LETE POPUT PARE

Slučaj Nike Vaporfly – Treba li zaustaviti tehnološki napredak obuće za trčanje

Sjetimo se samo pojave LZR plivačkih odijela koje je proizveo Speedo. Nakon što su ih plivači masovno počeli koristiti, pali su gotovo svi svjetski rekordi u kratkom vremenu. Ovo odijelo omogućavalo je bolje klizanje kroz vodu, smanjenjem otpora, i tako je plivač s jednakim naporom jednostavno plivao brže. Slična se stvar već neko vrijeme događa s Nike Vaporfly tenisicama, koje prema mjerenjima povećavaju brzinu trčanja za oko 4%. Možda taj postotak ne izgleda velik, ali na maratonskoj utrci radi se o čak nekoliko minuta. Hoće li ove tenisice biti zabranjene u natjecateljskom trčanju, baš kako je zabranjeno LZR odijelo u plivanju, ili će regulatori atletske federacije nametnuti neka ograničenja, ostaje za vidjeti.

 

Za razliku od mnogih drugih sportova, koji imaju strogo regulirane sprave i opremu sportaša, trčanje ih nema. U pravilima World Athletics stoji tek da – “Tenisice za trčanje ne smiju biti konstruirane tako, da trkaču daju pomoć koja je nepravedna ili mu daju neku prednost. Tenisice moraju biti na razuman način pristupačne svima…“.

 

Daju li Nike Vaporfly tenisice nepravednu prednost

Nismo pozvani da o tome sudimo, komisije o tome i dalje debatiraju i odluka nije donesena. No, ovo su činjenice:

  • Nike Vaporfly zaista povećavaju povrat energije i time ubrzavaju trčanje
  • Nike Vaporfly, iako skupe, u slobodnoj su prodaji i dostupne su svim profesionalnim trkačima
  • Nike Vaporfly ne vraćaju više energije od one što je trkač sam proizvede, drugim riječima, one nemaju vlastiti izvor dodatne energije.

 

Što je posebno u Nike Vaporfly tenisicama

Trendovi u trkačkoj obući mijenjaju se slično modi – kako u modi mini suknje dođu i prođu, tako je i u trkačkim tenisicama – imamo nekoliko minimalističkih sezona, koje obično slijedi nekoliko sezona “normalnih” tenisica, nakon čega dolaze maksimalističke, s (pre)debelim potplatima.. i onda u krug. Razlog za ovo prije svega je poslovni, marketinški. Proizvođači jednostavno moraju svake godine ponuditi nešto “novo”, atraktivno, “revolucionarno” – naravno, zbog prodaje.

No istina je da u zadnjih 40-50 godina nismo svjedočili nekom značajnom tehnološkom “proboju barijere”. Uobičajeno mišljenje bilo je da tenisice za utrke trebaju biti što lakše i da će to omogućiti ostvarenje boljeg rezultata. I to je točno, do neke mjere, vrlo je vjerojatno je da će isti trkač istrčati bržu utrku u 100 grama lakšim tenisicama.

Mijenjali su se materijali, pojavljivali “brži” i lakši, ali velikog pomaka nije bilo do pojave Nike Vaporfly tenisica. Dovoljno je pogledati listu najbržih muških maratona i sve je jasno – prvih pet najbržih istrčano je u ovim tenisicama. Situacija je gotovo identična u ženskom maratonu. Prošlogodišnji najbrži maraton, onaj ispod dva sata, istrčao je Eliud Kipchoge u Nike Vaporfly tenisicama, jednako kao i svjetski rekord Brigid Kosgei.

Tajna Nike Vaporfly krije se u potplatu. On je sačinjen od jako debelog sloja posebno dizajnirane pjene, koja ima iznimno visoku elastičnost, omogućava do sada nezabilježen povrat energije, a u isto vrijeme ima relativno malu masu. Iznad tog sloja, nalazi se posebno oblikovana karbonska ploča koja prati oblik stopala. Njen je zadatak da stabilizira pjenu ispod i iznad nje i tako spriječi nestabilnost stopala koja se događa kod tenisica s jako debelim potplatom.

Trkači koji su koristili Nike Vaporfly tenisice oduševljeni su njihovim karakteristikama, uspoređuju iskustvo s lebdenjem, skakanjem na trampolinu

 

Što će se dogoditi

Pred nama su Olimpijske igre u Japanu, mjesto gdje će svi maratonci zasigurno na nogama imati neku od verzija Nike Vaporfly tenisica. Ako prije toga one ne budu zabranjene od strane World Athletics.

Pretpostavlja se da će odluka biti donesena vrlo skoro, možda se neće promijeniti ništa, vjerojatnije je da će se dogoditi neki oblik regulacije opreme, kao u slučaju mnogih drugih sportova, a najmanje je vjerojatno da će Nike Vaporfly biti zabranjene. Hoće li tehnološki napredak biti zaustavljen, usporen, ili će se proizvođačima omogućiti da razvijaju nove tehnološki napredne tenisice ostaje za vidjeti.

Piše: Zvonimir Mikašek

- Marketing -

Nema postova za prikaz