POVIJEST ŽIVI KROZ ULTRAMARATON

SPARTATHLON – mitska utrka prijateljstva i mira

Spratathlon je ultramaratonska utrka u Grčkoj koja se održava već 34. godinu za redom. Na relaciji od Atene do Sparte trkači prevaljuju udaljenost od 246 kilometara (153 milje).

 

Spartathlon pripada kategoriji posebno teških ultramaratona (neki kažu i najtežih) zbog teškog i neravnog terena kojim se trči, gdje tako po danu temperature zraka dostižu vrlo visoke vrijednosti, dok se noćnim usponom od 1.200 metara na planinu Parthenu vrijednosti žive bliže ništici. Dovoljan je podatak da po utrci prosječno tek trećina trkača koja je krenula iz Atene dođe u Spartu, do cilja koji se nalazi ispred kipa Leonida.

cilj

 

Utrka počinje u sedam sati ujutro posljednjeg rujanskog petka, od podnožja Akropolja prema obali, prema gradu Korintu, preko Elefsisa, Megare i Kineta. Na 78.5 kilometara trkački dolaze do Korintskog kanala gdje imaju prvu od šest glavnih checkpoint točaka.

Nakon Korinta trkači kreću prema Nemeji, Lyrkeii, a na 159. kilometru dolaze do vrha planine Parthena. Tada kreću južno prema gradovima Nestani i Tagea odakle dolaze na glavnu Spartansku autocestu nešto prije oznake 200.-tog kilometra.

Trkači trebaju proći kroz ukupno 75 checkpoint točaka, a svaka točka ima svoj vremenski limit. Oni trkači koji to ne uspiju isključuju se iz utrke, iako se generalno u prvoj polovici utrke kašnjenje tolerira. Međutim, dolaskom noći ta se tolerancija smanjuje i trkači koji ne stignu u vremenskom limitu, ili pokazuju izrazitu iscrpljenost i umor bivaju isključeni iz utrke. Vremenski limit utrke iznosi 36 sati.

Da bi se kvalificirali za sudjelovanje na utrci, trkači moraju zadovoljiti barem jedan od navedenih uvjeta:

 

  • dovršiti utrku od 100 kilometara u vremenu kraćem od 10 sati i 30 minuta
  • dovršiti utrku od 200 kilometara u vremenu kraćem od 29 sati i 30 minuta
  • prethodno sudjelovanje u Spartathlonu i dolazak do checkpointa u gradu Nestani na 172. kilometru u manje od 24 sata i 30 minuta

 

Rekord utrke drži Grk Yiannis Kouros koji je pobijedio i na prvom Spartathlonu 1983. godine, a 1984. postavio je rekord koji stoji još i danas – 20:25:00. Kouros se natjecao na ukupno četiri Spartathlona i pobijedio na sva četiri, te tim nastupima drži prva četiri vremena svih vremena. Scott Jurek sudjelovao je i pobijedio tri puta, 2008. postavivši peto vrijeme svih vremena.

 

Iste godine kada je postavljen rekord utrke, 1984. trčao je i, za tadašnju Jugoslaviju, poznati slovenski ultramaratonac Dušan Mravlje osvojivši drugo mjesto izvanrednim rezultatom 23:44:00. Mravlje je na utrci sudjelovao tri godine za redom, te je sva tri puta osvojio drugo mjesto zaostajući dva puta iza Yiannisa Kourosa, te jednom iza Patricka Macke.

Dušan Mravlje
Dušan Mravlje

 

Ženski rekord Spartathlona drži Amerikanka Katalin Nagy koja je 2015. godine utrku završila u 25:07:12 h.

 

Piše: Ana Pavčec

- Marketing -

Nema postova za prikaz