ŠKRAPING I PODERANA KOLJENA

Prvi Golub završava maraton po škrapama za šest sati, posljednji čak nakon deset i pol

Protekle subote “trekalo“ se i “trejlalo“ na hrvatskom Jadranu. Točnije, na otoku Pašmanu “uškrapalo“ se u Treking ligu. Prvo kolo lige, uz više nego nekoliko ogrebotina i razbijenih koljena, uspješno je završeno po sunčanom danu, a maratonci su na škrapama čak uspjeli i izgorjeti.

 

Popularni Škraping koji sad već vuče dugu tradiciju, startao je iz Tkona i nudio šest, 12 ili 25 kilometara trekinga. Maratoncima je, pak, pokazan smjer “Evo, tu vam je 45 kilometara škrapa i samo ih slijedite uz more. Tko se skine, ispada iz igre!“

 

Na pašmanskim škrapama tek 20 finišera

Na pašmanskom startu bilo je čak 1200 škrapera iz 11 zemalja, a najstarijoj sudionici čak je 81 godina. U najtežoj i najduljoj kategoriji Marathon, od 20 finišera u cilj je prvi utrčao Ante Pešić Golub iz Omiša nakon samo 6:01:30 sati. Kako mu je trčanje po stijenju domaći teren, ovo mu je peta pobjeda od pet nastupa na Škrapingu. Iza sebe je više od pol sata ostavio Daniela Krstulovića Oparu, dok se trećeplasirani Gaston Piljek iz škrapa “iskobeljao“ još 20 minuta kasnije. Najdulju škrapovitu stazu od devet žena, završilo je tek pet najupornijih i to redom Slovenki. Prva ju je završila Janja Oblak s rezultatom od 8:34:57 sati, dok su Klara Bajec i Tina Boščina utrku završile zajedno u vremenu 9:18:46 sati.

Orijentacija je odlučivala rezultate, ali i završavanje utrke

Iako nije isključivo ubijanje po škrapama, kategorija Challanger zbog orijentacije bila je, također, izazov, te preveliki zalogaj za 20-ak natjecatelja koji uopće ili u limitu, nisu završili utrku. Među 204 finišera, na 25 kilometara najbolje i najbrže se snašao Hrvoje Kedžo s vremenom 2:27:55 sata. Luka Šopić pokušava ga uloviti, ali zaostaje za tri sekunde. Trećeplasiranom Martinu Rešetaru trebala su 2:36:20 sata. Od žena u cilj prva utrčava Slovenka Tamara Ravnak u vremenu 2:59:11 sata, druga je Mandica Grubišić s vremenom 3:12:22 sata, a treća Larisa Vukoja s 3:19:52 sata.

Da je Škraping utrka samo za najizdržljivije i najsnalažljivije, dokaz je brojka od čak 62 natjecatelja koji nisu uvršteni u poredak Active kategorije. Ipak, 665-oro je završilo tih 12 kilometara, a najboljim među njima pokazao se Slovenac Aljoša Žnidaršič s vremenom 1:52:32 sat. Darko Valečić nije ga uspio prestići te utrku završava s pet sekundi zaostatka, a još gotovo minuta bila je potrebna trećemu Josipu Martinoviću. Emili Čvrljević bila su potrebna 2:11:28 sekundi da uzme prevlast među ženama, drugoplasirana Doris Blažević završava s 30-ak sekundi zaostatka, dok Manuela Zalović ciljnu liniju prelazi nakon 2:17:37 sata.

Obiteljsku Light kategoriju duljine šest kilometara, završio je 151 natjecatelj, dok 14-ero njih nije zadovoljilo vremenski limit. Ovdje je slavio Mario Kuš, koji je stazu prošao za 36:48 minuta. Minutu kasnije u cilj su ušprintali Petar i David Bilosnić te zauzeli preostala dva mjesta na postolju. Prva žena Klara Baksa s vremenom od 39:12 minuta, sveukupno nosi četvrto vrijeme u poretku. Drugo i treće mjesto osvojile su lokalke Bruna Vojvodić i Antonija Titulić, zajedničkim ulaskom u cilj nakon 58 minuta na stazi.

Uz pojedinačni, gledao se i klupski odnosno ekipni poredak koji će se zbrajati na kraju Treking lige, te će se sa završetkom sezone nagrađivati najbolja tri.

REZULTATI

Piše: Martina Maloča
Foto: Škraping Pašman

Nema postova za prikaz