TRČI SE I NA JUGU

Održana prva “Ilijada”

U nedjelju 21. 7. 2013. u 17:30 sati s Trga kralja Tomislava u Metkoviću započela je prva treking utrka u dolini Neretve. U utrci je sudjelovalo 23 ekipe (pravila nalažu dvočlane timove) tj. 46 natjecatelja.

Utrku je organizirao Avanturistički klub Osmica u suradnji s Gradom Metkovićem. U ime kluba Osmica okupljene je pozdravio Jadran Kapovć, koji je uz to malo detaljnije pojasnio otkud ova inicijativa te kako je cilj utrke potaknuti ljude na češće kretanje i boravak u prirodi. Također se moglo čuti kako su od 23 para 3 došla iz Sinja (gdje također djeluje avanturistički klub koji je u stalnom kontaktu s našom Osmicom), da su pretežno prijavljeni muški parovi, ali i da ima i nekoliko mješanih parova, te dva ženska par. Kod nekoliko parova je zanimljivo što se radi o obiteljskim timovima (npr. otac i sin) što je također jedan od ciljeva ove i sličnih utrka: boravak na otvorenom u prirodi s prijateljima i obitelji.

Staza i kontrolne točke prve Ilijade

Za uspješno istrčavanje utrke bilo je potrebno u najkraćem roku proći zadanu stazu. Točnije bilo je potrebno doći na pet kontrolnih točaka, dok je izbor rute prepušten samim natjecateljima. Ukupna duljina utrke iznosila je 7,5 km, ukupna visinska razlika koju su natjecatelji istrčali je 390 metara, dok je najviša točka bila 195 metara.

Pobjednici prve Ilijade su Ruđer Bošković i Petar Kežić kojima je trebalo 58 minuta za istrčavanje cijele rute. Sedam minuta sporiji od njih bili su Ivan Kapović i Bruno Pavić, dok su treće mjesto osvojili Petar Mandac i Ante Jurić.

Prije samog početka i tijekom utrke na Trgu kralja Tomislava održana je demonstracija Hrvatske gorske službe spašavanja koju je vodio pripadnik HGSS-a Tonći Padovan.

Iz kluba Osmica ističu kako su zadovoljni odazivom i kako se nadaju i dogodine istome.

Vijest prenesena s portala eMetkovic.com.

 

Autor: eMetkovic.com

Nema postova za prikaz