SOKANI

Saucony – od radnih cipela do trkačkih tenisica

Saucony je u svijetu već dugo dobro poznat po odličnim tenisicama za trčanje, a popularizacijom trčanja u Hrvatskoj u poljednje ga vrijeme sve više viđamo i na nogama naših trkača. Znate li odakle potječe Saucony? I kako se uopće to čita?

Naziv branda potječe od indijanske riječi Saconk koja označava spoj dviju rijeka. Saucony dijeli ime s malom rijekom u Pennsylvaniji i upravo je su rijeka i njena tri kamena inspirirala njihov logo. A znate li kako se pravilno izgovara Saucony? Sokani (engl. sock-a-knee). Priznajte, jeste li izgovarali pravilno? Najsmješnija verzija koju sam dosad čula bila je Sočoni. 

 

Astronauti i trkači

Saucony ove godine slavi 120. rođendan – osnovala su 1898. četiri mladića: William Donnoyer, Thomas Levan, Walter Snyder i Benjamin Reider. Isprva su proizvodili dječju i radnu obuću, a s vremenom su počeli raditi kožne sprinterice za odabrane atletičare.

Godine 1968. tvrtka Hyde, koja je proizvodila čizme za prve američke astronaute, tenisice za bejzbol, role i cipele za kuglanje, otkupila je Saucony. Tada, početkom 1970-ih kada je Frank Shorter osvojio zlato na Olimpijskom maratonu u Münchenu i u doba kada je trčanje počelo doživljavati boom u SAD-u, proizvodili su sprinterice i uskoro počeli osvajati priznanja za najkvalitetnije tenisice. Saucony više nije bio namjenjen samo profesionalcima, već je postao najtraženiji trkački brand tog doba.

 

Najbolji su voljeli Saucony

Vjerojatno najdramatičniji završetak New York Marathona u povijesti je trenutak kada je Rod Dixon 300-tinjak metara pred ciljem počeo juriti da stigne vodećeg Geoffa Smitha, prestigao ga i pobjedio za devet sekundi. Na toj je utrci Dixon trčao u Saucony tenisicama. Taj je Novozelanđanin kasnije stekao popularnost zbog svog mota „Sve što želim jest piti pivo i trenirati kao životinja.“ Saucony je postao Dixonov sponzor, a Dixon je pomagao razvijati najbolje trkačke tenisice tog doba: Saucony DXN.

Osim njega, još je mnogo Sauconyjevih trkača osvojilo neke od najprestižnijih svjetskih natjecanja, npr. Lisa Weidenbach pobijedila je na Bostonskom maratonu, a Greg Welch i Heather Fuhr nekoliko su puta osvojili svjetsko prvenstvo u Ironmanu u Koni.

 

Istraživanja

S ciljem da naprave što bolje tenisice za trčanje, Saucony se vrlo rano počeo igrati sa stabilnošću, težinom i mekoćom tenisica. Prvi su predstavili Grid tehnologiju koja je spojila stabilnost i mekoću – dotad su stabilne tenisice često bile neudobne. Kako bi tenisice što bolje prilagodili dugoprugašima, Saucony je razvijao tenisice uz pomoć ortopeda dr. Franka Santopietra.

Već početkom 1980-ih počeli su koristiti EVA tehnologiju u središnjem dijelu tenisice – tu tehnologiju još i danas koriste vrhunski trkački brandovi. 90-ih su se pozabavili gornjištem i boljim isparavanjem znoja iz tenisice, isto kao i apsorpcijom udarca noge o podlogu.

 

Saucony danas

Danas je Saucony jedan od vodećih svjetskih trkačkih, ali i lifestyle brandova. Tehnologije u tenisicama za trčanje su se razvile, a Sauconyjevi trkački modeli iz 80-tih postali su rado nošeni i kod ljudi koji se ne bave trčanjem.

Zanimljivo je da Saucony proizvodi veganske tenisice – nijedan njihov materijal, uključujući ljepilo, nije životinjskog podrijetla.

Od 2006. godine tvrtka vodi kampanju pod nazivom Run for Good koja se bavi smanjenjem pretilosti u djece i poticanjem na aktivan i zdrav stil života od najranije dobi.

Saucony teži cilju da napravi najbolje tenisice i opremu za trčanje na svijetu, a u svemu tome inspiriraju ih trkači koji im daju nove ideje i tjeraju ih na bolje. Kažu: „U Sauconyju je dobar dan kad idemo trčati, a najbolji dan kad znamo da smo inspirirali nekog drugoga da ide trčati.

- Marketing -

Nema postova za prikaz