KREĆE JOŠ JEDAN TRKAČKI IZAZOV

[PoKRENI] Poklonite svoje kilometre za proteze djeci s amputacijom donjih ekstremiteta

Djeca s amputiranim donjim ekstremitetima u Hrvatskoj ne mogu, na žalost, ravnopravno sa svojim prijateljima trčati i aktivno sudjelovati u njihovim radostima. Osiguravajuće društvo GRAWE Hrvatska poziva stoga sve trkače da sudjelovanjem u izazovu PoKRENI – Pokloni svoje kilometre pokažu koliko je važno i nužno kretanje i tako podrže svu djecu s amputacijom donjih ekstremiteta.

 

Svoju strast za trkaćim koracima ujedno mogu pretočiti u motivaciju prijatelja da se i oni odvaže na redoviti aktivni život i zajedničkim sudjelovanjem u izazovu ukažu široj zajednici koliko ti mališani školske dobi zaslužuju proteze za isti početak, kao što ga imaju i sva druga djeca.

Naime, zahvaljujući tim udruženim prijeđenim kilometrima GRAWE Hrvatska donirat će 100.000 kuna Udruzi osoba s amputacijom udova Grada Zagreba i Zagrebačke županije (UAZ) za nabavku aktivnih pomagala i proteza upravo za djecu s amputacijom donjih ekstremiteta.  Svi ljubitelji trčanja mogu se uključiti u petu dobrotvornu akciju i marljivo prikupljati 100.000 kilometara na mobilnim aplikacijama Strava i Endomondo sve do kraja kolovoza i još jednog GRAWE noćnog maratona u Zagrebu.

Predsjednica UAZ-a i bivša paraolimpijka, Ana Sršen pojasnila je projekt koji razvijaju s naglaskom na pravo na igru svakog djeteta:  

„U našem projektu ,,Igraj se sa mnom“ želimo omogućiti djeci s amputacijom donjih udova i bez aktivnih pomagala da se uključe u igru. Projekt je također namijenjen onoj djeci koja često provode vrijeme pred računalom, umjesto u igri u prirodi ili na igralištima. Naglasak je stoga na svu djecu jer želimo premostiti ograničenja i povezati ih u igri kao zajedničkoj aktivnosti, za njihov cjelovit razvoj. U igri će djeca s invaliditetom izgraditi samopouzdanje i samosvijest, a djeca bez invaliditeta empatičnost te ćemo kod svih stvoriti naviku igranja i druženja, potičući odrastanje i razvoj društva bez stigmi i podjela.“

Zahvaljujući podršci osiguravajućeg društva GRAWE Hrvatska i svih trkača koji će se uključiti u izazov, Udruga će nabaviti aktivna pomagala (proteze) za nekoliko djece s amputacijom donjih udova iz različitih dijelova Hrvatske, a nekima od njih to će biti prvi trkački koraci ili mogućnost da ponovno potrče, ravnopravno sa svojim prijateljima. Službeni statistički podaci u Hrvatskoj nisu precizni koliko djece školske dobi s lokomotornim smetnjama ima amputirane donje ekstremitete, no GRAWE Hrvatska i UAZ su odlučni podržati što više mališana čije zdravstveno stanje omogućava korištenje proteza s kojima mogu i trčati. 

PoKRENI izazov provodi se od 2015. godine i nekoliko tisuća trkača su do sada prikupljali kilometre za Savez društava multiple skleroze Hrvatska, Udrugu Veliko srce malom srcu, Hrvatski savez dijabetičkih udruga te Udrugu za pomoć djeci i obiteljima suočenim s malignim bolestima KRIJESNICA.

„Pokretali smo prethodnih godina mnogo značajnih promjena u svojoj okolini, a sada želimo omogućiti djeci s amputacijom donjih ekstremiteta da ostvare svoje osnovno pravo – pravo na igru i isti početak. Kao osiguravajuće društvo, na vrh ljestvice prioriteta stavljamo život i zdravlje te je naša odgovornost da svima pružimo potporu i motivaciju u ostvarenju pozitivnih promjena. I ove godine nam je glavni cilj kroz PoKRENI izazov pokrenuti ljude iz naše okoline na zajedničko prikupljanje kilometara koje ćemo pretvoriti u donaciju za kupovinu posebnih proteza za djecu uz pomoć kojih će moći potrčati“, izjavila je Sanja Gržetić, voditeljica Odjela za korporativne komunikacije i marketing GRAWE Hrvatska d.d.

Svi trkači koji žele poticati svijest o zdravim životnim navikama od danas mogu pridružiti svoje trkačke kilometre na aplikaciji Endomondo pod izazovom PoKRENI – pokloni svoje kilometre ili aplikaciji Strava pod klubom PoKRENI, a sudjelovanje mogu podijeliti i na društvenim mrežama uz hashtagove #pokreni i #poklonisvojekilometre.

Kilometri se skupljaju do GRAWE noćnog maratona koji se održava 31. kolovoza pod sloganom „Neki drugi svijet“ kada će GRAWE Hrvatska na zagrebačkom Bundeku UAZ-u dodijeliti donaciju od 100.000 kuna. Prijave za GRAWE noćni maraton su u tijeku, a mogu se prijaviti i svi oni koji žele istrčati svoju prvu utrku. Na raspolaganju im je posebna disciplina ‘Desetinka’ od četiri kilometra, a ako već sada krenu trenirati moći će se pridružiti i prekaljenim trkačima koji će uživati u klasičnim duljinama od četvrtine, pola, tri četvrtine ili cijelog maratona.

PR tekst

Nema postova za prikaz