AKO NEĆE CRVENA, ONDA ĆE ZELENA

Paklenica Trail International – 200 upornih trkača i trkačica ukrotilo neukrotivi Velebit

Kako su organizatori Paklenica Trail Internationala rekli, Velebit ih u danima pred utrku nije puštao k sebi. Vremenski uvjeti bili su nemilosrdni, od bure, snijega i leda na vršnim dijelovima do potopljenog kanjona Male Paklenice. Kao da se sve urotilo protiv organizatora i utrke. Čak im se i jedan fotograf ozlijedio. Međutim, organizatore ništa nije spriječilo da se utrka održi, pa makar u prilagođenom izdanju i dalje na vrhunskoj razini.

 

Tako je organizator Mountain Traveller Croatia iz sigurnosnih razloga, iz igre isključio “crvenu“ stazu u dužini 47 kilometara s visinom od 2700 metara, a koja je dijelom trebala voditi grebenom na potezu od Sv. Brda do Vaganskog vrha. Tako su natjecatelji prebačeni s najveće staze na “zelenu“, ništa manje atraktivnu i također Velebit style – zahtjevnu.

Za slučaj žešćeg potopa kanjona Male Paklenice ograđenog stijenama koje iziskuju i korištenje ruku tijekom utrke, predviđena je alternativna zaobilazna staza. Srećom, nije bila potrebna, a natjecatelji su na opće (ili malo manje) oduševljenje imali priliku gacati i jezercima.

Na green stazi ovog petog kola Coastal & mountain trails lige, nastupilo je stotinjak natjecatelja i natjecateljica, a najuspješnijim se pokazao Dimitri Chapelle kojemu su za 26 kilometara i 1300 metara uspona trebala 2:31 sata. Drugom, Eugenu Zoriću trebala su 2:56 sata, dok Andrija Savić u cilj dolazi pet minuta poslije njega i zauzima treću poziciju u konkurenciji 61-og muškarca.

Na istoj stazi nastupile su 34 žene, među kojima je najbrža bila Ivana Vrvilo s vremenom 3:08 sata. Vani Čargonja do cilja treba šest minuta više, čime se penje na drugu stepenicu postolja. Mađarica Enikő Szentirmai treća je u ženskoj konkurenciji s vremenom 3:38 sata.

Na blue stazi dugoj 14 kilometara uz 400 metara uspona bilo je gusto i zanimljivo. Prvu poziciju zauzeo je Ivica Čajko u vremenu 1:14 sat. Drugi u cilj stiže Zvonimir Kazija za 1:15:39 sat, a tek 14 sekundi za njim utrčava prva od 56 žena – Silvia Šimunović. Trećem od 52 muškarca, Ivanu Ivekiću za proći stazu trebao je 1:23 sat. Između druge i treće žene, također su sekunde igrale ulogu. Druga Tamara Bastaić dolazi u vremenu 1:28:54 sat, a trećoj Barbara Tassani-Prell iz Njemačke treba 16 sekundi više.

Također, poredak se bodovao i prema starosnom principu, a sve rezultate možete pogledati na stotinka.hr.

Na kraju je trkače i trkačice vrijeme i poslužilo te im je prelazak preko vode olakšan. Također, cijeli im je put olakšan i autohtonim gastro-iskustvom na okrepama i u cilju, kroz podgorske delicije poput Vrmentovice od kukuruza i skute, meda te komorača.

Facebook stranica utrke

Foto: Boris Kačan

Nema postova za prikaz