HRČAK MODE: ON

Srušen muški i ženski svjetski rekord u maratonu – u dvorani

Posljednjeg vikenda u ožujku u Sjedinjenim Američkim Državama tradicionalno se održava atletsko USA Indoor Track and Field natjecanje. Ove godine srušen je i muški i ženski dvoranski rekord u maratonu, a da bi se to postiglo potrebno je velikom brzinom kružiti 211 puta po atletskoj stazi od 200 metara!

 

Christopher Zablocki je 28-godišnji Amerikanac iz Connecticuta koji je srušio svjetski rekord za 8 sekundi pa on sada iznosi 2:21:48. Zadnji i predzadnji krug trčao je za manje od 40 sekundi.

– Osjećam se odlično, godinama sam naporno trenirao i to mi se isplatilo rušenjem svjetskog rekorda. Zadnjih nekoliko milja sam se osjećao loše, ali sam želio taj rekord. Čuo sam publiku kako navija za mene i uspio sam – izjavio je novopečeni rekorder nakon utrke.

Drugo mjesto u muškoj konkurenciji drugu godinu zaredom osvojio je Tony Migliozzi. Ove godine mu je trebalo 2:23:26 za 211 krugova.

zablocki2Ženski svjetski rekord srušila je 43-godišnja Finkinja Laura Manninen. Njeno vrijeme iznosi 2:42:30, čak dvije minute i 14 sekundi brže od dosadašnjih 2:44:44, koje je ostvarila Allie Kieffer prošle godine na istom natjecanju. Drugoplasirana Kate Pallardy također je trčala brže od prošlogodišnjeg svjetskog rekorda i s 2:44:11 postavila novi američki rekord.

– Laura je izvrsna trkačica. Promatrala sam je prošle godine na New York City Marathonu, trčala je prvu i drugu polovicu utrke jednakim splitovima. To mi govori da ova cura zna što radi – rekla je viceprvakinja Pallardy za pobjednicu.

Indoor maratoni tek su prije nekoliko godina počeli privlačiti elitne trkače i trkačice, tako da u narednim godinama možemo očekivati mnogo zanimljivih događaja. Natjecatelji kao pluseve izdvajaju idealne vremenske uvjete, potpuno ravnu stazu i okrjepne stanice svakih 200 metara, dok se s druge strane ističe tih 211 krugova s kojima se igra vaša psiha. Još samo 210… Još samo 209… 🙂

Martina Đođo / 3sporta.com
Foto: Facebook

- Marketing -

Nema postova za prikaz