Rekordan 17. Varaždinski polumaraton

Nakon tri kišne godine ovogodišnji Varaždinski polumaraton, 17. po redu, bio je u znaku velike vrućine. Od ranog jutra sve je najavljivalo da će upravo visoka temperatura i jako sunce najviše utjecati na trkače. A kada je o njima riječ, oni su došli u rekordnom broju – 288 polumaratonki i polumaratonaca, 138 natjecatelja na 5 km, djeca, osobe s invaliditetom… S oko 600 natjecatelja ovo je jedna od najposjećenijih utrka u Hrvatskoj.

Već od 9 sati na stadionu Sloboda u Varaždinu počele su utrke, prvo djece na 400 m, zatim na 800 m i na kraju 800 m za osobe s invaliditetom u kolicima. Najburnije praćene utrke uvijek su dječje utrke, revni i prerevni roditelji glasno su i zdušno bodrili svoje buduće Blanke, Boltove…

U 10 sati ispred stadiona zajednički su startali trkači na polumaratonskoj dionici i “građani” na 5 km. Među njima su se osobito isticali dugo najavljivani gosti ove utrke koji su samo dan prije njenog održavanja doputovali iz Etiopije. Tri trkača i jedna trkačica obećali su dobre rezultate i pobjedu, a s obzirom na prevruće vrijeme bilo je pitanje njihove sposobnosti da sruše rekord staze.

Nakon pucnja pištolja krenula je jurnjava prvih nekoliko stotina metara gdje su neki mlađi i neiskusni trkači morali pokazati da barem prvih par minuta mogu biti u vodstvu. No trka je trajala puno duže od njihovih mogućnosti tako da je najbrži Etiopljanin već nakon 2 km imao veliku prednost pred svojim pratiteljima i nije je ispuštao do cilja.

 

  

 

Preko Banfice, pored željezničkog kolodvora, policije, gimnazije, tržnice pa do starog grada svi su trkači trčali zajedno, a tamo su se razdijelili na dva dijela – pored groblja i izvan grada trčali su polumaratonci, a natrag na stadion Sloboda vraćali su se trkači u utrci građana.

Prvi “brzanci” počeli su na stadion stizati ispod 17 min, pa je tako prvi ciljem prošao 19-godišnji Petar Delaš (AK Sinj) s vremenom 16:48 min, iza njega je kao drugi stigao Josip Dragun (AK Martin D. Selo – 16:57 min) i kao treći Marko Valičević (AK Mladost – 17:27 min). U ženskoj konkurenciji najbrža je bila Bojana Vukadinović (Adidas škola trčanja – 22:22 min), druga je bila Slovenka Nina Poplatnik (22:37 min), a treća Nives Zebić (GAK Glina – 22:44 min).

Za to su vrijeme svoje kilometre nizali polumaratonci a pri tome obilo koristili “usluge” volontera na okrepnim stanicama kako je to najbolje vidljivo s izvrsnih fotografija koje je snimio Marko Duspara. Mislim da bi svima bilo drago da je staza utrke vodila kroz bazen 🙂

Duga i dosadna staza uzimala je i svoj danak – nekima je bilo dovoljno usporiti, no 18 natjecatelja je ipak odlučilo da im je previše. Kako smo saznali od djelatnika Hitne pomoći, nije bilo nikakvih intervencija – očito su naši trkači dobro procijenili svoje mogućnosti.

 

  

 

Dok su se trkači polako vraćali u grad na stadionu je vladala nervoza zbog gledanja u službeni semafor. Etiopljani su najavili mogućnost rušenja rekorda staze koji od 1997. godine drži Drago Paripović, ali zbog vremenskih prilika to je postalo upitno. Rezultat ispod sat vremena je bio nemoguć, ali je rekord do zadnjeg kruga bio upitan. I tada je, točno na vrijeme za njegovo rušenje u stadio “uletio” Yared Admasu Miratu i u izvrsnom tempu istrčao zadnjih 500 m i uspio – novi rekord Varaždinskog polumaratona je i njegovo pobjedničko vrijeme: 1:04:54 h. Drugog natjecatelja trebalo je čekati skoro 7 minuta – s vremenom 1:11:50 h ciljem je prošao Zoran Žilić (AK Zagreb – ULIX). No zbog “administrativnih problema” (kasna prijava za državno prvenstvo) državnim je prvakom postao Dražen Dinjar (Rudolf Perešin) naime, ova je utrka bila i državno prvenstvo u polumaratonu. Treći, s rezultatom 1:12:32 h ciljem je prošao Mađar Istvan Ori.

Kod žena najbrža je bila Slovenka Helena Javornik (1:21:32 h), druga je bila Matea Matošević (AK Agram – 1:22:49 h), ujedno i nova državna prvakinja u polumaratonu, a treća je ciljem prošla Etiopljanka Haimanot Wondimu Bekele s vremenom 1:25:07 h. Ciljem je do kraja utrke prošlo ukupno 270 natjecateljica i natjecatelja.

Na kraju treba pohvaliti organizatora, Trkački klub Marathon 95, na izvrsnoj organizaciji utrke i hrabrosti da dovođenjem atraktivnih trkača iz Afrike podignu razinu Varaždinskog polumaratona za još jednu stepenicu. Bravo!

 

  

 

Lajkaj 3sport.com Facebook stranicu

i pronađi sebe i prijatelje u veeeeelikoj foto galeriji s utrke 🙂

 

Rezultati utrka 17. Varaždinskog polumaratona

Utrke na stadionu:

Djeca 400 m

Djeca 800 m

Osobe s invaliditetom 800 m


5 km:

5km_svi.pdf

5km_mz.pdf

5km_kategorije.pdf

5km_rekapitulacija.pdf

 

21.2 km:

polumaraton_svi.pdf

polumaraton_mz.pdf

polumaraton_kategorije.pdf

polumaraton_ekipe.pdf

polumaraton_rekapitulacija.pdf

varazdin2011_normal.pdf

varazdin2011_hucipt.pdf

varazdin2011_hucipt_juniori.pdf

Autor: 3sporta; Foto: Zvonimir Mikašek, Marko Duspara

Nema postova za prikaz