PO OPREMU U INTERSPORT

Što sve trebaš za super utrku – kako ostvariti odlično vrijeme i pri tom uživati

Sezona velikih jesenskih utrka je tu, a Zagrebački maraton njen je središnji događaj. Trčat će oni koji su tek došli do prvog “cenera”, na novoj Garmin 10 K utrci, trčat će polumaratonci i polumaratonke, ali i oni najspremniji na 42 kilometra i 195 metara.

 

Iako su nam distance koje ćemo pretrčati različite, jedni će trčati jako brzo, a drugi samo planiraju doći do cilja u limitu utrke, nekoliko nam je stvari svima zajedničko. Svi smo se pripremali za utrku, svi od sebe imamo neka očekivanja i svi ćemo zajedno stati na start i nadati se najboljem.

Jasno je da više nije vrijeme za jake treninge, bilo kakvim iscrpljujućim treningom možemo samo pogoršati svoj plasman na utrci. Vrijeme do utrke treba iskoristiti za mentalnu pripremu, za odmor, nekoliko rastrčavanja i naravno kompletiranje opreme koja će nam trebati na dan utrke.

 

Kako pravilno izabrati tenisice za utrku

Kažu da bi ozbiljniji cestovni trkači trebali imati barem tri para tenisica – jedne za cestovni trening, druge za trening u prirodi i treće za trčanje utrka. Prve, za cestovni trening u pravilu su najmekše, one su često teške i napravljene da duže traju. Trčanje utrke u njima, može rezultirati lošijim vremenom finiša, ali teži trkači i oni s biomehaničkim problemima mogu utrku trčati i u njima. Također, rekreativni maratonci često trče u dobro ojastučenim tenisicama, ipak se radi o 3-5 sati trčanja, a udobnost i osjećaj sigurnosti važniji su od brzine.

Tenisice za prirodu, trail tenisice, imaju veće ripne, mogu biti vodoodbojne ili vodootporne, no nikako nisu dobar izbor za trčanje cestovne utrke.

Na kraju, dolazimo do tenisica za utrke. One su lagane i prozračne i imaju samo jedan zadatak – olakšati stopala trkača. Ovisno o brzini i dužini utrke, mogu vrijeme finiša poboljšati čak do nekoliko minuta.

Većina rekreativnih trkača u pero-lakim tenisicama neće ostvariti puno bolje vrijeme,  no one daju taj odličan osjećaj brzine i lakoće. Superlagani modeli dakle nisu za rekreativce, osobito ako trče dužu utrku. One pružaju samo osnovnu potporu, a dugo trčanje u njima može uzrokovati ozljedu i biti neugodno.

 

Postoji li nešto u sredini?

Da, postoji i srednje rješenje, koje je najbolje za rekreativce – utrku trčite u tenisicama u kojima inače radite brze treninge. Za tu namjenu izaberite model koji je lakši, ima nešto manji amortizacijski sloj, ali još uvijek drži stopalo stabilno i pruža osjećaj mekoće. Ako ih budete koristili samo za utrke i povremene brze treninge, trajat će dugo i biti vrlo isplativa investicija.

 

Važna stavka prilikom izbora – tip stopala

Bez obzira tražite li ultra brze tenisice za kraće distance ili umjereno meke i lakše tenisice za dužu utrku, izaberite ih prema obliku stopala. Postoje tri osnovna tipa – neutralno stopalo, stopalo s pronacijom i stopalo sa supinacijom. Neutralno je već po nazivu jasno, pronatori gaze “prema unutra”, a supinatori podlogu prvo dodiruju vanjskim dijelom stopala.

Najsigurniji način da saznate svoj tip i izaberete tenisice koje vam odgovaraju, je skeniranje stopala. Od nedavno u Intersportu u Arena centru u Zagrebu možete besplatno skenirati stopala na vrhunskom uređaju SafeSize. Ovaj uređaj će vam prvo skenirati stopala dok stojite, a nakon toga ćete nekoliko puta u čarapama pretrčati preko dinamičkog skenera koji analizira način na koji ostvarujete kontakt s podlogom. Na temelju toga, napravit će analizu koju možete vidjeti na ekranu uređaja, te vam ponuditi nekoliko modela tenisica koje vam najbolje odgovaraju.

Pogledajte video:

 

Odjeća u kojoj ćete uživati

Jesenske utrke pred trkače stavljaju i problem s izborom odjeće. Zagrebački maraton trčali smo po predivnom, skoro ljetnom vremenu, ali i po hladnom, kišnom, vjetrovitom vremenu. Današnje prognoze su toliko točne da ćemo nekoliko dana prije utrke s velikom vjerojatnošću znati što nas čeka i imati dovoljno vremena za pripremu.

No ipak postoje neki univerzalni savjeti. Svakako nosite sportsku odjeću, pamučnim majicama na utrci nije mjesto. Sportska majica za trčanje, tajice ili hlačice bit će najbolji izbor bez obzira na vremenske uvjete. Muškarci, polijepite svoje bradavice, one svakim korakom stružu po majici i mogu biti jako bolne kada se oštete. Također, sva mjesta na kojim se događa trljanje tijela o odjeću, premažite prije utrke kremom.

 

Što ako bude hladno, kišno, vjetrovito

Temperature iznad 10C i sunčano vrijeme za većinu trkača znače da se trči u kratkom. Početna neugoda nestat će nakon prvih kilometara kad se tijelo zagrije. No ako je najavljen i vjetar, treba razmisliti o trčanju u majici dugih rukava.

Najveći broj trkača ugodno će se osjećati u kratkim tajicama/hlačicama i ispod 10C, pa je naša preporuka da zaboravite duge tajice za ovu utrku.

U slučaju kiše, stvari su jako individualne. Neki vole i mogu trčati u šuškavcu, neki trče kao da kiše nema. Naša je preporuka da svakako nabavite šiltericu za kišu, ona će zaštiti lice i glavu od pothlađivanja. Možete razmisliti o tome da utrku trčite u vodootpornim tenisicama, ali u njima vam nakon nekoliko kilometara noge neće biti suhe, baš kao ni u običnim tenisicama. Lokve i kiša koja se slijeva po nogama dovest će vodu i u vodootporne tenisice.

U slučaju kiše, vjetra i hladnog vrijeme, najteže će biti maratoncima koji su najduže na stazi. Njima svakako preporučujemo nabavku lakog šuškavca koji mogu pospremiti u pojas ili zavezati oko struka kad im ne treba.

Ako bude baš jako hladno i vjetrovito, razmislite i o sportskim rukavicama koje lako pospremite u džep. Mnogima od nas nema goreg osjećaja od smrznutih prstiju.

 

Najbolji i najveći izbor opreme koju smo spomenuli, naći ćete u trgovinama Intersporta te u Intersport web shopu.

Intersport je i ove godine s nama na Zagrebačkom maratonu, kao ponosan sponzor našeg najvećeg maratona.

 

Tekst: Native 3sporta za Intersport

- Marketing -

Nema postova za prikaz