I SUUNTO KONJA ZA TRKU IMA

Suunto satovi za trčanje

Pored već etabliranih proizvođača specijaliziranih satova za trčanje Garmin i Polar, Suunto kao noviji igrač u toj kategoriji proizvoda također proizvodi širok asortiman proizvoda zanimljivih trkačima biciklistima i triatloncima.

Tvrtku Suunto je 1936. osnovao Toumas Vohlonen s ciljem da pokuša proizvesti kompas sa boljom preciznošću i većom točnošću te tvrtka od osnutka do 90-ih godina 20. stoljeća proizvodi različite varijante kompasa uključujući i kompase za ronioce. 1987. počela je proizvodnja satova za ronioce. 1998. su proizveli Suunto Vector, sat namijenjen za upotrebu u prirodi kojim je Suunto postao prepoznatljiv široj populaciji. 2004. je tvrtka počela s proizvodnjom prvog sata namijenjenog trkačima: Suunta t6. t6 je pulsmetar koji omogućava mjerenje važnih parametara treninga i utjecaj treninga na fizičko stanje korisnika. Nakon Suunta t6 uslijedio je čitav niz satova koji spadaju u fitness kategoriju. Trenutno je aktualno nekoliko modela od kojih ću svaki ukratko opisati.

Suunto t6d
 
Najjači model u T seriji omogućava praćenje 7 fizioloških parametara, uključujući EPOC (Excess post-exercise oxygen consumption – označava mjeru potrebnom ‘unosa’ kisika nakon tjelovježbe koji je potreban da bi se tijelo vratilo u stanje normale nakon anaerobne tjelovježbe)  i TE (training effect). Omogućava analizu treninga na računalu, vrijednost EPOC-a i TE-a u realnom vremenu, visinomjer, bilježenje brzine, udaljenosti i kadence pomoću dodatnih senzora tzv. POD-ova, individualizirani prikaz na ekranu sata, pojas pulsmetra kompatibilan sa kardio spravama u teretanama, prikaz broja otkucaja srca i utroška kalorija u realnom vremenu, štopericu, intervalne treninge, itd.

Suunto t3d
 

Ovaj model prati TE (Training Effect), brzinu, udaljenost i kadencu pomoću dodatnih POD-ova, sprema logove u svoju internu memoriju, ima mogućnost podešavanja zona otkucaja srca, izvođenje intervalnih treninga, itd.

Suunto t4d
 
Model t4d je sličan modelu t3d uz razliku da posjeduje dinamički program treninga Suunto Coach koji pomaže korisniku u poboljšanju njegovih fizičkih sposobnosti.

Suunto t1c
 
Ovo je najslabiji ulazni model u t-seriji satova koji jedni nema digitalnu već analognu komunikaciju između sata i pojasa pulsmetra. Omogućava praćenje parametara treninga kao i njegova jača braća.

Uz svaki sat iz t-serije dolazi traka pulsmetra koja se stavlja oko grudnog koša. Da bi se potpuno iskoristili mogućnosti sata iz t-serije moguće je sat upariti sa još nekoliko senzora.

 

Suunto Foot POD i Foot POD Mini
 
Ako sat uparimo sa jednim od ovih Pod-ova sat dobiva mogućnost mjerenja pretrčane udaljenosti te prikazuje brzinu trčanja u realnom vremenu

  

 

Suunto GPS POD
 

GPS POD koristi globalni sustav za pozicioniranje GPS za praćenje brzine i udaljenosti kod bilo koje vrste sportske aktivnosti na otvorenom.

Suunto BIKE POD

Pretvara Suunto sat u bežični biciklistički kompjuter kojim možemo pratiti trenutno i prosječnu brzinu, udaljenosti raditi intervalne treninge kod vožnje na biciklu.

Suunto CADENCE POD

Daje satu mogućnost praćenja kadence kod vožnje na biciklu

Suunto MOVESTICK
 
Omogućava bežični prijenos podataka sa sata na računalo te samim time i detaljniju analizu treninga na zaslonu računala.

U svibnju 2010. je Suunto pustio u pogon svoj Internet servis za pohranu log-ova i vođenje evidencije sportskih aktivnosti movescount.com. Svrha servisa nije samo vođenje statistike treninga već ima i razne druge mogućnosti: dijeljenje svojih aktivnosti s drugim korisnicima, kreiranje grupa korisnika koji se bave istim aktivnostima ili su iz iste države, kreiranje planova treninga i korištenje planova koje su izradili ostali korisnici, planiranje ruta, praćenje aktivnosti drugih korisnika, itd. Cilj Suunta je bio napraviti alat za vođenje evidencije aktivnosti i međusobnu interakciju korisnika što zajedno čini neki vid danas popularnih društvenih mreža.
Za svaku aktivnost ili ‘move’ kako to Suunto zove moguće na spremiti: tip aktivnosti, trajanje, prosječni puls, potrošene kalorije, TE, udaljenost, vrijeme, trajanje aktivnosti u pojedinim zonama otkucaja srca, maksimalni puls, itd.
 

Sve ove podatke moguće je ručno unijeti, no korištenjem usb sticka za prijenos podataka prijenos se vrši automatski.

Jedna od opcija stranice je i pregled tjedne i mjesečne evidencije aktivnosti sa brojem pojedinačnih aktivnosti, ukupnim utrošenim vremenom, kalorijama,  prosječnim pulsom, trajanjem pojedinih vrsti aktivnosti, vremenom provedenim u pojedinim zonama pulsa, itd.

Stranica ne zahtjeva da korisnik koristi Suunto sat već njezin korisnik može biti bilo koja osoba koja želi voditi evidenciju sportskih aktivnosti. Iako je stranica puštena u promet prije malo više od pola godine prije nekoliko dana na stranicu je upload-an jubilarni milijunti ‘move’, trenutno je aktivno oko 26 000 korisnika čiji broj svakim danom raste.

Nakon što sam igrom slučaja dobio usb stick za prijenos podataka te počeo aktivnosti automatski prenositi na movescount.com počeo sam koristiti i program Suunto Training Manager Lite koji također služi za evidenciju aktivnosti te pretvara osobno računalo u Suunto sat u slučaju treninga unutar kuće.

 

Uz taj program postoji još i program Suunto monitor koji omogućava praćenje treninga do 10 osoba, koje nose Suunto traku s mjeračem pulsa i  koje su u dometu usb sticka, na monitoru osobnog računala.

Napomena: ovo nije sponzorirani članak, stavovi izneseni ovdje osobno su viđenje autora teksta

 

Autor: Tomislav Kelemen

Nema postova za prikaz