DOGAĐAJ KOJI SE NE PROPUŠTA

Škraping – Na otvorenju sezone slavimo petnaesto izdanje najpoznatije i najposjećenije utrke hrvatske trail i treking lige

Kada početkom ožujka iz prepunog trajekta krene desant stotina posjetitelja u tajicama, tenisicama i s ruksacima na pašmanski gradić Tkon, svima je jasno da je došlo vrijeme najpoznatije i najmasovnije hrvatske trail i treking utrke – Škrapinga. 7. ožujka, jedina utrka koja se krasi oznakom Hrvatskog otočnog proizvoda, proslavit će svoje petnaesto izdanje.

 

I sportski i sadržajno, bit će to najbogatiji Škraping do sada. Bez obzira jeste li vrhunski trkač, rekreativac početnik ili tek radoznali putnik-namjernik, mnogo je razloga zašto je Škraping u Tkonu događaj koji se ne smije propustiti.

 

Što je Škraping

Od prvog Škrapinga, održanog 2006., zaštitni znak utrke po kojem je i dobila ime, bile su škrape. Fotografije trkača koji skakuću preko oštrih, snježnobijelih stijena ili pak svladavaju okomite litice južne strane poluotoka Zaglava očito su bile neodoljivi magnet stotinama trkača i pustolova. Jer od tog prvog predstavljanja škraping-koncepta javnosti do danas, broj sudionika neprestano raste. Tako je prošle godine na Škrapingu nastupilo preko 1400 sudionika iz 11 zemalja.

Organizatori Škrapinga misle na sve i za sve. I ove godine Škraping će imati četiri trkačke kategorije. Najprestižnija i najzahtjevnija, Ultra, sa svojih 45km u cijelosti nudi upravo najpoznatiji Škraping proizvod. Škrape. Sa startom u Ždrelcu, mjestašcu na zapadnoj strani otoka, staza do cilja u Tkonu slijedi obalnu crtu. Jedino jako jugo na najizloženijim mjestima može udaljiti ultraše od njihova škraping iskušenja.

Ostale tri kategorije imaju treking koncept, što znači da sudionici na startu dobiju kartu te moraju pronaći i proći sve postavljene kontrolne točke na terenu. Sve su one osmišljene tako da sudionicima pruže najintenzivniji mogući doživljaj otoka, njegovih prirodnih ljepota i bogate kulturne i povijesne baštine.
Najduža je od njih Challenger kategorija sa svojih 25km dužine, pa slijedi Active od 12km s prekrasnim pogledima na NP Kornati i Zadarski arhipelag, a za treking-škraping početnike tu je najkraća, ali ni u kom slučaju najmanje doživljajna, 6km duga Light ili Obiteljska kategorija.

Bez sumnje najslađa utrka na programu je Zeleni Škrapić, namijenjena najmlađim trekerima. U organizaciji Dječjeg vrtića „Ćok“ iz Tkona, na njoj se očekuje oko 150 malih škrapera iz deset vrtića s područja Zadarske i Šibensko-kninske županije.

 

Škraping je više od utrke

Škraping je već godinama, i za otočane i za posjetitelje, mnogo više od utrke. Uz brojne popratne sadržaje tu ćete sresti mnoge poznate osobe hrvatske sportsko-pustolovne scene. Uostalom sportski direktor utrke i veliki promotor Škrapinga je proslavljeni alpinist Stipe Božić.

Cijeli tjedan uoči same utrke u Tkonu se održava niz zanimljivih događanja, edukativnih predavanja, radionica, izložbi i predstava. Jedan od najpopularnijih programa je Sajam otočnih proizvoda koji će se održati u modernom Škraping centru od 6-8. ožujka. Po broju nositelja oznake HOP (Hrvatski otočni proizvod) to je najveći sajam ovakve vrste u Hrvatskoj. Zamišljen je kao poticaj razvoja otočne proizvodnje, očuvanja izvornosti i autohtonosti podrijetla te potpora otočnim proizvođačima da se kandidiraju za prestižnu oznaku HOP. Na Sajmu otočnih proizvoda predstavit će se više od 40 izlagača, nositelja oznake HOP, s gotovo svih jadranskih otoka.

Ovogodišnja tema Škrapinga je zaštita mora od onečišćenje te će se uz slogan Keep the sea plastic free održati i ekološka akcija čišćenja okoliša i podmorja otoka Pašmana u suradnji s ronilačkim klubom Sv. Roko iz Bibinja i volonterima.

Na kraju, ne smijemo zaboraviti još jednu znamenitost po kojoj je Škraping poznat: odlična fešta. Pogriješit će svaki onaj koji nakon završene utrke ode kući i ne dočeka svečanost proglašenja pobjednika i završni koncert. Nema boljeg načina nego bolne i umorne noge razdrmati plesom do sitnih jutarnjih sati. Ove godine za to će se pobrinuti legendarni splitski bend, TBF.

Hrvatska Trail i treking liga počinje na Pašmanu. Vidimo se 7. ožujka na jubilarnom 15. Škrapingu!

Prijave i informacije: www.skraping.hr

Tekst: Daniel Lacko
Foto: Boris Kačan

 

- Marketing -

Nema postova za prikaz