IZVRSNO ORGANIZIRANA UTRKA

Tamasu Nagyiju pobjeda i novi rekord Osječkog polumaratona

10. Osječki FERIVI polumaraton je bio pravi praznik trčanja i sporta u Osijeku na kojem je sudjelovalo rekordan broj od oko osamsto trkača u svim kategorijama. Buduće zvijezde atletike predškolske dobi trčale su krug oko Trga Ante Starčevića dok su oni najspremniji istrčali 21,1 kilometara po najljepšim dijelovima Osijeka po skoro idealnim vremenskim prilikama.

Pored domaćih trkača iz svih dijelova Hrvatske, najbrojniji su bili maratonci iz Srbije kojima Osijek postaje prava trkačka Meka. Najbolji srpski trkač Saša Stolić stigao je na cilj drugi s 56 sekundi zaostatka iza pobjednika polumaratona. Zdravko Mišović iz AK Hajduk Maraton tim Kula ponovio je uspjeh od prošle godine kada je stigao prvi u kategoriji M40.

Redovni sudionik utrka u Osijeku i Hrvatskoj mađarski trkač Tamas Nagy je s vremenom 1:09:53 pobjednik i novi rekorder osječkog polumaratona.

– Bilo je jako dobro j jako sam sretan zbog pobjede i novog rekorda staze iako ovo nije moje najbolje istrčano vrijeme. Prošle nedjelju u Velikoj Gorici sam polumaraton pretrčao za skoro dvije minute brže. U Osijeku se uvijek osjećam jako dobro i jako mi se sviđa sama staza polumaratona. Organizacija je bila jako dobra i sigurno se vidimo i dogodine. – rekao je Nagy poslije svoje prve pobjede u Osijeku.

Pobjednica polumaratona u ženskoj konkurenciji je također iz Mađarske. Zita Kacser nije imala pravu konkurenciji, te je s čak više od pet minuta prednosti pobijedila pred drugoplasiranom trkačicom. Mađarska trkačica nije krila oduševljenje svojom pobjedom i organizacijom utrke.

– Željela sam pobijediti i nakon trećeg kilometra sam osjetila da to i mogu jer su ostale trkačice bile daleko iza mene i nastavila sam sa svojim tempom. Stvarno sam uživala u utrci i sjajnoj atmosferi koja je vladala na njoj. Trčala sam na jako puno utrka, ali u Osijeku je stvarno sve super. Posebne čestitke organizatoru jer je sve bilo savršeno.

Na polumaratonskoj stazi najbrža Osječanka je bila Danijela Černić koja je stigla sveukupno četvrta:

– Današnja utrka je bila nešto posebno i dobro sam se osjećala, ali ozljeda koljena u vrijeme pripremnog perioda je uzela svoje tako da mi rezultat u ovom trenutku nije bio nešto o čemu sam razmišljala . Danas mi je bilo najvažnije uživati u trčanju, u atmosferi, druženju i sjećala sam se kao na nekom poznatom velikom maratonu. Vrijeme nas je poslužilo, mislim da je sve išlo na ruku trkača . Polumaraton mi ove godine nije prioritet, baziram treninge za planinske utrke od kojih je na redu već slijedeći vikend kod Šibenika a zatim slijede Papuk , Sljeme , Biokovo …… i ako bude sve u redu nadam se nastupu na svjetskom Grand Prix-u u planinskom trčanju a tek poslije toga ću razmišljati o maratonu i ostalim utrkama. – rekla nam je Danijela nakon utrke.

U utrci građana Jel’ trčiš lega? na pet kilometara najbrži je bio osječki trkač iz Atletskog kluba Slavonija Žito Alen Čokić koji je bio zadovoljan osvajanjem prvog mjesta:

– Očekivao sam da ću biti među prvom trojicom, a s vremenom sam manje-više zadovoljan mada sam mislio da ću ići ispod 16:30 ali nije bilo nikoga da me povuče.

Osječki olimpijac David Šain je bio nešto malo sporiji od pobjednika i stigao je sveukupno šesti unatoč tomu što je dan prije sudjelovao na veslačkim utrkama u Zagrebu. U konkurenciji ljepšeg spola na pet kilometara najbrža je bila Doroteja Santi iz Atletskog kluba Slatina.

Svi sudionici jubilarnog 10. Osječkog FERIVI polumaratona imali su samo pohvale o samoj utrci, pa evo što nam je rekao ‘glavni krivac’ za to, direktor utrke Damir Černić:

– Lijepo vrijeme je dovelo je u naš grad 756 natjecatelja iz desetak zemalja, 323 polumaratonca , 190 građana i 243 djece . Sama utrka i atmosfera na središnjem osječkom trgu su bili impresivni. Mi, kao organizatori učinili smo koliko smo ovog trenutka mogli da se svi trkači osjećaju dobrodošli i da se svojim domovima vrate s lijepim uspomenama. Nije nam cilj “plesati jedno ljeto” već je ovo bio samo uvod u ono što nas očekuje u 2015. godini, a to znači još više angažmana svih subjekata u Gradu i Županiji, a poglavito nas koji imamo viziju kako će za par godina izgledati Osječki FERIVI polumaraton. Maraton klub Hrvatski sokol i Ak slavonija Žito mogu zajedničkim snagama još više i bolje. Kada sam danas to rekao jednom trkaču koji mi je čestitao na odličnoj organizaciji on se nasmijao i pitao: Zar može bolje? Mislim da to dovoljno govori o današnjoj utrci. Svakako ono što nam je daljnji cilj ili zadatak koji smo si postavili je znatno omasoviti utrku građana, to ćemo postići kroz “Školu trčanja Hrvatskog sokola” koja počinje s upisima 1. travnja 2014. godine . U zadnje vrijeme sam primijetio kroz razgovor s mnogim roditeljima djece koji pohađaju atletsku školu u Ak Slavoniji da bi se željeli pripremiti za slijedeći Osječki polumaraton ili utrku građana . Mi ćemo učiniti sve kako bi im omogućili da ostvare te svoje želje i da iduće godine barem uduplamo broj trkača u odnosu na ovu godinu.

REZULTATI SVIH UTRKA

Autor: Željko Kubatka

Nema postova za prikaz