KUDOS TO YOU ALL

STRAVA – društvena mreža za trkače, bicikliste, plivače…

Kada skombiniramo društvene mreže i sport, dobijemo STRAVU – društvenu mrežu na koju trkači, biciklisti i plivači uploadaju svoje aktivnosti, analiziraju ih i uspoređuju s drugima. U svijetu je jako popularna, a koriste ju čak i elitni sportaši.

 

 

STRAVA postoji od 2009. godine, a 2015. je prešla brojku od 1.000.000 korisnika. Jednom kad napravite svoj profil, možete na njega stavljati sve svoje aktivnosti tako da ih snimite direktno koristeći mobilnu aplikaciju i GPS ili tako da sinkronizirate svoje sportske satove (Garmin, Polar, Suunto, Tomtom, Fitbit, Microsoft Band, Soleus, Timex) s mobilnom ili web aplikacijom.

Screenshot_3

Također, postoji opcija sinkroniziranja nekih drugih sportskih aplikacija sa STRAVA-om (Endomondo, Nike Plus…). STRAVA će vam potom prikazati kartu, vrijeme, udaljenost, brzinu, visinsku razliku, otkucaje srca, kadencu i potrošene kalorije, ovisno o tipu aktivnosti. Svakoj aktivnosti možete dati ime i opis.

Aktivnosti mogu biti trčanje, hodanje, planinarenje, vožnja bicikla, plivanje, skijanje, surfanje, penjanje, cross-fit ili trening u teretani. Dodatno, svakoj od aktivnosti možete dodati oznaku utrke, treninga ili društvene aktivnosti. Ako ste, na primjer, trening radili s još nekoliko ljudi, STRAVA će to prepoznati i drugima tako prikazati. Postoji opcija pretraživanja baze trkača, kao i osnivanja kluba unutar kojega onda postoje tablice vodećih po kilometraži, tempu i slično.

Screenshot_1

Svaku svoju aktivnost možete analizirati gledajući promjene u tempu, otkucajima srca, visinskoj razlici i slično. Odlične opcije su pregled svih aktivnosti od početka korištenja STRAVA-e, pregled aktivnosti na mjesečnoj i tjednoj bazi, a ako se npr. bavite i trčanjem i biciklizmom, te aktivnosti možete gledati skupno ili odvojeno. Premium članovi (oni koji plate petstotinjak kuna godišnje) dobiju na uvid još neke statistike te si mogu određivati tjedne i godišnje ciljeve.

IMG_20170803_124455Naravno – ne bi to bilo to bez ‘lajkova’, koji se u ovom slučaju zovu Kudos (eng. čast), tako da nekoga možete pohvaliti za dobru utrku ili trening na taj način ili komentarom. Još jedna zanimljivost su segmenti – određeni dijelovi staza, puteva, uspona i slično – i tablica vodećih sportaša koji su prošli tim segmentom.

U odjeljku ‘segmenti’ možete pretraživati segmente u svojoj okolini. Kod segmenata se vode rezultati pa u svakom trenutku možete vidjeti kako stojite na rang listi za pojedini segment, a možda i ostvariti KOM/QOM (King/Queen of Mountain), tj. preuzeti vodeću poziciju na segmentu. Osim krune koju dobiva KOM/QOM, tu su i manje virtualne nagrade kao što je pehar (ulazak u prvih 10 na segmentu) i medalje (za osobna tri najbolja vremena na segmentu).

STRAVA kao dodatnu motivaciju sportašima postavlja mjesečne izazove kao što su 200 km mjesečno, 2.500 metara uspona i istrčati polumaraton za trkače, odnosno 1.250 km, 8.000 metara uspona i vožnja od 100 km za bicikliste. Nekoliko puta godišnje osvane i natjecanje, a među onima koji izvrše zadatak random se bira nekoliko korisnika kojima se šalju dobre sportske nagrade.

strava.com

TRČIMO! 3sporta grupa na STRAVI:

 

 

Kudos! 🙂

 

Autor: Martina Đođo / 3sporta.com

- Marketing -

Nema postova za prikaz