OPRAVDAO SVA OČEKIVANJA

Prvi Dubrovački polumaraton – stvarno više od utrke

Dugo najavljivan i još duže pripreman prvi Dubrovački polumaraton ispunio je očekivanja sudionika i čvrsto se postavio na kartu svjetskih dugoprugaških utrka kao jedan od najpoželjnijih. A ono što je sasvim sigurno – ovo je utrka s najvećim potencijalom za budućnost.

Ideja o održavanju polumaratona u Dubrovniku postoji već nekoliko godina, rodila se nekako u susretima s ljudima iz Monterya u Kaliforniji i polako se počela oblikovati u suradnji s organizatorima maratona u Portlandu. Ovog, pomalo nezahvalnog zadatka, primio se Alen Bošković, tajnik Dubrovačkog saveza sportova, dugogodišnji profesionalni vaterpolist i olimpijac iz Sydneya. I vjerojatno je njegov stav da o trčanju malo zna pridonio tome da utrka ovako uspije u svakom organizacijskom pogledu! Jer, kad priznaš da ne znaš “sve o svemu”, otvoren si za savjete ljudi koji znaju više i nećeš napraviti početničke pogreške.

Broj od 322 trkačica i trkača koji su završili polumaraton možda i nije velik, no sjetimo se da su neki polumaratoni u Hrvatskoj trebali više od 15 godina da bi došli do ove brojke. A ono što nema ni jedan u Hrvatskoj, to je broj zemalja koje su imale barem jednog trkača i trkačicu – 34! Ne može čovjek ostati hladan kada u razgovoru s trkačem iz Brazila sazna da je došao u Hrvatsku radi Dubrovačkog polumaratona, a za to je putovao više od 30 sati u jednom smjeru.

Ova će se utrka vjerojatno i razvijati u tom smjeru – strani će natjecatelji brojnošću premašivati domaće, ali to je možda zato jer mi ne cijenimo ono što imamo. Da, Dubrovnik je daleko nama “kontinentalcima”, da, Dubrovnik je skuplji od ostalih gradova, po tome je drugačiji, ali ono što nudi isto tako ne postoji nigdje u Hrvatskoj, a usudio bih se reći i mnogo šire.

Za kraj ovog malog osvrta na utrku, samo nekoliko riječi trkačicama i trkačima iz Hrvatske. Organizacija svih utrka bila je praktično besprijekorna, polumaraton se trčao potpuno zatvorenim cestama, angažirana je vojska veselih, nasmijanih volontera, svi sudionici dobili su predivne učesničke medalje i sportske majice, a sam grad Dubrovnik ne treba posebne pohvale… sve su ovo razlozi da iduće godine riskirate tih parsto kuna više nego inače i doživite nezaboravnu utrku na nezaboravnoj lokaciji u svojoj domovini.

Pobjednik prvog Dubrovačkog međunarodnog polumaratona bio je Zdravko Mišović (SRB, 1:22:36 h), dok su drugo i treće mjesto osvojili Miloš Dragović (MNE, 1:24:18 h) i Dušan Milošević (MNE, 1:25:01 h).Najbolja natjecateljica bila je Ljubica Tonković (AK Sinj, 1:33:20 h), a u kategoriji žena drugo i treće mjesto zauzele su Aleksandra Marainkov (SRB, 1:37:55 h) i Maria Kanacki (SRB, 1:41:40 h).

 

REZULTATI:

UTRKA DUBROVAČKIM ZIDINAMA

UTRKA GRAĐANA (FUN RUN)

POLUMARATON

 

MEGA FOTO GALERIJA

 

Autor: Z. Mikašek

Nema postova za prikaz