PRVI KALNIK TRAIL – Ranoproljetna priprema za sezonu uz trčanje s kalničkim vilama

Kao idealnu pripremu za epsku utrku 100 milja Istre, u kalendare sad možete ubilježiti još jednu utrku kalničkog lanca – Kalnik Trail. Datum je 23. ožujka i u idealnom je, dvotjednom razmaku, iza obližnjeg ludbreškog Crazy Hilla, te tri tjedna ispred Istre. Lokacija je, kako i sam naziv govori, Kalnik ponad Križevaca.

 

Udruga kineziologa Grada Križevaca, uz skupinu građana entuzijasta odlučila je predivnim kalničkim gorjem organizirati prvu trail utrku u tom kraju. Utrka će krenuti iz centra sela Kalnik, kružiti Kalničkim gorjem te završiti gdje je i počela. Natjecatelji će trčeći ili hodajući službeno označenom stazom po šumskim, zemljanim i makadamskim putovima, utrku morati završiti u zadanom vremenu sa svim kontrolnim točkama.

 

BOR, POTOK & KAMEN

Rute su određene, i to u četiri kategorije. Prvotno su bile predviđene tri, ali s obzirom na sve veći interes i za pseću kategoriju, organizator se odlučio prikloniti i tom prohtjevu. I ne samo to, nego se time priključio u Canicross ligu Hrvatske.

Osim sedam kilometara trčanja s ljubimcima, istu kilometražu i rutu obuhvaćat će i obiteljska kategorija BOR. Iduća veća je POTOK, a iznosit će 14 kilometara s 500 metara uspona. Najduža, ona od 25 kilometara staza, zove se KAMEN te će se po njoj natjecatelji penjati 1000 metara uvis.

– Kategorije utrke odlučili smo nazvati po pitoresknim potkalničkim naseljima na južnim padinama Kalnika. To su, od zapada prema istoku – BOR po Borju, POTOK po Potoku Kalničkom, te KAMEN po Kamešnici – pojasnio nam je jedan od organizatora Vilim Ivančan.

Najdulje dvije kategorije startat će u 10 sati, BOR starta 15 minuta kasnije, dok canicross kreće u 10:30 sati. Nema straha, sasvim je dovoljno okrepnih stanica određeno za sve kategorije.

 

Uvažavajte jedni druge na stazi

Iako se trči na istoj dionici, organizatori su u dogovoru s Canicross Croatia, odlučili start canicross kategorije vremenski pomaknuti od kategorije BOR, tako da si trkači međusobno ne smetaju.

– Ukoliko vas pretrčava brži trkač ili canicrosser potrebno je pomaknuti se u desnu stranu. Općenito je bitno paziti da psi ne smetaju drugim trkačima, ali upravo zato je start napravljen s odmakom od 15 minuta, kako bi susreti bili minimalni – upute su Mateje Tuščić iz Canicross Lige.

 

Sve što Kalnik ima za ponuditi…

Osim što je i sam Vilim trail entuzijast, poanta ove utrke je i poticanje svih na tjelesnu aktivnost, a posebice obitelji s djecom na boravak u prirodi. Također, tu je i turistička promocija Kalnika koje svakako ima nevjerojatan potencijal za to – sa svojih, bogomdanih, sedam stjenovitih zubi te zidinama staroga grada, uz legende o Šljivarima, Crnoj kraljici, vilama planinkinjama i šumskim deklama. Stoga je događaj dobio svesrdnu podršku Općine Kalnik.

Priču o zametku i realizaciji ideje s nama je podijelio Vilim.

Vilim Ivančan, idejni začetnik i jedan od organizatora utrke

– Otkad sam počeo pohoditi ovakve utrke prije gotovo pet godina, mislio sam kako bi bilo sjajno imati jednu takvu utrku u susjedstvu. Prošle godine napokon se okupila skupina istomišljenika, i zajedničkim snagama smo, uz puno upornosti i truda, uspjeli organizirati prvo izdanje Kalnik Traila. Ondje će se 23. ožujka prikazati Kalnik i kalničko gorje u svojem najboljem svjetlu – Vilimove su riječi.

Ipak, organizatori su rutama odlučili zaobići spomenute atrakcije jer su ponešto opasnije za natjecateljsku gužvu i brzinu, posebice za one neiskusnije. Stoga, zubi i grad ostaju za ležerniji obilazak nakon utrke, ukoliko ostane snage, ili pak kao motivacija za povratak na ovu bajkovitu lokaciju.

Stoga se utrka odvija na terenu pristupačnom baš svima koji bi željeli sudjelovati, pa i onima koji nemaju veliko sportsko iskustvo.

– Ovakva je utrka sportski događaj kakav još nije bio u ponudi u našem kraju i pomoću nje željeli bismo upoznati ljude s trail trčanjem kao posebnim i vrijednim oblikom sportske aktivnosti – riječi su organizatora.

 

Da ne zaboravimo…

Natjecatelji, naravno, neće otići s utrke gladni, ni praznih ruku. Nakon teškog posla na stazi, u cilju ih očekuje obrok, a startnina uključuje majicu, finišersku medalju i ostalo. Također, dodijelit će se nagrade za ukupne pobjednike u kategorijama te najmlađeg i najstarijeg trkača.

Piše: Martina Maloča

 

- Marketing -

Nema postova za prikaz