NE NA KIŠU, NE NA KIŠU…

Održavanje vodonepropusne odjeće

Bilo na trčanju, bilo na biciklu, kad pada kiša vodonepropusna odjeća spašava glavu! Iako je odgovarajuća ”kabanica” obično velika investicija, ispravnim održavanjem možete produljiti njezin vijek trajanja.

Sigurno ste čuli da pretjerano ili neispravno pranje može naštetiti svojstvima vodonepropusne odjeće. Materijali kao što su Gore-Tex imaju membranu koja ”diše”, točnije, propušta zrak van, a spriječava ulazak vode unutra. Osim toga, tu je i vanjski zaštitni materijal prekriven trajnim vodootpornim slojem. Upravo taj sloj je ključan: s vremenom se istroši ili ispere, a time poništava sva dobra svojstva vodonepropusne odjeće, točnije blokira se cirkulacija zraka kroz odjeću. Vlaga se tada kondenzira na unutrašnjim stjenkama i na kraju ste, ma koliko vani pljuštalo, mokri kao miš – od vlastitog znoja. Dakle, ključan potez kod održavanja vodonepropusne odjeće je učiniti trajni vodootporni sloj što trajnijim.

Čistoća prije svega

Prašina, blato i znoj začepljuju membranu koja dopušta cirkuliranje zraka. Preagresivnim ribanjem i pranjem možete oštetiti i isprati vodonepropusni sloj. Stoga laganim potezima isperite vidljive nečistoće, a temeljita čišćenja obavite svake tri do četiri vožnje/trčanja.

Kemikalije u deterdžentima?

Normalni deterdženti za svakodnevnu upotrebu sadrže brojne aditive, od mirisa do omekšivača tkanine. Pranje rublja funkcionira na način da deterdžent prodre kroz tkaninu – što nije način na koji vodootporna odjeća funkcionira. U pojedinim se trgovinama mogu naći deterdženti specijalno namijenjeni za pranje sportske odjeće, no ako i ne nabavite takav, u svakom slučaju izbjegavajte tretiranje omekšivačima i agresivnim sredstvima za uklanjanje prljavštine.

I perilica ima svoju ulogu

Nakon ”normalnih” pranja, perilica rublja može zadržati ostatke regularnog deterdženta. Ako ste se već odlučili za specijalno sredstvo za sportsku odjeću, prije njegovog korištenja bilo bi dobro napraviti jedno brzinsko ispiranje perilice ”na prazno”. Nakon što umetnete odjeću, pokrenite program na 30 ili 40°C sa do kraja zakopčanim zatvaračima i maksimalno skraćenim vezicama (ako ih ima).

A sušilice?

Generalno, preporučljivo je koristiti dobro staro sušenje ”na štriku”. Prije vješanja ne zaboravite isprazniti džepove pune vode. Ako etiketa na odjeći dozvoljava neku opciju hladnog sušenja u sušilici rublja i ako vam se baš jako žuri – onda ok, ali na vlastitu odgovornost.

 

Obnavljanje vodonepropusnog sloja

Na tržištu postoje sredstva za obnavljanje nepropusnog sloja. Kod nas ih se u manjoj mjeri može naći u nekima od specijaliziranih sportskih trgovina, dok je šarolikiji izbor na inozemnim sportskim web shopovima. Tretiranje ovakvim sredstvima obnovit će trajni vodonepropusni sloj i vašoj odjeći dati svojstva baš kao kad je bila nova. Možda ćete pri odabiru sredstva naići na ponudu spreja ili wash-in sredstva. Wash-in funkcionira po principu umetanja u perilicu zajedno sa odjećom. Takvo sredstvo, za razliku od spreja, djeluje na kompletni komad odjeće: iznutra i izvana. Dobra stvar je ta da će se vodonepropusni sloj uglavnom prihvatiti za mjesta već ranije tretirana tim slojem. Često se nakon pranja ovakvim sredstvom preporučuje sušenje u električnoj sušilici rublja. Sa sprejem nema dvojbe – aplicirate ga selektivno i po želji. On je bolja opcija kad odjeća ima mrežicu ili ”dišući” sloj u unutrašnjosti.

Brzinsko održavanje

Za one koji ne pomišljaju na svoju vodonepropusnu odjeću do sljedeće kiše, a već su u žurbi, donosimo nekoliko savjeta za ”na brzinu”. Lagano je ručno možete isprati nekim od sportskih deterdženata. Uklanjanje sloja prljavštine, blata i znoja će poboljšati cirkulaciju zraka kroz nepropusnu membranu i spriječiti kondenzaciju na unutrašnjim stjenkama. Dobar trik za popravljanje svojstava vodonepropusnog sloja je brzinski prelazak peglom podešenom na najmanju temperaturu. Prije ovog koraka svakako provjerite upute na etiketi vaše odjeće i za svaki slučaj aplicirajte peglu preko neke druge tkanine.

Autor: 3sporta (mh)

Nema postova za prikaz