OBLAK I FAST FORWARD

[RECENZIJA] ASICS Gel Cumulus 19 i ASICS RoadHawk FF

ASICS (što je skraćenica od Anima Sana In Corpore Sano, lat. Zdrav duh u zdravom tijelu) jedan je od vodećih svjetskih proizvođača tenisica za trčanje. Dok čekamo da na hrvatske police stignu najnoviji modeli, donosimo recenzije dvaju njihovih modela od prošle godine – 19. izdanje već legendarnog modela Gel Cumulus i prvo izdanje modela RoadHawk FF.

 

 

ASICS Gel Cumulus 19

 

Cumulus je neutralni cestovni model namijenjen svakodnevnom treniranju i trčanju duljih utrka. I muški i ženski model dolaze u šest različitih boja, a ja sam dobila model boje breskve veličine 38. Inače su mi tenisice za trčanje te veličine, pa me iznenadilo koliko su mi ove tenisice ‘taman’ s obzirom da ASICS obično ima nešto manje kalupe.

Nekoliko sam dana u njima samo hodala, a na prvom sam ih trčanju odvela i na asfalt i u šumu. Već kroz nekoliko trkačkih koraka shvatila sam da vezice moram provući i kroz zadnje rupice jer sam imala osjećaj da mi peta klizi van. Čim sam to napravila, sve je sjelo na svoje mjesto.

 

Oduševila me udobnost tenisica – ime im je doista opravdano. To je postignuto zahvaljujući Gel jastučićima i spužvi čije su tehnologije skupljene u naziv FluidRide. Nisu jako teške – ženski model ima 258 grama. Gornjište je napravljeno bez šavova i od lagane mrežice pa su jako prozračne (ali i jako vodopropusne). Na strateškim mjestima po gornjištu postavljena je tanka guma koja služi za dodatno držanje stopala na mjestu. Dok ih nisam malo razgazila, osjetila sam tu gumu na palcu. Općenito, tenisice su nešto uže u prednjem dijelu.

 

 

Najveća sam očekivanja imala od potplata. Obzirom da trčim na prednjem dijelu stopala, svim tenisicama poderem potplat za 300-tinjak kilometara, a ASICS reklamira svoj AHAR+ potplat kao vrlo izdržljiv i udoban. Sada s ovim tenisicama imam 270 kilometara i na potplatu se vidi da su nošene, ali ni približno kao neke druge tenisice u kojima sam dosad trčala.

Iako namijenjene prvenstveno za cestu, redovito peglaju u maksimirskoj šumi. Nema proklizavanja – dobro podnose i blato i kamenčiće i, naravno, cestu. Sve u svemu, trenutno su mi to najdraže tenisice za svakodnevno skupljanje laganih kilometara.

 

 

ASICS RoadHawk FF

 

RoadHawk je novost među ASICS modelima. Osjetno je jeftiniji model jer koristi manje tehnologija, no zato je i jako lagan. Bez obzira što ne koristi Gel jastučiće, jako je udoban zahvaljujući novoj laganoj FlyteFoam pjeni.

Prvo što sam primijetila kod ovih tenisica jest da su, za razliku od uobičajenih ASICS tenisica, zapravo dosta lijepe. Ne koriste cijelu paletu boja niti se vide gelovi neonskih boja već kombiniraju dvije, eventualno tri boje. Moj je primjerak kombinacija svjetlo plave i bijele.

 

Testirala sam ih čim sam ih dobila, i moram reći da mi na njih nije uopće trebala prilagodba. Jako dobro pristaju stopalu. U prilog tome ide i situacija kada sam ih ponijela za vježbanje u teretani, a zaboravila čarape – sat vremena vježbanja bosih nogu u njima bez ikakve iritacije, neugode ili žuljeva. Uložak i unutarnji dio gornjišta su udobni. Vanjski dio gornjišta je kombinacija pletiva i mrežice i napravljen je lijepljenjem, bez šivanja.

Sa svojih 160 grama, namijenjene su bržim i kraćim trčanjima. U njima sam u studenom trčala svoj osobni rekord na polumaratonu i nakon te utrke su me malo boljela stopala – ne znam je li to do mog trčanja na prednjem dijelu stopala ili je polumaraton ipak malo previše za njih. Osim toga, od ovih me tenisica ništa drugo nije boljelo.

U njima sam dosad skupila 260 kilometara – bilo je tu utrka, intervala i tempo treninga, ali i teretane. Na gumi koja je na potplatu vide se manja oštećenja, dok se na spužvi između gumenih dijelova vidi nešto veće trošenje. Također, na spužvi na središnjem dijelu vide se vodoravne linije nastale zbog kompresije. Zaključak: tijekom ovih zimskih mjeseci nosit ću ih i dalje za vježbanje i trčanje u teretani, a na proljeće ću opet u njima napasti neki PB.

Testirala: Martina Đođo / 3sporta.com

- Marketing -

Nema postova za prikaz