SAMO NEK SE TRČI!

PULA – VARAŽDIN – BARANJA – STON – Tri polumaratona i dva maratona nagurani u isti dan

Start Pula maratona

Nisu tako davne godine u kojima se znalo za desetak utrka koje se posjećuje, termini su se pažljivo birali, “da ne uletim nekom”, ili ponekad “baš da uletim nekom”. Današnji organizatori utrka nemaju baš puno izbora i, ako žele utrku u nekom (kalendarski) dobrom terminu, moraju se sudariti s “konkurencijom”.

Baš to se dogodilo danas, tri polumaratona i čak dva maratona održani su praktično u isto vrijeme, i to na sva četiri kraja naše države! U Puli su po prvi put održani polumaraton i maraton, u Varaždinu se trčao polumaraton jubilarni 25. put, a svoje četvrto izdanje doživio je Baranjski Ferivi polumaraton. Na jugu zemlje trčalo se po zidinama Stona na Ston Wall Marathonu. Sveukupni broj sudionika na sve četiri utrke, zadovoljio bi svakog organizatora u Hrvatskoj. Ovako, podijeljeno na četiri, ne znam, znaju organizatori. 🙂

 

Pula – Xica, polumaraton, maraton

Organizatori u Puli, sa svakako najvećim sponzorski poolom od svih nabrojanih utrka, odlučili su ambiciozno proširiti popularnu Xicu koja se u noćnim satima trči nekoliko godina. Prošle je godine utrke Pulske Xice trčalo malo manje od 700 trkačica i trkača. Događanje je produženo na dva dana, u subotu je trčana tradicionalna Xica, na 5 i 10 kilometara, a danas polumaraton i maraton.

Poslovično dobro organizirana i atraktivna Xica dobila je tako “produžetak” i novu ponudu za trkače. U brojevima ova godina izgleda ovako: 644 trkačice i trkača na Xici (5 i 10 km), 273 finišera polumaratona i 99 finišera maratona. Hrabar potez organizacije novog maratona u Hrvatskoj već se pokazao (relativno) neuspješnim u Rijeci, a i ovaj pulski primjer pokazatelj je koliko je teško dovesti veliki broj trkača na maraton. Pula ima sve predispozicije za velike utrke, ali trebat će godine da se učvrsti u kalendaru, osobito s maratonskom utrkom.

Nakon kratke analize, evo i rezultata: Najbolji na 5 km bio je Toni Božac iz AK Istra s vremenom od 17:58, za njim je u cilj utrčao Mark Trivanović također iz AK Istra, a na trećem mjestu utrčao je Brabiescu Paul iz kluba CSM Craiova iz Rumunjske. Prva žena koja je utrčala u cilj bila je Ania Išić s vremenom od 20:01 iz AK Istra. Za njom su na utrci od 5 km utrčale Ivana Grgurević također članica AK Istra i zatim Leonarda Pavlin članica Triatlon kluba Pula.

Prvi u cilju utrke na 10 km bio je Luka Grgorinić s vremenom od 34:46 iz Triatlon kluba Pula. Slijedili su ga Miloš Mikić iz Triogy Racin Teama iz Crne Gore, zatim Matija Lisec iz AK Maximvs iz Poreča. Prva žena utrčala je u cilj s vremenom od 40:18 i ona je Eva Vignadel iz kluba Atletica Fiamme Cremisi San Vito iz Italije. Zatim je druga utrčala Sara Superina iz AK Kvarnera, a na trećem mjestu je Rafaela Urlić Drmić.

U konkurenciji za najbolje u polumaratonu poredak je kako slijedi. U muškoj kategoriji prvi je utrčao u cilj s rezultatom od 1:15.46 Alen Matovina iz Žilić-Bekele tima, zatim je drugi utrčao Zoran Žilić iz AK Kvarner iz Rijeke, a treći Renato Sertić AK Plitvice. U ženskoj kategoriji u polumaratonu prva žena je Slovenka Maja Matić s vremenom od 1:34:24 iz kluba La Fit, druga je Jana Wright iz Hrvatske, a treća Irena Kos Kukec također iz Hrvatske.

Na maratonu je u muškoj kategoriji prvi došao u cilj Robert Radojković iz I.P.A. Istre s vremenom 2:44:09, drugi Saša Horvat iz AK Međimurje iz Čakovca i treći Hrvoje Barić iz kluba Zagreb Runners. Prva žena na maratonu bila je Marija Vrajić iz AK Maksimira, zatim Veronika Jurišić iz AK Sljeme, a treće mjesto osvojila je Valentina Šćur iz AK Dubrovnik.

U štafetama 3x7km prvo mjesto osvojila je skupina pod nazivom Tuga s juga, drugo mjesto Fejs Nas Spaja, a treće mjesto osvojili su The Fit Squad.

REZULTATI

 

25. Joma Varaždinski polumaraton

Lijepo vrijeme i ugodna trkačka atmosfera privukli su u Varaždin mnogobrojne trkače, najvećim dijelom iz Hrvatske. Glavnu utrku, polumaraton, završilo je 408 trkačica i trkača, a utrku građana na 4.8 km njih 266.

Organizatori su ove godine promijenili stazu, ponovno se jedan dio trčao izvan grada, ali za kompenzaciju trčalo se i puno više kroz staru gradsku jezgru.

Pobjednik polumaratona u muškoj konkurenciji bio je Gordan Grdenić iz Atletskog kluba Kvarner Rijeka (1:12:21). Odmah iza njega na cilj je došao Blaž Orešnik iz AK Ormož (1:12:25), a treći je bio Milorad Vojvodić iz AK Sljeme iz Zagreba (1:12:27).

Foto: Varazdinski.hr

Od žena polumaraton je najbrže istrčala Ana Štefulj iz Atletskog kluba Sljeme iz Zagreba (1:17:32). Druga je bila Jasmina Ilijaš iz TK Marathon ’95 Varaždin (1:26:15), a treća najbrža Tea Faber iz AK Dubrovnik (1:27:43)

NESLUŽBENI REZULTATI

 

Četvrti Baranjski Ferivi polumaraton

Zapadni kut Hrvatske “pokrile” su utrke u Puli, za sjever se pobrinuo Varaždin, pa je red da isti dan bude i utrka na krajnjem istoku zemlje. 🙂

Baranjski Ferivi polumaraton uspješno je završilo 252 trkačice i trkača, a uz njega, održana je utrka na 5 km koju je završilo 112 trkačica i trkača te utrka štafeta s 11 ekipa.

Foto: Baranjski Fervi polumaraton

Najbrži na polumaratonu bili su:
Matej Ronta, AK Maksimir 1:21:25
Đorđe Ćerić iz BiH 1:24:19
Tamás Barna (HUN) 1:27:04 u muškoj, te

Tünde Szabó (HUN) 1:20:22
Silvia Šimunović, AK Sljeme 1:29:00
Katarina Šuvak 1:43:08 u ženskoj konkurenciji

REZULTATI

 

Ston Wall Marathon

I za kraj, zastupljen je i jug Hrvatske. Ston Wall Marathon završilo je 94 trkačica i trkača na 4 km, 89 na 15 km te 32 maratonke i maratonca.

Spomenimo najbrže maratonce, na jednoj od najzahtjevnijih staza u Hrvatskoj.

Muškarci:
1. Matija Ivaković   (BiH) 3:36:31
2. Željko Cota (CRO) 3:38:02
3. Philip Courtnadge (GBR)3:52:13

Žene:
1. Therese Löfqvist (SWE) 4:14:54
2. Charlotte Pettersson Lindborg (SWE) 4:32:46
3. Angeline Chaieb           (FRA) 4:44:40

REZULTATI

Piše: ZM

Nema postova za prikaz