VERTIKALA “IN MEMORIAM IVICA RADELJIĆ“

Planinska utrka Kozjak – Nikola Špoljar i Matea Parlov Koštro apsolutni pobjednici PH-a u planinskom trčanju

Prvenstvo Hrvatske u planinskom trčanju u subotu je za senior(k)e i junior(k)e održano na padinama Kozjaka. Kao poligon prvenstva poslužila je Planinska utrka Kozjak „In memoriam Ivica Radeljić“ kojoj je ovo 11. godina održavanja u organizaciji AK-a Solin.

 

S tradicionalne startne pozicije, kod starog zvonika u Kaštel Sućurcu na atraktivnu, ali strmu stazu krenulo je 90-ak trkačica i trkača. Seniorska disciplina iznosila je osam kilometara sa ciljem na 762 metra nadmorske visine, kod crkvice Sv. Luke na Kozjaku, dok su juniori trčali 5.7 kilometara do planinarskog doma Putalj, na 460 metara visine.

Osim što je sad odnio pobjedu među 47 seniora na vertikali, Nikola Špoljar, prisjetimo se, bio je i pobjednik u planinskom trčanju na duge staze u svibnju na Brdskoj utrci “Ivanec – Grebengrad“.

– Napokon sam uspio spojiti dva državna prvenstva i osvojiti dvostruku krunu u planinskom trčanju – i na dugoj i na kratkoj stazi, što dosad još nikome nije uspjelo. Nakon pet godina ganjanja s tim naslovom, uspjelo je – zadovoljan je dvostruki prvak.

Na ciljnu liniju Špoljar je dotrčao za 39:36 minuta. Slijedi ga Igor Goričanec (40:26) i zauzima drugu poziciju, a 13 sekundi kasnije Ivan Bulić osvaja treće mjesto u muškoj konkurenciji seniora. U ženskoj konkurenciji najbrža je bila Matea Parlov Koštro. Očito se, dobro oporavila od nemilog događaja na SP-u u maratonu u Dohi te je u cilj utrčala s vremenom 45:23 minute. Barbara Belušić (46:17) druga je od 17 žena, a 15 sekundi sporija Nikolina Stepan dolazi treća.

Najbolji junior bio je Karlo Ciban s vremenom 27:53 minute. Drugi Florijan Rožić, slijedi ga s 19 sekundi zaostatka, a Luka Vukelić (29:54) dolazi treći od 21 juniora. Do doma Putalj nadmetalo se pet juniorki, a najbrža među njima bila je Simona Jambrošić (32:32). Helena Valentić (33:41) zauzima drugu poziciju, dok treća u cilj stiže Ana Tibljaš (34:45).

U ekipnoj konkurenciji među seniorima najbolja je bila ekipa AK-a Zabok, koju su činili Nikola Špoljar, Marko Gorički i Mario Špoljar. Drugo mjesto pripalo je ekipi AK-a Varaždin, a treće AK-u Kvarner. Među seniorkama, titula najbolje ekipe otišla je u AK Svetice Matei Parlov Koštro, Nikolini Stepan i Andi Tomaš, dok su drugo mjesto zauzele članice AK-a Dubrovnik, a treće AK-a Varaždin.

Ekipni pobjednici među juniorima bili su članovi AK-a Kvarner – Luka Vukelić, Filip Cvijetić i Marko Host. Na drugom mjestu završavaju trkači iz AK-a Karlovac, a treći iz AK-a Alojzije Stepinac. U konkurenciji juniorki, nažalost, ekipnog plasmana nije bilo.

Osim ekipnog i pojedinačnog bodovanja po spolu, ova se utrka bodovala i po dobnom kriteriju unutar seniorske i juniorske kategorije. Utrka, posvećena tragično preminulom biciklistu Ivici Radeljiću, bodovala i za i juniorski i seniorski planinski kup.

                                                      

REZULTATI

 

Piše: Martina Maloča
Foto: AK Varaždin

Advertisement

- Marketing -

Nema postova za prikaz