Pokret za radost na prvoj gradskoj utrci Zagreb Trail

Unatoč nepovoljnim vremenskim prilikama prvoj utrci Zagreb Trail pridružilo se približno 600 građana koji su trčali prirodnim putovima u širemu zagrebačkome središtu.

Loši vremenski uvjeti nisu omeli brojne građane da se odazovu utrci Pokret za radost održanoj u okviru prvoga natjecanja u trčanju prirodnim stazama središtem grada pod nazivom Zagreb Trail. Približno 600 sudionika pokazalo je pravi sportski duh i potvrdilo da su kretanje i sportska aktivnost mogući u svim prilikama. Utrka Pokret za radost nosi ime po istoimenome projektu Coca-Cole HBC Hrvatska i Kineziološkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji je usmjeren poticanju aktivnih životnih stilova te vježbanja i rekreacije na otvorenome, a pustolovna utrka Zagreb Trail pokazala se savršenom prigodom za to.

Hrvatska treking liga organizirala je, naime, u okviru današnjega natjecanja Zagreb Trail četiri utrke raznolike zahtjevnosti, a trčalo se na dionici od središta Zagreba do Parka prirode Medvednica. U okviru je natjecanja Zagreb Trail Coca-Cola HBC Hrvatska bila pokroviteljem utrke od sedam kilometara, koja je ponijela naziv Pokret za radost. Kao i ostale utrke u okviru te primamljive manifestacije, na kojoj su se najambiciozniji trkači mogli iskušati na dionici od preko 20 kilometara, i ova je utrka u najvećoj mogućoj mjeri zaobišla gradski asfalt i zamijenila ga šumskim putovima, puteljcima, makadamskim stazama i ostalim podlogama koje trčanje čine prirodnijim pružajući drukčiji doživljaj grada.

 „S radošću smo se priključili prvoj utrci Zagreb Trail jer promiče jednake ciljeve kao i Pokret za radost. Osobito nam je drago da su nam se građani željni rekreacije, bez obzira na nepovoljne vremenske prilike, priključili u velikome broju te svojim primjerom potaknuli druge na kretanje, ali i proširili optimizam i radost“, izjavila je direktorica Odjela za komunikacije i odnose s javnošću Coca-Cole HBC Hrvatska Boška Trbojević.

Engleski naziv trail podrazumijeva trčanje i hodanje po označenim stazama kroz prirodne krajolike. Može se prakticirati svugdje i na svim visinskim razinama, od parka do planina. Stoga uistinu zaokuplja sva osjetila i potiče improvizaciju te je izvrsna prigoda za oslobađanje od stresa i povratak prirodi. Usto, objedinjuje više disciplina, od rekreacijskoga trčanja (eng. jogging), koji mogu prakticirati svi, do najzahtjevnijih disciplina poput visinskoga trčanja (eng. sky running). Posljednjih je godina trčanje i hodanje sve popularnije diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj privlači sve veći broj poklonika željnih rekreacije i uživanja u prirodi. U okviru utrke Zagreb Trail najzahtjevnija je utrka Ultra trčanje i hodanje povezala s orijentacijskim i planinskim trčanjem pri čemu su se sudionici morali snalaziti s pomoću zemljovida.

Osim što su mogli sudjelovati u četirima utrkama, okupljeni su se građani mogli priključiti i mjerenju tjelesne spreme u okviru Pokreta za radost. Stručnjaci Kineziološkoga fakulteta i promicatelji projekta svim su zainteresiranim posjetiteljima mjerili tjelesnu spremu, odnosno indeks tjelesne mase, postotak masnoće u tijelu, krvni tlak i broj otkucaja srca u mirovanju. Dobivene su podatke bilježili te su im poslužili za procjenu zdravstvenoga stanja ispitanika i preporuke za daljnji oblik kretanja i tjelovježbu. U skladu su s dobrim trkačkim običajima svim sudionicima utrke Pokret za radost podijeljene Coca-Coline majice, a svi su se sudionici osvježili bočicom Coca-Cole ili vode Bistre.

 

Autor: PR

Nema postova za prikaz