DOŽIVJETI LJEPOTU PRIRODE

Prijavi se na Žumberak trail i dođi po svoje ITRA bodove dok osvajaš najljepše vrhove Samoborskog gorja

Od prošle godine Jaskanski vinski treking  proširio je svoje područje djelovanja, kako lokacijski, tako i svojom kilometražom i veličinom te po pitanju trkačke scene. Danas pričamo o Žumberak Trialu, međunarodnoj trail utrci na području Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje, kojoj najveća, ultra kategorija iznosi 57 kilometara i donosi 3 ITRA boda.

 

Organizator DZSIR Jastreb Extreme poziva te da se pridružiš njihovoj utrci, samo 30-ak km jugozapadno od Zagreba, a koja kroz trčanje netaknutom prirodom budi sva osjetila i ostavlja ti nezaboravni doživljaj za cijeli život.

Kad, gdje i koliko?

Ovogodišnja priredba će se održavati tri dana i počinje već u petak 23. kolovoza s prijavama, dok je start iduće, subotnje jutro od 9 sati. Start, kao i cilj bit će na Poljanicama Plešivičkim, a posljednji dan, u nedjelju organizirat će se degustacija vina i domaćih proizvoda kod zainteresiranih domaćih OPG-ova.

Trkači i trkačice će, prema svojim mogućnostima, izabrati između četiri različite duljine staza – Rekreativne od osam kilometara, Kratke od 15, Duge od 28 kilometara, te Ultre u duljini 57 kilometara.

Divan je Žumberak kraj

Trase svih kategorija se preklapaju te će natjecatelji imati prilike vidjeti najljepše predjele Samoborskog gorja i njegove vrhove, poput Oštrca (752 mnv). Radi se o najvišem vrhu srednjeg grebena ovog gorja, karakterističnog piramidalnog oblika i alpskog izgleda. Preko njega će prijeći sve kategorije i uživati u prekrasnom pogledu na ostatak Samoborskoga gorja.

Naravno, s brojem kilometara odnosno kategorijom, povećava se i broj vrhova za svaldavanje – Japetić (879 m) kao najviši vrh Samoborskog gorja, Stražnik (708 m), vrh na hrptu između Oštrca i Japetića, na putanji koja se smatra jednom od najljepših staza ovog gorja; te Zečak (795 m), također, vrlo atraktivan vrh s kojeg se pruža jedan od najljepših pogleda u Samoborskom gorju prema Japetiću, Noršić Selu i Svetoj Geri. Naravno, ni one najkraće staze neće biti uskraćene za prirodne ljepote kojima obiluju ovi predjeli, poput Velikog Dola, Malog Lipovca i Belog Brega.

TRASA UTRKE

 

Žumberak više nije mali

Višegodišnje iskustvo i uspjeh u organizaciji prepoznati su, te se i ove godine pruža mogućnost odrađivanja ove utrke kao kvalifikacijske za Ultra Trail du Mont Blanc. Žumberak Trail utrka je kojom se osvajaju svjetski bodovi u trail trčanju odnosno ITRA bodovi. Tako, završena Duga kategorija u zadanom vremenu donosi 1 ITRA bod, dok Ultra donosi 3 ITRA boda.

Žumberak Trail 2019  jedina je utrka takvog tipa u kontinentalnom dijelu Hrvatske, stoga će ujedno biti i jedna od utrka Hrvatskog trail kupa. Također, ona je dio Kontinetrail lige, a organizacijski je jedna od najprestižnijih utrka u ovom dijelu Europe. S ovakvim uvjetima i mogućnostima te činjenicom da je prošle godine na njoj nastupilo preko 540 natjecatelja iz 13 zemalja, ova utrka otvara se europskoj i svjetskoj trkačkoj sceni te dobiva na međunarodnom karakteru.

PRIJAVI SE

FB STRANICA

ŽUMBERAK TRAIL WEB

 

Piše: Martina Maloča/promo
Foto: Žumberak Trail

Nema postova za prikaz