PO PAPUKU GOR, PO PAPUKU DOL

Papuk Trek i Trail – Tisuću sudionika u Velikoj potvrdilo utrku Barabera kao omiljeni autohtoni slavonski proizvod

Izgubiti se u papučkim šumama bio je najbolji način za provesti proteklu subotu – to može potvrditi više od 900 ljubitelja trčanja i “bauljanja“ prirodom na Papuk Trek & Trailu. Kroz čak četiri kategorije i more čvaraka i masti na kruhu, svatko je našao svoj komadić zadovoljstva.

 

Tradicionalni slavonski trail, ali i treking koji se ne propušta već devet godina, i ove je godine uspješno održan u odličnoj atmosferi koju uvijek pruži SRK Baraber Extreme Team. Ova entuzijastična ekipa iz ravničarskog Belišća, niz godina dokazuje da se brdo za trku uvijek može pronaći. Tako je nekoliko posljednjih sezona stjecište ovog trkačkog događaja, nakon više iskušanih potpapučkih lokacija, idilično mjestašce Velika u blizini Požege. Također, ovom se utrkom krajem studenog tradicionalno označava i kraj Treking lige, te se na njoj odlučuju ukupni pobjednici koji su cijele sezone vrijedno trčali i skupljali bodove.

Na Papuk Trek & Trailu, trkačice i trkači nadmetali su se prateći označene staze Light i Active od osam i 18 kilometara, a oni najhrabriji orijentirali su se sami, “trekajući“ na Challengeru od 24 pa čak do 30-ak kilometara (prema nekim informacijama, bilo je čak i onih sa 40 km u nogama). Novost ove godine bila je kategorija Canicross, namijenjena četveronožnim ljubimcima i njihovim ljudima :). Radilo se, također, o posljednjem kolu Canicross Croatia lige, a staza je pratila putanju Lighta.

 

Žestoko i neizvjesno do kraja

Pobjednica najkraće kategorije bila je Sonja Sabo (PD Đakovo), istrčavši ovu stazu uz 400 metara uspona za 53:58 minute. Slijedi ju Anica Sitar (AK Varaždin) u vremenu 1:00:14 sat, a treće mjesto od 171 finišerke, s 36 sekundi zaostatka zauzima Tamara Moguljak (Epic RG team). U konkurenciji od 158 muškaraca, prvi u cilj dolazi Filip Koražija (Trčaona) za 46:59 minuta. Vedran Kelemen (Maratonjare) treba 47 sekundi više i zauzima drugu poziciju, dok trećem Luki Horvatu (BK Osijek 2010) za treće mjesto treba 48:20 minuta.

U Active kategoriji koja je iznosila i 900 metara uspona, među 162 žene, najbrža je bila Maja Urban (SRK Baraber, 2:01:56 sata). Vani Čargonja do cilja su trebala 2:05:32 sata, čime zauzima drugo mjesto, dok Branka Vidović Kostelac (AK Sisak / TK Sisak 2:07:39) dolazi treća. Pobjednik u muškoj kategoriji bio je poprilično izvjestan – Nikola Špoljar (Zagorje Adventure team) s vremenom 1:34:28 sat. Neven Čorko (SD Lastavica/AK Rudolf Perešin) utrčava drugi četiri minute kasnije, a treći od 256 muškaraca bio je Zoran Križanić (AK Varaždin, 1:44:21).

Challenger kao treking kategorija – s okvirnih 28 km i 1500 m visine; imala je mnogo manje sudionika, ali ništa manje ozbiljnu i jaku konkurenciju. Tako se među najboljima u ženskoj kategoriji, kao prva nametnula Petra Kulić Domitrović (Okit Vodice, AK Sljeme), savladavši stazu odnosno kartu za 3:24:15 sata. Za njom dolazi Mandica Grubišić (Epic RG Team, 3:31:07) i zauzima drugo mjesto, dok Tamara Ravnak (ŠD MAKSIM, 3:37:26) u cilj dolazi treća od 16 žena. Ova kategorija imala je 74 muška finišera, a unutar prvih desetak nadmetanje je bilo žestoko i rezultat neizvjestan do samoga kraja. Prvih pet trkača u cilj ulazi unutar pet minuta, a prva tri sa nekoliko sekundi razlike – prvi Sanjin Vučan (Veliki Zdenci, 2:41:08 sata), drugi Damir Kligl (SRK Baraber, 2:41:21) i treći Nenad Ostojić (2:41:25).

Canicross kategoriju pohodilo je 49 pseće ljudskih parova. U ženskoj kategoriji pobjednice su bile Irena Smojver i njena Harley (Canicross Croatia & AK Sljeme, 50:19 minuta). Drugi žensko-ženski par činile su Jelena Slijepčević i Gea (Canicross Croatia, 54:51), a treći od 27 parova u ženskoj konkurenciji bio je Mirna Grubisic i Tai (Canicross Croatia, 57:59). Patrik Zupanič i Norik (Canifit Teamm, 46:58) bili su prvi par muške konkurencije. Drugu poziciju zauzimaju Zsolt Hőnyi i Zenit (MecsekMan EU Solar, 47:18), dok treći u cilj dolaze Mirko Perko i Beki (Canifit team, 50:16).

Također, kao i na svakom kolu lige dosad, bodovao se i ekipni poredak. Među sedam ekipa, ovaj su put stazom, ipak, zavladali SRK Baraber na domaćem terenu. Drugo mjesto zauzima AK Varaždin, a treće AK Sljeme. Ostali u poretku, redom su Zagorje adventure team, UMK Mazator, Epic RG Team i Trčaona.

Kao i uvijek, ovaj veliki trkački događaj koji probudi papučki kraj već na izmaku godine, završio je tradicionalno ludim tulumom koji rijetko tko propušta. Još jednom, ova prepoznatljiva “narančasta“ ekipa ljubiteljima trek & traila dala je dobar i opravdani razlog da se vrate i dogodine.

 

REZULTATI

Foto: SRK Baraber

 

Piše: Martina Maloča
Foto: 3sporta

Nema postova za prikaz