DA SVIMA BUDE DOBRO

Otvoreno pismo trkača organizatorima utrka

Dragi organizatori utrka, u množini, jer ovo pismo pišem svima vama. Znam da su mnogi od vas shvatili da je nas trkača sve više pa tako ima sve više i utrka.

 

 

Znam da veliki broj utrka u Hrvatskoj organiziraju trkači, trkački klubovi i trkački entuzijasti, ali svoju priliku vide i oni koji do jučer s trčanjem nisu imali nikakve veze. Meni to ne smeta, sve dok proizvod, a to je utrka, zadovoljava osnovne kriterije.

 

 1. Utrka je proizvod

 

Na žalost ne postoji pravi “laboratorij za testiranje kvalitete utrka” kao što postoji za klasične proizvode. Taj laboratorij smo mi, trkači. Ako nam naplaćujete nastup na utrci kroz startninu, želimo za plaćenu cijenu dobiti proizvod koji reklamirate – ni više ni manje. Znate da imamo moć idući put ne doć’ (i ispričati svima o lošem iskustvu).

 

 2. Raspis jasan, na vrijeme i bez promjena

 

Osmislite svoj proizvod (utrku) odmah na početku. Ne objavljujte najavu utrke za koju ne znate ni dužinu, ni stazu, ni cijenu, ni startni paket. Na tržištu su stotine utrka, mi uvijek možemo izabrati one za koje to sve znaju odmah u startu.

Raspis utrke treba biti kristalno jasan, cijene, datumi plaćanja, sadržaj startnog paketa, opis artikala u paketu, izgled majice (ili drugog suvenira), izgled medalje… sve to želimo u trenutku kada se počnete reklamirati. Zašto bi kupovali mačka u vreći? Želimo da se pravila ne mijenjaju nakon početka prijava, osim ako nam za istu cijenu odlučite dati više, to može. 🙂

 

 

 3. Odgovarajte na poruke

 

Napisao sam već – prodajete nam proizvod, valjda nam ga želite prodati. Onda se tako i ponašajte, odgovarajte na naše poruke smireno i pristojno. Ta vama je u interesu da kupimo proizvod koji nudite!

 

 4. 10 km je 10 km, polumaraton je 21.097, maraton je 42.195

 

Ako u raspisu utrke piše da je utrka na 10 km, ona stvarno treba biti duga 10 km. Ne zanima me osobno previše je li službeno verificirana staza, ali danas svi imamo Garmine i znamo kad nas muljate. Ako vam je teško složiti stazu od točno 10 km, napišite u raspisu točnu dužinu, u metar. Ako želite imati službeno verificiranu stazu, verificirajte je, možda dođu zainteresirani za rušenje rekorda.

 

 5. Ima dovoljno majica i ima dovoljno medalja

 

Ako sam izabrao L majicu prilikom prijave, želim dobiti L majicu koja zadovoljava standard veličina. Ne smije se dogoditi da nema, ne želim ni S ni XXL, želim ono što sam platio.

Nismo Kinezi i ne nosimo kineske veličine. Ako su majice koje nam dajete razmjerno manje ili veće, napišite to u raspisu. Sjetite se, mi tu majicu plaćamo, želimo je i nositi.

Ako imate finišersku medalju, onda je moraju dobiti svi koji utrku završe. Nema iznimke i nema opravdanja za premalo naručenih medalja.

 

 

 6. Okrepa je za sve, ne samo za vodeće

 

Želimo da standard okrepe koji imaju prvi natjecatelji bude ispoštivan i za one na začelju. Nedopustivo je da zadnji ostanu bez vode, izotonika i svega onog što imaju prvi.

 

 7. Ima dovoljno WC-a da ne moramo čekati pola sata

 

Ne treba objašnjenje.

 

 8. Ako piše da je zatvoren promet, onda nema auta na trasi utrke

 

Znamo da je zatvaranje ceste zahtjevno i skupo. No ako ste napisali da je cesta zatvorena, ona treba biti zatvorena, za prve kao i za posljednje.

 

 9. Rezultati su točni i na vrijeme

 

Čipovi su zavladali svijetom. Sve više utrka ima automatsko mjerenje vremena s rezultatima čim prođeš cilj. To je super, ako je utrka tog ranga da si to možete priuštiti. Ako ne, nije neophodno, sve dok rezultati mogu biti javno objavljeni sat-dva nakon utrke.

 

 10. Osmislite pametan način za dodjelu priznanja

 

Nema goreg nego čekati svoju nagradu u kategoriji (u pravilu medalju vrijednosti 10 kn) satima poslije utrke. Razmislite ima li smisla dodjeljivati nagrade u kategorijama javno ili je dovoljno odmah nakon utrke imati osobu koja će prema rezultatima podijeliti nagrade.

Možda je najljepše zajedno proglasiti trećeg muškarca i ženu, drugog muškarca i ženu te pobjednicu i pobjednika. Lijepo im svi odplješćemo i gotovo.

Moglo bi se nabrajati još štošta – stvorite pozitivnu atmosferu oko utrke, nemojte nas pretjerano bombardirati sponzorima iako su vam iskrcali određenu sumu, fotografirajte nas jer volimo uspomene… No ako zadovoljite barem ovih 10 trkačkih zapovijedi vjerujem da ćemo svi biti zadovoljni na utrci i da ćemo se vidjeti opet dogodine.

 

- Marketing -

Nema postova za prikaz