviti ulice Grada Zagreba! Na utrci Garmin 10 K imamo 1648 prijavljenih sudionika, polumaraton 3225, maraton rekordnih 1089 te na štafeti 60. Brojka koja posebno veseli i svrstava Zagreb u svjetsku trkaču destinaciju s 2000 trkača s 6 kontinanta iz 72 zemlje svijeta. Uz bogate startne pakete koji ove godine uključuju i trkaču majicu dugih rukava, sudionici svih utrka dobit će i veliku unikatnu finishersku medalju s motivom Medvedgrada.

Za subotu 12. listopada, pripremili smo maratonski expo, dječije utrke sa startom u 10 sati, edukativne radionice za djecu i roditelje od 9:30 do 14 sati koje je organizirala Udruga Inspiro i Zaklada Hrvatska kuća disanja, DJ Frajman od 11 do 14 sati te opet od 17 do 20 sati, veliki koncert iznenađenja u 20 sati te cjelodnevnu ugostiteljsku ponudu. Uz utrke, posebno za naše trkače i sugrađane organizirali smo potpuno drugačiji, veliki štrukla party i otvaranje 28. Zagrebačkog maratona koji će se održati u subotu, 12. listopada na Trgu bana Josipa Jelačića u 19 sati. Otvorenje ćemo obogatiti s 5 velikih nagrada i tombolom koja će biti po startnom broju odmah po zatvaranju prijavnog centra u Europskom domu, pozivamo sve trkače da dođu na Trg jer preuzimanje nagrade je isključivo na licu mjesta. Želja nam je da svi sudionici zagrebačkog maratona kao i sugrađani proslave s nama otvaranje 28. Zagrebačkog maratona. Uživajamo u bogatom programu za maratonski vikend.

Ovogodišnji Zagrebački maraton humanitarnog je karaktera gdje smo preko prijava omogućili svim sudionicima da doniraju simbolična sredstva za rehabilitaciju osoba s transplatiranim plućima koju provodi udruga INSPIRO. Svi trkači koji sudjeluju u humanitarnom dijelu imat će na majici iz startnog paketa na leđima otisnut citat: “Pusti baterije, napuni pluća” kao simboličan znak zahvalnosti što su svojim doprinosom omogućili kvalitetan i stručan rad na rehabilitaciji osoba u transplatacijskom procesu. Ponosni smo što su naši trkači osobe velikog srca i 1050 prijavljenih je sudjelovalo u donacijama. Članovi Udruge INSPIRO imali su priliku pridružiti se pripremama i svim našim zajedničkim treninzima tokom godine kako bi sudjelovali na jednoj od utrka 28. zagrebačkog maratona. Njih 15 sudjelovat će na Garmin utrci od 10 km.

Svim našim sugrađanima želimo skrenuti pozornost da će, kao i svake godine, biti zatvoren promet na trasi maratona u razdoblju od 9 do 15,30 sati. Trasa maratona se proteže kroz centar grada: Trg bana Jelačića – Jurišićeva ul. – Draškovićeva ul. – Vlaška ul. – Maksimirska ul. – Av. Dubrava – okret kod križanja Av. Dubrava s Ul. Poljanice, istim putem natrag do Trga bana Jelačića – Ilica – okret na Ilici kod križanja s Ul. Sv. Duh i natrag do Trga bana J. Jelačića gdje je cilj utrke. Maratonci trče dva kruga, a polumaratonci jedan.

Molimo naše drage sugrađane za razumijevanje i podršku vezano uz teškoće u prometu na dan zagrebačkog maratona te ih svakako pozivamo da navijaju i naprave najbolju atmosferu na trasi našim maratoncima.

Glazbeni program Zagreb maraton vikenda

Osigurali smo nezaboravan glazbeni program kako bi olakšali trkačima sate provedene na zagrebačkim cestama i privukli sugrađane da se dođu zabavljati s nama i podrže maratonce.

 Subota 12. 10. 2019. Trg bana Josipa Jelačića
Frajman / Vintage Industrial /: 11- 14 sati 17 – 20 sati
Ansambl Meštrović i Expresto: 20 – 21 sat

Nedjelja, 13. 10. 2019.
Felver / Stereotip /: Trg bana Josipa Jelačića 8:30 – 14:30
Ilija Rudman & Antonio Zuza / Imogen / Kvaternikov trg 9:00 – 14:00 (navijački punkt)
Nick & Pepi / Adriatic Coasting / okretište Dubrava 9:00 – 14:00 (navijački punkt)

Uz naše navijačke puntove partner Ožujsko pripremio je glazbeno – tekuće navijačke punktove: Pivana u Ilici za maratonce i polumaratonce i Stara Vlaška (kod spomenika Šenoi) za Garmin 10 K.

Koncert Meštrović & Expresto – Trg bana Josipa Jelačića, subota 12. 10. 2019. U 20 sati
Meštrović & Expresto. Ansambl, utemeljen 2009., uz umjetničkog pokretača i voditelja, skladatelja i pijanista Mateja Meštrovića čine i pijanistica Kristina Bjelopavlović Cesar te udaraljkaš i skladatelj Borna Šercar. Meštrović & Expresto fantastičan je spoj ethna i klasike, a njegov nastupi osim virtuozne izvedbe, slušateljima nudi izvanredan doživljaj prštave energije koja osvaja.

PUSTI BATERIJE, NAPUNI PLUĆA!
Javno – zdravstvena akcija Udruge Inspiro i Zaklade Hrvatska kuća disanja

Aktivnosti predviđene za 12. listopada, subota:

Aktivnosti za subotu, 12. listopada, unutar izlagačkog prostora Udruge Inspiro prije svega su usmjerene na edukaciju djece i roditelja uz aktivnosti:

9:30 – 10:15 – Informativna radionica o plućima odraslih i djece
Radionica bi bila osmišljena kao informativna radionica za djecu koja bi sadržavala zanimljive informacije o plućima. Tako bi djeci pomoću modela bila objašnjena uloga i važnost pluća.

10:30 – 11:30 – Sada znam – kviz za djecu
Kviz za najmlađe u kojima bi se postavilo sedam pitanja koja su djeca mogla čuti i naučiti za vrijeme prethodnog predavanja.

11:00 – 12:00
Izlaganje i informiranje kako fizička aktivnost pomaže plućima. Kako trčanje povećava pluća.

12:15 – 13:00 – Sada znam – kviz za djecu
Ponavljanje aktivnosti (informiranje i crtanje) te kviz.

13:00 – 14:00
Ponavljanje kako fizička aktivnost pomaže plućima.

14:00 – 15:00 – završetak programa
Dodjela diploma i nagrada najboljim kvizašima.

Aktivnosti predviđene za 13. listopada, nedjelja
Tijekom dana bismo informirali građane i posjetitelje:

  • Informativna prezentacija komunicirana putem prezentacije na tv ekranu
  • Promo materijali, razgovor i druženje s posjetiteljima tijekom cijelog dana
  • Promo materijali – dijeljenje i informiranje građana putem neobvezne konverzacije prije, tijekom i nakon same utrke.

Sve informacije: www.zagreb-marathon.com

PR tekst
Foto: Luka Krešimir Stipić

Nema postova za prikaz