BLUE, GREEN, RED

Paklenica Trail International – utrka za zaljubljenike u planine

Kanjonima Velika i Mala Paklenica 18. svibnja ove godine prolaze plava, zelena i crvena staza prave planinske utrke – Paklenica Trail International.

 

Uz atraktivne kanjone koji se okomito urezuju u južne padine Velebita, peto kolo Coastal & Mountain Trails Lige, natjecateljima će pružiti spoj surove i bajkovite prirode, osvježavajući zvuk bujice potoka Velika i Mala Paklenica koji izviru visoko u planini Velebit, trčanje poznatim europskim penjačkim središtem, gdje se stijene uzdižu do 700 m metara uvis, te jednim manjim dijelom od 150 kilometara označenih staza Nacionalnog parka Paklenice.

 

Blue stazom do Lugarnice i natrag

Na najkraćoj stazi, 14 kilometara dužine trail profići mogu testirati svoju brzinu, uz 400 metara uspona. Međutim, ova je staza, naziva Blue, prilagođena svima – i hodačima, rekreativcima, amaterima. Starta se u Starigradu kod Iglu Športa, a staza prolazi novouređenom edukativnom stazom Pjeskarica koja počinje kod ulaza u NP Paklenicu. Ona je dobila naziv po velebitskoj endemskoj vrsti koja raste samo u kanjonima Male i Velike Paklenice i nigdje drugdje na svijetu. Utrka se penje do Lugarnice u kanjonu Velike Paklenice, gdje se nalazi jedina kontrolna točka i okrepna stanica, a potom slijedi povratak na cilj u Starigrad.

Green staza za ljubitelje zelenila

26 kilometara ovogodišnje Green staze će biti lakše od prošlogodišnje, iako će biti nešto duža i s više uspona, konkretno 1300 metara. Najatraktivniji dio ove kategorije kanjon je Male Paklenice koji na pojedinim dijelovima, uz hodanje, zahtijeva i svladavanje prirodnih prepreka uz pomoću ruku, pa se ne preporuča onima koji se boje visine.

Ne treba vam neka posebna vještina za ovo, samo malo više opreza. 🙂

 

Tko voli u crveno

Red staza od 47 kilometara i s čak 2700 metara uspona, stvorena je za one koji žele okusiti najbolje od Paklenice – uz kanjon Male Paklenice kao i na srednjoj stazi, natjecatelji će ići grebenom na potezu dvaju najviših velebitskih vrhova – od Svetog brda do Vaganskog vrha, a dalje će slijediti stazu kroz kanjon Velike Paklenice do cilja u Starigradu.

Natjecatelje koji se prijave na ovu kategoriju očekuje prava avantura, no zato je prilagođena isključivo trkačima s odličnom fizičkom kondicijom i iskustvom u ultra dužinama.

Sve kategorije očekuje raznovrsni teren i krajolik, pretežno makadamski i kršovit. Staza će ići najatraktivnijim područjem za trčanje te pružiti sudionicima nezaboravno sportsko iskustvo.

Poslovično odlična organizacija čeka vas i na ovom izdanju Paklenica Trail International, 18. svibnja 2019. godine.

 

 

Nema postova za prikaz