U KRUGU OD 400 m

Rodgau – 24 sata

Team Donja Stubica sastavljen od članova Atletskog kluba Stubica i Triatlon Kluba Hidraulika Kurelja nastupio je već po četvrti puta zaredom na atletskoj štafetnoj utrci na 24 sata u Njemačkom gradu Rodgau pored Frankfurta www.24hlauf.de.

Ta tradicionalna utrka humanitarnog karaktera na kojoj se ove godine, u doba recesije, sakupilo preko 180.000 eura humanitarnih priloga održava se već četvrt stoljeća. Trči se na atletskoj zemljanoj stazi duljine 400 m. Svaka ekipa ima 10 članova koji naizmjenično nose štafetnu palicu u kojoj se nalazi čip za elektronsko brojanje krugova. Svaki član ekipe može u svojoj izmjeni pretrčati koliko želi krugova, no najboljom se pokazala taktika izmjene nakon svakog kruga i tako trči najveći broj ekipa. Ove godine nastupilo je 41 ekipa i 7 pojedinaca.

Utrka, tijekom koje je atmosfera neopisiva (gledatelji duž cijele staze bodre svakog Natjecatelja, održavaju se koncerti, zabave, prigodni programi…) je počela u subotu točno u podne. Svaki sat stižu službeni rezultati s brojem pretrčanih krugova, a mi smo od prvog sata zasjeli na 4. mjesto. Najveći konkurent, kao i svake godine do sad, bila nam je ekipa „Die Allerscheenste“ s kojom smo već ranije ostvarili poseban odnos i sportsko rivalstvo pretvorili u veliko prijateljstvo. No, oni su u početnim satima bili za krug-dva brži po satu.

Našu priliku za pomak s četvrtog na treće mjesto imali smo tek poslije 5 sati ujutro (nakon 17 sati trčanja) kada smo, tada već popriličan zaostatak od 28 krugova počeli stizati za čak 3 do 4 kruga na sat. No, nešto kasnije su se i „Die Allerscheenste“ razbudili pa smo do zadnjeg sata stigli do nedostižnih 8 krugova zaostaka. Pošto smo imali više od 40 krugova prednosti ispred sljedeće ekipe, mogli smo zadnji sat pretrčati u rekreacijsko-revijalnom tempu. Četvrto mjesto možemo smatrati  velikim uspjehom jer prve tri ekipe nisu imale ni jednu ženu u ekipi, za razliku od nas gdje je bilo pet žena. Po starosnim kategorijama smo također bili „šareni“ s tri kadeta, dva juniora i pet članova preko 38 godina. U ekipi su ove godine bili: Ivana Lukina, Mihaela Bubanko, Gabrijela Bubanko, Anamarija Poštek, Sanja Begović Geceg, Karlo Vuk, Danijel Poštek, Nino Burek, Mladen Bubanko i Jens Treff.

Za kraj malo statistike, koja nije toliko važna koliko taj poseban osjećaj kada 500-tinjak trkača trči zajedno cijeli dan i cijelu noć bodreći jedni druge – za 24 sata pretrčali smo 901 krug, tj 360,4 km. To je 8 maratona, od kojih svaki za 2 sata i 48 minuta i jedan polumaraton za 1 sat i 24 minute. Prosječno smo trčali 37,5 krugova na sat, odnosno brzinom od 15 km/h (4:00 min/km). U najboljem satu smo pretrčali 42 kruga tj. 16,8 km u tempu 3:44 min/km. Prosjek po članu iznosi 90,1 krug, tj. 36,04 km.

Ne možemo naći prave riječi kojima bi se zahvalili našim prijateljima iz Društva prijatelja Weiskirchen-Donja Stubica, koji su nam i ove godine osigurali smještaj, davali podršku i pripremili sve ostalo što nam je bilo potrebno kako bismo mogli izdržali napore trčanja kroz tih, nama najdražih 24 sata. I najviše zbog njih – stižemo i sljedeće godine!

Autor: Nino Burek

Nema postova za prikaz